Dit type boomgrens komt voor aan de beide polen en in gebergten. In de Alpen ligt de boomgrens ongeveer tussen de 1800 en 2200 meter, terwijl er in het uiterste noorden van Scandinavië zelfs tot aan zeeniveau geen bomen kunnen groeien. Deze grens wordt de noordelijke boomgrens genoemd.
De oudste boom ter wereld staat in Zweden, om exact te zijn in het Fulufjället National Park. De boom in kwestie is een spar. Op het eerste gezicht ziet de boom er weinig indrukwekkend uit, maar onderzoekers zijn erachter gekomen dat de wortels van de boom minstens 9.500 jaar oud zijn!
De oudste boom is volgens hen metingen de Marialinde in Oisterwijk. Deze staat op het plein De Lind achter het gemeentehuis en telt 632 jaren. De eerst bekende gedocumenteerde vermelding van deze boom dateert uit 1388. De linde overleefde toen een felle brand en zou daarom bovennatuurlijke krachten hebben.
Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat. De oudste boom ter wereld is waarschijnlijk al meer dan 4.700 jaar oud en staat in Amerika.
Met de naam Hyperion is deze mammoetboom (Sequoia sempervirens) met ruim 115 meter hoog de hoogste boom ter wereld. Hij staat langs de kust in het Redwood National Park in het Noordwesten van Californië.
Zwaargewichten in de Achterhoek
Een voorbeeld van zo'n boom die zeldzaam is vanwege zijn omvang is de mammoetboom bij Huize Veldzicht in Brummen. Met een stamomtrek van 8 meter en 54 centimeter mag deze woudreus zich de dikste boom van Nederland noemen.
Vergaap je aan de hoogste boom van Europa, de Karri Knight, in Valle de Canas, Portugal. Op de website van Monumentaltrees.com staat hij geregistreerd onder nummer 8314: de Karri Knight, zoals hij gedoopt is, een eucalyptus in het Portugese dorp Valle de Canas (nabij studentenstad Coimbra).
De boom hol is van binnen en het is dus niet mogelijk is om de jaarringen te tellen. De leeftijd blijft een schatting: sommigen beweren dat de boom wel meer dan 1000 jaar oud kan zijn, maar deskundigen houden het op 400 tot 500 jaar.
De wurgende vijgen: Ta Prohm, Angkor Wat
De beroemdste boom van allemaal is de boom die Ta Prohm heeft opgeslokt.
Het zijn onze laatste 'oerbomen'. Het gaat om soorten als de laurierwilg, de ruwe iep en de egelantier. Van veel van deze boomsoorten bestaan ook gecultiveerde exemplaren. Maar die zijn veel minder klimaatbestendig dan de oorspronkelijke bomen en struiken, en veel minder van belang voor de biodiversiteit.
Middeleeuwse en oudste eiken
De Nederlandse botanicus Aljos Farjon ontdekte een groepje eiken van bijna 1000 jaar oud bij Blenheim Palace, Engeland. De bomen hebben een omtrek van bijna 9 meter!
De oudste naaldboom van België is wellicht de taxus die groeit op het domein Valduc in het Waals-Brabantse Hamme-Mille nabij Leuven. De boom zou omstreeks 1232 geplant zijn toen op die plaats een cisterciënzerabdij werd gesticht.
De vroegst bekende bomen op aarde zijn zelfs veel ouder en dateren van 380-385 miljoen jaar geleden: Archaeopteris had stammen van bijna 40 m hoog en vormde uitgestrekte bossen, terwijl Wattieza niet meer dan 10 meter hoog was, maar de oudst bekende boomsoort in de oudste gefossiliseerde bos, het Gilboa Forest in de ...
De oeroude, 'duizendjarige' drakenboom is een lelieachtige plant met een geschatte leeftijd van achthonderd jaar, is 18 meter hoog, heeft een doorsnede van 6 meter en meet 20 meter in omtrek.
Met een hoogte van 83,8 meter, een diameter van 11,1 meter, een geschat stamvolume van 1487 kubieke meter en een vermoedelijke ouderdom van 2300 tot 2700 jaar behoort General Sherman tot de grootste en oudste levende wezens. Gemeten naar volume is het de grootste boom ter wereld.
Het bos is zo'n 386 miljoen jaar oud en daarmee 2 tot 3 miljoen jaar ouder dan de vorige recordhouder. Wetenschappers troffen de fossiele resten van het bos aan in een zandsteengroeve in Cairo, gelegen in de staat New York.
De grootste boom ter wereld staat in Californië, in de Verenigde Staten. Daar staan veel sequoiabomen, die heel erg oud en groot kunnen worden. De meeste bomen zijn al zo'n 2000 jaar oud.
Methuselah. De oudste nog levende boom in de wereld is pas onlangs ontdekt en heeft daarom nog geen naam gekregen. Uit onderzoek van de ringen en stamcellen is gebleken dat deze boom 5.062 jaar oud is! Echter is voor een lange tijd de boom Methuselah de oudste boom geweest.
De grootste boom, gemeten naar volume, is de mammoetboom - Sequoiadendron giganteum met de bijnaam 'General Sherman' in het Californische Sequoia & Kings Canyon National Park. Deze reus heeft op anderhalve meter een stamomtrek van 24,10 meter. Zijn massa is geschat op zo'n 2.000 ton.
Maar wat doen bomen dat ze zo belangrijk zijn? Meer dan je denkt! Bomen helpen de lucht die we inademen te zuiveren, ze filteren het water dat we drinken en ze bieden leefruimte voor dieren. Bomen voorkomen overstromingen en erosie en helpen de bodem te vullen met voedingsstoffen die nodig zijn voor de landbouw.
Bij kasteel Doornenburg in de provincie Gelderland, precies waar de Rijn zich opsplitst in de Neder-Rijn en de Waal staat een eik in de rijke rivierbodem, naar men zegt, Nederlands oudste boom, bekend als de 'duizendjarige eik'.
De oudst bekende gecultiveerde palmboom is de Dadelpalm. 4000 jaar voor Christus is deze palm tegengekomen te zijn gebruikt bij de bouw van een tempel voor een maangod, in het oude Ur, in Mesopotamië. Palmbomen worden dus al minstens 6000 jaar gecultiveerd!
De hoogste boom van Nederland staat in Kroondomein Het Loo in Apeldoorn! Direct achter de Koninklijke Stallen bij Paleis Het Loo ligt een van de oudste aanplanten van douglassparren van Nederland. Deze bomen zijn aangeplant door Koning Willem III die ze tussen 1860 en 1870 uit de Verenigde Staten liet invoeren.
Hoe oud General Sherman precies is, is niet te zeggen maar de schatting is dat de grootste boom ter wereld ongeveer 2.500 jaar oud is.
Grove den meest voorkomende soort
Op basis van houtvolume is grove den nog steeds de meest voorkomende boomsoort in Vlaanderen. Al is er wel een lichte daling van 27% naar 23%. Naaldbomen als geheel zijn nog goed voor 40% van de levende houtvoorraad, terwijl dat bij de eerste bosinventarisatie nog 46% was.