Oostenrijk is een land gelegen in centraal-Europa. Oostenrijk is bekend vanwege het berglandschap, de klassieke muziek en vanwege de hoge levensstandaard. Oostenrijk behoort al lange tijd tot de landen waar een hoge kwaliteit van leven heerst en de mensen gemiddeld genomen gelukkig tot zeer gelukkig zijn.
Van Goulashsoep, Tiroler Gröstl, Käsespätzle, Knödels, Schnweinsbraten, Wiener Schnitzel en Sauerkraut mit Bratwurst, alles smaakt even lekker. Naast hartig zijn de Oostenrijkers ook meester in zoete gerechten en taarten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Apfelstrudel, Sachertorte, Kaiserschmarrn of Salzburger Nockerl.
Als je aan Oostenrijk denkt, denk je natuurlijk aan wintersport. Er zijn heel veel hoge bergen waar je goed vanaf kunt skiën of snowboarden. Maar er zijn ook grote steden.
In Opper- en Neder-Oostenrijk en in Burgenland overheerst de landbouw: de belangrijkste gewassen zijn aardappels, suikerbieten, fruit, gerst, rogge en haver. De productie is divers en vertegenwoordigt ongeveer 35% van het bruto nationaal product.
Het land ligt in de Alpen en kent veel skipistes en routes voor langlaufen. Daarnaast staat Oostenrijk bekend om haar natuur en oude steden, zoals Salzburg en Wenen. Het land staat in de kunstwereld bekend om haar componisten, zoals Mozart, Haydn en Schubert.
Oostenrijk is een land gelegen in centraal-Europa. Oostenrijk is bekend vanwege het berglandschap, de klassieke muziek en vanwege de hoge levensstandaard. Oostenrijk behoort al lange tijd tot de landen waar een hoge kwaliteit van leven heerst en de mensen gemiddeld genomen gelukkig tot zeer gelukkig zijn.
Oostenrijk wordt het eerst genoemd in het jaar 996, in een oorkonde van Otto iii (980-1002). Hij noemt een gebied ten oosten van het hertogdom Beieren daarin Ostarrîchi 'oostelijk gebied, domein', mogelijk als vertaling van het Latijnse Marchia orientalis 'oostelijk grensland'.
Algemeen. Kijkend naar het bruto nationaal product (bnp), de hoogte van de werkloosheid en de verdeling van de beroepsbevolking behoort Oostenrijk tot de welvarendste landen van Europa. Sinds de jaren zestig werd de Oostenrijkse economie gekenmerkt door een hoog groeipercentage en een lage werkloosheid.
Oostenrijkers zijn zeker buiten de eigen kring veelal beleefder en minder direct dan Nederlanders en zullen bewust vermijden om anderen op gevoelige punten te raken. Daarom vinden ze Nederlanders wel eens lomp en luidruchtig, maar dat houden ze uiteraard voor zich.
De Körbersee in Vorarlberg is verkozen tot mooiste plekje van Oostenrijk. Voor de tweede keer is het mooiste plekje van Oostenrijk een plekje in Vorarlberg. Bezoek dit hooggelegen bergmeer tijdens je vakantie in Oostenrijk. In 2015 werden de Formarinsee en Rote Wand al verkozen tot de allermooiste plek van het land.
Zo is 'Oostenrijk' in het Engels 'Austria', is 'Oostenrijk' in het Duits 'Österreich', en 'doei' in het Duits is 'Tschüss'.
Wiener Schnitzel
Deze bekende lekkernij is in bijna heel Europa wel bekend. Kalfsvlees is alleen over het algemeen vrij duur waardoor veel landen een andere variant kennen, zoals de zigeunerschnitzel, satéschnitzel of de cordon bleu.
In Oostenrijk bestaat het ontbijt vaak uit broodjes met verschillende soorten jam en honing. Ze houden namelijk erg van zoetbeleg. Ze eten voornamelijk kaiserbroodjes, maar je kan er ook gewoon een boterham nemen. Hier wordt vaak koffie, thee of vruchtensap bij gedronken.
Wat is typisch Tirol? Deze vraag wordt het beste beantwoord daar waar de Tiroler tradities worden gevierd: bij traditionele evenementen, zoals de zonnewendevuren of de jaarlijkse Almabtrieb, en bij berghutten en herbergen waar voedzame specialiteiten zoals de Tiroler Kaspressknödel en Gröstl op het menu staan.
“Hallo” en “Tschüss” verstaat iedereen, maar om echt in het Oostenrijks te groeten is “Servus” of “Gruβ Gott” toch beter op zijn plek. Wil je echt punten scoren, zeg dan “Gruaβ-di” als je iemand groet.
Gedag zeggen: Baba, Pfiat-di, Wiederschaugn
Ook wanneer je afscheid van iemand neemt, worden er over het algemeen andere woorden gebruikt dan men in Duitsland doet.
'Servus' en 'Grüß Gott' hoor je het meeste in Oostenrijk. Servus is afkomstig uit het latijn en betekent letterkijk 'tot uw dienst'. Grüß Gott wordt ook heel veel gebruikt, gelovig of niet. Het is afkomstig van 'Grüsse dich Gott': God begroet u, maar de meeste mensen zullen deze begroeting niet zo letterlijk nemen.
Is Oostenrijk een duur land? De prijzen van basisproducten in Oostenrijk zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.07 keer minder betalen om te winkelen in Oostenrijk dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Oostenrijk bereik van: 63 EUR in Hostel tot 123 EUR in 3 sterren hotel.
Oostenrijk heeft een landklimaat. Dat betekent dat het in de winter erg koud kan zijn, en in de zomer erg warm. In de zomer kan het tot 35 graden Celsius zijn, en in de winter kan de temperatuur dalen tot min 20 graden Celsius.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 16 jaar. In toeristengebieden vanaf 18 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 (0,2 voor beginnende bestuurders tot 2 jaar).
En als we dan echt een keuze moeten maken welk meer het mooiste is, dan staat de Millstätter See met stip op nummer 1. Het is het op twee naar grootste en diepste meer van Karinthië en het water kan in de zomer wel 26 graden worden!