De baby is 28 weken oud, ongeveer 35 centimer lang en weegt ongeveer 1 kilo.
Dit gebeurt er met je baby als je 28 weken zwanger bent
De zintuigen van je baby zijn nu goed ontwikkeld: je baby kan zien, horen, voelen en proeven. De kleine donshaartjes op het lichaam van je baby maken langzaam plaats voor een soort huidsmeer, waardoor de huid niet zal uitdrogen.
Je baby in de 28e week
Je baby is nu ongeveer 35 cm en weegt circa 900 gram. Iedere week kan je kindje meer. Niet zo lang geleden gingen zijn oogjes open, nu kan hij al echt knipperen. Het oefenen met ademhalen gaat ook steeds beter, hoewel hij zich af en toe verslikt en hoest.
Mijn laatste menstruatie was tussen de 33 en 36 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 31 en 34 weken, oftewel 8 maanden zwanger. Mijn baby bereidt zich voor op de geboorte: het hoofdje is nu naar beneden gericht.
Als je baby te vroeg geboren wordt, stel in week 28, is er sprake van een redelijke overlevingskans. Maar het houdt ook in dat je baby zeer intensief zal moeten worden verzorgd. Elke week dat je baby in je baarmoeder blijft zitten betekent een grotere overlevingskans!
Als een baby geboren wordt tussen de drieëntwintigste week en de zevenendertigste week, spreken we van vroeggeboorte of prematuriteit. In dit geval zal het kind een tijdje in de couveuse moeten liggen. Kinderen die na 37 weken geboren worden en nog voor de datum dat je uitgerekend bent, zijn gewoon te vroeg.
Het gemiddelde gewicht van kinderen van ouders van Nederlandse afkomst is ongeveer 1200 gram bij 28 weken. Daarna stijgt het gemiddeld ongeveer 200 gram per week. Bij 40 weken weegt een kind ongeveer 3500 gram.
Slechts 5 procent van alle baby's wordt precies op de uitgerekende datum geboren; bijna alle vrouwen bevallen ergens tussen week 38 en week 42. Tegen het eind van de achtste maand van je zwangerschap kun je ervan uitgaan dat je in de komende vier weken gaat bevallen.
Door de groei van je buik verandert het zwaartepunt van je lichaam. Ook de manier waarop je staat en beweegt verandert. Je spieren en gewrichten voelen hierdoor anders aan; daardoor gaan veel (hoog)zwangere vrouwen waggelend lopen.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden (40 weken).
Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.
Harde buiken zijn normaal in je derde trimester. Het voelt alsof je baarmoeder zich samentrekt en in een balletje verandert. De contracties zijn meestal niet pijnlijk en houden vaak op na een uur. Je lichaam voert een soort oefening uit om zich op de bevalling voor te bereiden.
Deze laag helpt om warm te blijven buiten de baarmoeder. De baby kan de hik hebben, je voelt dit als ritmische bewegingen en dit kan zelfs een paar keer per dag zijn. Het kan geen kwaad, het hikken geeft aan dat de baby kan slikken en dat is belangrijk.
Vanaf het begin van de zwangerschap is een baby actief. Sommige bewegingen kunt u goed voelen, maar van andere bewegingen merkt u niets. Hoeveel een baby beweegt en met hoeveel kracht dit gebeurt, is voor iedere baby anders. In z'n algemeenheid is dus niet te zeggen wat normaal is.
Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks.
Bandenpijn. Aan de baarmoeder zitten een aantal banden. Door de groei van de baarmoeder komt er rek, trek en druk op deze banden. Dat kan een stekende/trekkende pijn aan de zijkanten van je buik, in je liezen en in je onderrug geven.
Je baby heeft de hik in je buik.
De hik ontstaat doordat je baby van het vruchtwater heeft gedronken. Als het maagje van je baby vol is, wordt het middenrif geprikkeld en trekt in een reflex samen. De hikjes kunnen al vroeg beginnen, in het eerste trimester, daar merk je nog weinig van.
In de laatste 4 weken kan je baby nog wel een kilo in gewicht toenemen. Met 37 weken is hij ongeveer 46 cm en weegt hij ongeveer 3000 gram. Qua grootte kun je hem vergelijken met een snijbiet en qua gewicht met een pasgeboren lammetje.
Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie keer een echo aangeboden. Maar daarnaast kan je verloskundige om medische redenen besluiten tot het maken van de volgende diagnose echo's: Vroege echo (rond de 6-7 weken) Groei echo (rond de 30 weken)
Veel hangt ook af van je kindje zelf en de eventuele moeilijkheden tijdens de opname. Soms wordt gestreefd naar een gewicht van 2,5 kg alvorens een kindje naar huis mag gaan. Als de toestand van het kind het toelaat, wordt je kind soms tussentijds overgebracht naar een ziekenhuis dichter bij je woonplaats.
Redenen voor inleiding bevalling:
Overtijd lopen (meestal wordt ingeleid tussen 41 en 42 weken van de zwangerschap) Langdurig gebroken vliezen zonder weeën. De placenta (moederkoek) werkt niet meer goed. Je baby groeit niet goed meer.
Het is vrij normaal dat je bij een tweede, door de voorweeën, al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.
Op het consultatiebureau wordt je kindje gewogen en wordt zijn lichaamslengte en hoofdomtrek gemeten. Deze gegevens worden genoteerd in een groeicurve. Die groeicurve geeft aan hoe jouw kindje groeit ten opzichte van andere kinderen.
De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby's is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer. Dat overkomt zo'n 10% van de baby's. Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken.