Citroenzuur doodt namelijk bacteriën en schimmels waardoor het uitstekend werkt om van alles te reinigen en te desinfecteren. Het werkt ook effectief bij het verwijderen van zeepresten, harde watervlekken, kalkaanslag, kalk en roest.
Zoals de naam al doet vermoeden, komt citroenzuur uit de vrucht citroen. Behalve in citroenen vinden we dit organische zuur ook in andere citrusvruchten. Denk aan limoen, kiwi, passievrucht en ananas. Verwar citroenzuur niet met citroensap, waarin het zuur in geringe mate voorkomt.
ontkalk kranen en douchedeuren: maak een oplossing van 1 liter warm water en 2 eetlepels citroenzuur. Stop het in een spuitflesje en spuit het mengsel op wat je gaat ontkalken. Laat het 5 minuten zitten en veeg het daarna schoon.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Baking soda wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld theekopjes te ontkalken. Hoe ontkalkt u een waterkoker met Baking Soda? Voeg 3 eetlepels baking soda in de waterkoker en vul deze aan met water. Laat de waterkoker ongeveer 3 uur staan, spoel daarna de waterkoker uit en kijk of er geen kalkresten achtergebleven zijn.
In citroenen en limoenen vormt Citroenzuur zo'n 8% van het geheel. Maar deze zuur zit ook in andere voedingsmiddelen zoals bessen en enkele groeten als sla en tomaat. Citroenzuur zit niet alleen in eten, maar is ook te vinden in elke lichaamscel en is essentieel voor de stofwisseling van mensen en dieren.
50 gram op 1 liter bij zware ontkalking of 25 gram bij onderhoudsbeurt.
Littekens verminderen
Er is gebleken dat citroenzuur de zichtbaarheid van littekens op het gezicht vermindert en de huid sneller geneest. Om deze nare plekjes in te perken óf te voorkomen, doe je dit: knijp citroensap op een wattenschijfje en wrijf het over de plekjes. Spoel na met koud water.
De hoge zuurgraad in het drankje kan bij overconsumptie van het citroenwater het glazuur van de tanden aantasten. De tanderosie heeft tot gevolg dat je gevoelig wordt voor het eten van hele hete of koude producten.
Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen. Bloeddruk: de flavonoïden in citroen hebben naar alle waarschijnlijkheid een bloeddrukverlagend effect.
350 gram citroenzuur per 12 liter water oplossen en een dagje laten staan (uiteraard wel tot aan 't randje vullen). Citroenzuur haalt u bij de drogist, kijk eerst in de verhouding na hoeveel u nodig heeft.
Kan citroenzuur bederven? Je kunt het Citroenzuur het best op kamertemperatuur bewaren in een goed afgesloten verpakking. Bij voorkeur op een donkere plek zoals in een kast. Gemiddeld is Citroenzuur 36 maanden houdbaar.
Citric acid komt ook voor in gezichtsoliën en huidcrèmes tegen pigmentvlekken omdat het een verhelderende werking heeft. Het is een veilige component in natuurlijke en biologische verzorging, maar kan bij mensen met een intolerantie voor citroenzuur allergische reacties veroorzaken.
Bij Natural Spices kun je citroenzuur in poeder online kopen. Het zuur is makkelijk oplosbaar in water. Je kunt het hulpmiddel in verschillende verpakkingsgrootten kopen. Zo kun je kiezen voor 1 kilo, 5 kilo of zelfs 25 kilo.
Volg onderstaande stappen voor het gebruik van HG koffiemachine ontkalker citroenzuur. Giet 75ml HG koffiemachine ontkalker in het waterreservoir en vul dit aan tot 750ml water (10 keer verdund). Laat deze oplossing 10 minuten inwerken. Zet het apparaat aan en laat de vloeistof voor de helft doorlopen.
Cool Bear heeft de beste en gezondste zoetstoffen in zijn suikervrije siroop. Het is namelijk eentje zonder aspartaam of sucralose. Daarnaast is de smaak erg lekker. De zoetstof die wordt gebruikt is stevia.
Het verschil tussen vitamine C en citroenzuur
Wat samenstelling betreft lijken de twee ook op elkaar. Het verschil is echter dat citroenzuur synthetisch wordt geproduceerd en vitamine C niet. Citroenzuur wordt toegepast om de smaak van bepaalde producten te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan snoepjes met een fruitsmaak.
Voor het maken van jam heb je naast de vruchten suiker nodig. De meeste mensen gebruiken geleisuiker, wat een mengsel is van suiker, pectine en citroenzuur. Veel goedkoper is het om zelf pectine en citroenzuur toe te voegen. Reken op 2 – 4 gram pectine en 5 – 15 gram citroenzuur (per kilo suiker).
Dat citroenzuur heel goed kalk oplost in de badkamer is fijn maar dezelfde eigenschap is vernietigend voor je tanden. Geconcentreerd is het een wat bijtende stof.