In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.
In Nederland zijn de eerste bewijzen dat er kaas werd gemaakt uit 800 voor Christus. Uit die periode zijn namelijk aardewerken potjes met gaatjes gevonden, waarin de wrongel uitlekte en kon drogen.
De geschiedenis van kaas gaat al lang terug. Aangenomen wordt dat kaas bij toeval is ontdekt, zo'n zesduizend jaar geleden. Nomaden trokken toen van land naar land en melk werd bewaard in varkensmagen of in rundermagen. Tijdens de reis schudde de melk dan heen en weer.
In de middeleeuwen begon Nederland met de export van kaas naar het buitenland. Maar het duurde tot de Gouden Eeuw voor Nederland in het buitenland bekend werd als hét kaasland. De goede houdbaarheid van de Nederlandse kazen maakte het een ideaal export product.
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.
Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
Wat is de meest gegeten kaas ter wereld? Goudse kaas – de meest bekende en gegeten kaas.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Met het produceren van bijna 800 miljoen kilo kaas per jaar, is Nederland één van de grootste kaasmakers van Europa. Kaas is niet voor niets het enige voedsel waar Nederland internationaal bekend om staat.
Hoe langer een kaas ligt te rijpen, hoe minder vocht er in zit en hoe pittiger hij is. Na 4 weken rijpen noemen we een kaas jonge kaas, terwijl een oude kaas wel 10 tot 12 maanden op de planken blijft liggen. Jong belegen rijpt zo 8 tot 10 weken en als een kaas 16 tot 18 weken blijft liggen, noemen we het belegen kaas.
Denk je aan Nederland, dan denk je aan échte Nederlandse Goudse kaas. Want Gouda Holland wordt gemaakt van echte Nederlandse melk van Hollandse koeien die veelal op groene weiden grazen.
Het Latijnse woord caseus 'kaas' heeft zich in de Romeinse tijd over alle West-Germaanse talen verspreid. De eerste sporen van dit leenwoord vinden we in de West-Germaanse talen van de Vroege Middeleeuwen. Zo heeft het Oudengels het woord ciese, het Oudhoogduits het woord kâsi.
1. De melk is niet gepasteuriseerd, maar komt rechtstreeks van de koe. Veel “normale” Hollandse kazen worden gemaakt met gepasteuriseerde melk, dat is melk die eerst is verhit. Hierdoor verdwijnen bacteriën, maar dit verhitten heeft ook (negatieve) invloed op de smaak.
De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen Goudse kaas.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Luuk Wessels on Twitter: "Hoe noem je kaas die niet van jou is? "Nacho cheese" http://t.co/ZMjkMRBdKB" / Twitter.
1. Edammer kaas. Typisch Nederlands, net als de kaasmarkt beroemd in de hele wereld: Edammertjes. De kogelronde kaasjes wegen altijd precies 1,7 kilo en ze hebben een rode buitenkant, gemaakt van parafine.
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek.
Kaasmarkten in Nederland
Edam, Hoorn, Gouda en Woerden hebben hun eigen versies, maar de Alkmaarse Kaasmarkt is de oudste, grootste en meest bekende Kaasmarkt van Nederland.
Als je bijvoorbeeld 100 gram jonge 48+ kaas koopt, dan bestaat dit onsje uit 42 gram water en 58 gram vaste, ofwel droge stoffen. Het getal '48' zegt alleen iets over het vetgehalte van de droge stof, water wordt hierbij dus buiten beschouwing gelaten.
Dit is de baas van alle Goudse kazen. Hij is de oudste en heeft het meeste karakter.
Kaas heeft minimaal 4 weken nodig om te rijpen, dan is het jonge kaas. Hoe langer de kaas rijpt, hoe zouter en smaakvoller hij wordt. Na ongeveer 16 weken, ofwel 4 maanden, rijpen noemen we het belegen kaas. Blijft de kaas nog langer liggen dan wordt het na ongeveer 7 maanden rijpen extra belegen kaas genoemd.
Een hele kaas wordt ook wel een kaaswiel genoemd en is erg geliefd onder kaasliefhebbers.
Gemiddeld wordt er zo'n 17 kilo kaas per persoon per jaar gegeten.
Wie eet het meeste brood? Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.