Het Groningse dorpje Lauwersoog is in 2018 benoemd tot de koelste plek van Nederland. Met meer dan 10 graden verschil met de warmste plek van Nederland, is dit de ideale plek om te vertoeven als het kwik stijgt. Bij Lauwersoog kun je heerlijk zwemmen in het Lauwersmeer en ook de Waddenzee ligt op een steenworp afstand.
Strand is niet altijd koeler
Toch is het niet zo dat het op het strand altijd koeler is. Want komt de wind juist van de andere kant, uit het oosten of zuidoosten, dan warmen vaak de stranden in hoog tempo op en zie je vaak al vroeg op de dag dat hier de hoogste waarden worden gehaald.
En door betere isolatie worden woningen nóg heter. Goede isolatie houdt de hitte weliswaar langer buiten, maar uiteindelijk wordt het binnen toch warmer en dan krijg je de hitte niet meer weg.
Hittegolf 2020: zet je je ramen open of dicht
Het antwoord is nee: het is niet verstandig om met warm weer je ramen open te zetten. Je kunt tijdens een hittegolf – of überhaupt als het buiten warm is – je ramen beter dichthouden. Waarom? De kans is groot dat het buiten niet per se koeler is dan binnen.
De zomer is in ons land het perfecte seizoen voor een dagje strand. Zelfs op dagen met normale temperaturen van een graad of 22 kun je prima je handdoek uitspreiden. Bij wat meer wind kan het dan wel fris aanvoelen, maar een windscherm maakt veel goed.
Op een zomerse dag wordt het land sneller warm en heter dan het water. Maar 's nachts koelt land ook weer sneller af. Dat komt doordat zonnestralen maar een paar centimeter in de aarde kunnen doordringen en alleen het bóvenste laagje verwarmen.
1. De Dominicaanse Republiek. Langs de kust van de Domincaanse Republiek vind je niet alleen het mooiste koraal, het zeewater is er ook nog eens heerlijk warm. Zelfs op haar koudst is het zeewater hier alsnog zo'n 25 graden.
Zandvoort. Zandvoort is, naast Scheveningen, toch wel dé badplaats van Nederland. Veel Nederlanders, maar ook toeristen bezoeken dit gezellige plaatsje dat onlosmakelijk verbonden is met het strand, de Noordzee en de duinen.
Het 3,5 kilometer lange strand van Callantsoog wordt door velen het mooiste strand van Nederland genoemd. Veel mensen komen naar de kop van Noord-Holland om zeehonden te spotten. Grote kans dat je er eentje ziet tijdens je stranddag hier.
Dit maakt Gran Canaria een van de warmste Canarische Eilanden in de winter. Net als op Tenerife is het in het noorden van Gran Canaria wat koeler dan in het zuiden van het eiland. Het zuiden van het eiland telt jaarlijks ruim 320 dagen zon en het regent er bijna nooit.
Met maximaal 5 graden hebben we echt een koude zee. Indien we een koude winter hebben dan daalt de temperatuur zelfs tot een graad of 3.
De watertemperatuur bedraagt op dit moment minimaal 0°C en maximaal 31°C . De seizoensgebonden gemiddelde watertemperatuur ligt tussen 4.9°C en 30°C (zie de watertemperatuur van de Atlantische Oceaan in september).
De temperatuur van het water in de Noordzee varieert gedurende het jaar behoorlijk. In januari is het water langs onze stranden zo'n 5 graden, terwijl de gemiddelde temperatuur in augustus kan oplopen tot zo'n 19 graden. Tijdens warme zomers kan dat zelfs nog een paar graden meer zijn.
Droog weer, weinig wind en zon. Dat zijn de ingrediënten voor lekker strandweer.
Overdag is er een mix van sluierwolken en zon. De temperatuur stijgt naar 22 tot lokaal 25 graden en daarmee is het een stuk warmer dan normaal voor de tijd van het jaar.
Je huid is door de warmte wellicht wat uitgezet, zweterig en plakkerig. Veel makkelijker is dan om een losse broek, makkelijk kleedje en een oversized t-shirt aan te trekken. Proper ondergoed aantrekken op het strand is niet altijd makkelijk. Het zand kruipt soms ook stiekem in je rugzak.
De vorm van een auto zorgt dat er zo min mogelijk luchtweerstand is, ook wel aerodynamisch genoemd. Hoe minder luchtweerstand een auto krijgt, hoe minder brandstof deze verbruikt. Wanneer je met je autoramen open rijdt creëer je meer luchtweerstand. Hierdoor verbruikt je auto tot wel 20% extra brandstof.
Niet op je hoede zijn 's nachts
Veel huiseigenaren slapen daarnaast met het raam open. Op warme nachten is dit zelfs onvermijdelijk. Wanneer u het raam opent, let er dan op dat het inbrekers niet makkelijk wordt gemaakt om uw huis binnen te komen.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
De laagste gemiddelde temperaturen liggen tussen de 17 en 21 graden in Marmaris. Terwijl de hoogste temperaturen fluctueren van 31 tot een hete 35 graden. Het zeewater is met 23-26 graden comfortabel warm.
De donkerste periode is na Kerst voorbij, maar het wordt in de winter juist kouder als de dagen langer worden. In januari is het kouder dan in december en halverwege februari hebben we gemiddeld de koudste nachten.
Dat maakt El Hierro het ideale eiland voor de natuurliefhebber! Daarnaast is dit, als je de reiskosten niet meerekent, ook het goedkoopste eiland van de Canarische eilanden.