Te veel lawaai, mensen die u onderbreken, het licht aanlaten en te vaak aan de telefoon zitten zijn maar een paar voorbeelden van de veelgehoorde ergernissen. "Ik raak gefrustreerd en loop weg." "Ik rol met mijn ogen." "Ik leg rustig uit hoe irritant ik het vind."
Wat we kunnen leren van onze ergernissen
Iemand die je mateloos irriteert, laat meestal precies die kant van jezelf zien die je hebt weggestopt, stelt psycholoog Lex Mulder. 'De kant die je niet mag tonen van jezelf, die je in het verleden hoongelach of straf heeft opgeleverd, die toen inefficiënt of nutteloos bleek.
Irritatie is een signaal van ons lichaam dat we minder kunnen hebben. Wanneer we minder kunnen hebben gaan we ons aan alles om ons heen irriteren. Irritatie komt in de meeste gevallen voort vanuit een sterk gevoel van vermoeidheid. Op het moment dat je je goed voelt, kun je vaak veel hebben.
Zoals eerder benoemd is het niet de bedoeling dat je irritatie en ergernissen omslaan in stress. Als je te veel stress produceert, kan dit schadelijk zijn voor je lichaam en geest. Zorg er dan voor dat er niet meer stress bij komt. Als je stressniveau stijgt, zou je eventueel ook stresssituaties kunnen vermijden.
Iedereen is weleens geïrriteerd of boos. Dat is niet gek: irritatie en daaruit voortvloeiende boosheid maken deel uit van de normale set van menselijke emoties. Vaak is irritatie of boosheid invoelbaar en begrijpelijk, bijvoorbeeld wanneer iemand onrecht wordt aangedaan.
Het verschil tussen de twee werkwoorden is dat ergeren ook wederkerend kan worden gebruikt, eventueel in combinatie met een voorzetselvoorwerp zoals in Ik erger me aan zijn slordigheid. Irriteren kent die mogelijkheid niet, maar wordt – onder invloed van zich ergeren – toch vaak zo gebruikt.
Niet iedereen ergert zich aan dezelfde types. Persoon A vindt het niet zo erg wanneer iemand anders de beslissingen neemt, terwijl B diegene beschouwt als bazig en dominant. Het interessante van onze irritaties is dat ze ons daardoor veel over onszelf kunnen leren, zegt de Nederlandse managementcoach Daniel Ofman.
Irritatie definities
(v.) Uitspraak: [ɪriˈta(t)si] Verbuigingen: irritatie|s (meerv.) 1) keer dat je je ergert Voorbeeld: `De bemoeizucht van mijn ouders wekt bij mij irritaties op. `Synoniem: ergernis 2) gevoel d...
Kijk ook of je tegen je partner zeggen kunt dat je irritatie voelt, zonder hem of haar de schuld te geven. Zo uit je wel de emotie, maar richt je die niet op de ander. Het zo erkennen en waarnemen van je irritatie geeft de emotie ruimte om te stromen en er te zijn. Een irritatie is dan veel sneller weer voorbij.
Geprikkeld = 1) Aangebrand 2) Geërgerd 3) geïrriteerd 4) Gepikeerd 5) Geraakt 6) Gerriteerd 7) Korzelig 8) Kregel 9) Kribbig 10) Kriebelig 11) Misnoegd 12) Ontstemd 13) Opgewonden 14) Pissig 15) Prikkelbaar 16) Wrevelig 17) Zenuwachtig...
Nee, 'Ik irriteer me aan die reclame' is geen algemeen geaccepteerd taalgebruik. Zich ergens aan irriteren is zelfs een van de bekendste taalergernissen. Wel juist zijn: Die reclame irriteert me.
Bijvoorbeeld: je hart eens luchten bij een vriend of vriendin, er humor in vinden, … Wanneer de kans groot is dat de ergernis je relatie verzuurt, dan moet je toch met je partner in gesprek gaan. Wanneer je dat doet, blijf dan tegelijk de nadruk leggen op het positieve in jullie relatie.
Irriteren betekent ongeveer hetzelfde als ergeren. Daar begint het mee. Bij het werkwoord ergeren horen het woordje zich en het voorzetsel aan. Irriteren neemt die twee woordjes over.
Je staat voor de kassa en iemand anders kruipt nog gauw even voor. Voor de zoveelste keer belooft je baas terug te komen op een eventuele salarisverhoging en weer is het uitgesteld. Je hebt al tien keer tegen de kinderen gezegd dat ze de fietsen binnen moeten zetten als het regent en weer doen ze het niet.
De in 2017 overleden neuropsycholoog Jaak Panksepp onderscheidde in zijn baanbrekend hersenonderzoek zeven emotiesystemen namelijk Zoek, Spel, Lust, Zorg, Paniek/Verdriet, Angst en Woede.
Er ontstaan meer lijntjes en rimpels en de huid wordt slapper. Door een continue verhoogd cortisol gehalte wordt het collageen in de huid afgebroken. Dit omdat er ook nog eens veel meer vrije radicalen ontstaan tijdens deze stress periode. Ook roodheden in de huid kunnen door stress ontstaan als gevolg van cortisol.
In de eerste plaats geeft chronische stress een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen. Eerst raakt namelijk de vethuishouding verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose, en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct.
Zeg iets over de boosheid, benoem de frustratie. Een open gesprekshouding is essentieel. Vraag of de persoon zelf oplossingen of suggesties heeft. Stel zelf ook alternatieven voor.