Het Nabije Oosten is een enigszins verouderde aanduiding voor wat tegenwoordig gewoonlijk het Midden-Oosten heet. Het gaat grofweg om de landen ten oosten van de Middellandse Zee tot aan de westgrens van Iran, al dan niet inclusief enkele Noordoost-Afrikaanse landen, zoals Egypte, Soedan en Somalië.
Het oude Nabije Oosten is het gebied met Mesopotamië, de Levant, Anatolië en Elam waar de eerste van de meerdere beschavingen zijn ontstaan. Soms worden ook het oude Egypte en Arabië hiertoe gerekend. Niet alleen geografisch zijn de grenzen vaag, ook chronologisch is dit het geval.
Het Oude Nabije Oosten: 3500 v.Chr.tot 800 v.Chr.
Het oude Nabije Oosten wordt de bakermat van de beschaving genoemd omdat hier de eerste steden ontstonden, de eerste velden werden bewerkt en het eerste schrift werd ontwikkeld.
36 Hoe noemen we het gebied in het Nabije Oosten waarin de landbouw is ontdekt? Leg de naam ook uit. Het gebied heet de Vruchtbare halve maan.
De oorsprong van veel kenmerken van beschaving – zoals het schrift, urbanisatie, wetenschap en metaalbewerking – kan worden gevonden in het Oude Nabije Oosten, waar samenlevingen evolueerden van kleine dorpen van jager-verzamelaars en landbouwers tot de eerste echte steden.
De allereerste boeren ter wereld kwamen uit de regio rond het huidige Irak. Zo'n tienduizend jaar geleden begonnen daar ze wilde gewassen te domesticeren. De boeren verspreidden zich en gaven ook hun kunsten door aan anderen. Zo kwamen er langzaam maar zeker veredelde gewassen, vee en aardewerk mee naar onze streken.
Etymologisch gezien betekent Mesopotamië (van de Griekse woorden 'tussen' en 'stroom') het Tweestromenland, waarmee men verwijst naar het land tussen de rivieren Tigris en Eufraat (het oosten van Syrië en het noorden van Irak).
In de Vruchtbare Halve Maan ten zuiden van het hedendaagse Turkije, waar ongeveer 10.000 jaar geleden de landbouw werd uitgevonden, ontstond de Sumerische beschaving (ca. 4500 v. Chr.) Deze wordt als de eerste beschaving ter wereld gezien.
Het Oosten ook wel de Oriënt genoemd is vanuit Europees perspectief het gedeelte van de wereld dat ten oosten van Europa ligt, dat wil zeggen Azië.
In het begin was Egypte geen land, maar waren er twee landen op de plek van Egypte. Deze landen heetten Opper- en Neder-Egypte. Nu zou je denken dat Opper-Egypte in het noorden lag en Neder-Egypte in het zuiden, maar dit was precies andersom! Dat heeft te maken met de stroomrichting van de Nijl.
Voor de vierde maal sinds de staat Israël op 15 mei 1948 werd uitgeroepen, werd er in het Midden-Oosten op grote schaal gevochten. Aan de vierde, op 6 oktober j.l. uitgebroken strijd tussen de Arabieren en Israël waren dagen van geruchten over troepenconcentraties langs de frontlinies voorafgegaan.
3500 v Chr. Uitvinding van het schrift.Ontstaan van de eerste steden.
De geschiedenis van Europa wordt gewoonlijk in drie periodes onderverdeeld: oudheid, middeleeuwen en nieuwe tijd.
Het Nabije Oosten is een enigszins verouderde aanduiding voor wat tegenwoordig gewoonlijk het Midden-Oosten heet. Het gaat grofweg om de landen ten oosten van de Middellandse Zee tot aan de westgrens van Iran, al dan niet inclusief enkele Noordoost-Afrikaanse landen, zoals Egypte, Soedan en Somalië.
De plundering van Rome en de val van het West-Romeinse Rijk in 476 na Christus worden over het algemeen beschouwd als het einde van de oudheid.
In de vruchtbare sikkel, waar ongeveer 10.000 jaar geleden de landbouw werd uitgevonden, ontstond de Sumerische beschaving (ca. 4500 v. Chr.). Deze wordt als de eerste beschaving ter wereld gezien.
De cultuur van de Aboriginals gaat terug tot maar liefst 65 000 jaar geleden en is daarmee de oudste ononderbroken cultuur ter wereld.
Mesopotamië was het eerste rijk
Die hadden eeuwenlang zij aan zij met de Soemeriërs geleefd en veel van hen overgenomen, maar rond 2350 v. Chr. had de Akkadische koning Sargon I er genoeg van om slechts een van de vele vorsten te zijn. Hij onderwierp de Soemerische stadstaten en creëerde zo het eerste rijk ter wereld.
In deze tijd sprak men overal in Mesopotamië Akkadisch, een Semitische taal verwant aan het Arabisch en het Hebreeuws. Dit Akkadisch kende twee dialecten, het Babylonisch in het zuiden en het Assyrisch in het noorden.
Chr. werd het Soemerisch als gesproken taal voorgoed verdrongen door de nieuw in Mesopotamië geïntroduceerde Semitische talen, het Akkadisch. Het Soemerisch bleef daarna echter nog wel in gebruik als cultuurtaal en voor beleving van de godsdienstige tradities.
Elsloo – De eerste boeren in Nederland.
Zo'n 7.000 jaar geleden gingen jagers-verzamelaars over naar een boerenbestaan. De eerste boeren van Nederland vestigden zich in de vruchtbare regio tussen het huidige Maastricht en Sittard. Archeologen noemden hen de Bandkeramiekers.
Het voedsel dat de boeren aten was doorgaans eenzijdig: graan en peulvruchten, samen met melk en eieren. Er werd wel eens vlees gegeten, maar eigenlijk gebeurde dat alleen in de slachtmaand. In die maand werd een aantal dieren geslacht en opgegeten. Wat over was van het vlees (en ook vis) werd gepekeld.