Over het algemeen mag je in Duitsland niet wildkamperen. Je mag de natuur betreden en er (overdag) tijd besteden, maar de natuurbeschermingswetten geven geen uitdrukkelijke toestemming om in de natuur te overnachten. Een absolute no-go is het overnachten in beschermde natuurgebieden of op privéterrein.
Met stip op nummer 1 in de wildkamperen-locatielijst in Europa: Scandinavië. In Noorwegen, Zweden én Finland geldt het zogenaamde Allemansrecht: het recht waarmee je maximaal van de vrije natuur kunt genieten. Dankzij deze regel kun je in deze landen vrijwel overal je tent opzetten.
Wildkamperen is verboden in Nederland. Dat is natuurlijk voor de bescherming van de natuur, maar maak je geen zorgen! Staatsbosbeheer laat het toe om wild te kamperen door middel van het zogenaamde paalkamperen. Er zijn verschillende palen door heel Nederland en in gebieden rondom een paal mag je dus wildkamperen.
Wat is de boete voor wildkamperen? De hoogte van de boete voor wildkamperen in Nederland anno 2021 bedraagt 150,- euro. Als je ontdekt wordt door de handhaving dan zijn ze bevoegd om jou een boete te geven. Boetes in andere Europese landen verschillen en kunnen oplopen tot een hoogte van meer dan 150,- euro.
In bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, Spanje en andere landen is het verboden. In andere landen zoals Noorwegen, Schotland en deels in Zwitserland mag wildkamperen weer wel. In landen zoals België en Nederland zijn er weer speciale plekken die wel het wildkampeergevoel geven.
Concreet: je kunt niet zomaar overal je tent neerzetten of je motorhome parkeren. Zo is het in ons land alsook in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Groot-Brittannië en Italië verboden om te overnachten langs de weg of op parkings langs de weg. Kortom: kamperen is enkel toegestaan op officiële terreinen.
Naakt kamperen is meer dan alleen je kleren uittrekken
Naakt kamperen is dus meer dan alleen je kleren uittrekken. Het is een motto waarin je respect hebt voor elkaar en elkaar in de waarde laat om wie hij / zij (bloot) is. Het is een levenswijze die gaat over waarderen van de elkaar en de natuur waarin je leeft.
Wildkamperen is in principe verboden in de Ardennen. Er zijn in België zogenaamde bivakzones, waar je kunt 'bivakkeren'. Dit kun je vergelijken met het paalkamperen in Nederland van Staatsbosbeheer.
Wanneer je wil gaan kamperen in Duitsland moet je eerst een regio kiezen. De meeste vakantiegangers kiezen voor Beieren, het Zwarte Woud of het Sauerland. Dit zijn stuk voor stuk regio's met een prachtige natuur en goede voorwaarden voor een kampeervakantie.
Je mag staan op elke plaats waar een wagen mag parkeren of stilstaan. Tenzij er een verkeersbord geplaatst is dat verbod een op campers aangeeft. Behalve gewone parkeerplaatsen zijn er ook parkings speciaal voorzien voor campers. Mobilhomeparkings kan je terugvinden in motorhomeparkinggidsen, bv.
De gemiddelde prijs inclusief elektriciteit is € 25,- tot € 50,- per nacht. Er zijn bijna altijd douches, wasmachines en wasdrogers aanwezig. Bovendien ontbreekt een zwembad maar zelden.
Wild kamperen kun je daar ook bij noemen, al is dit wel een grijs gebeid in Frankrijk. Je mag namelijk alleen ergens “wild” kamperen als je toestemming hebt van een landeigenaar of het moet op minstens een uur lopen van een weg zijn. De Fransen zeggen ook eigenlijk dat wild kamperen niet mag, maar bivakkeren wel.
Wilde camping en bivak in Luxemburg
In het algemeen is wild kamperen in het Groothertogdom Luxemburg verboden. Ter informatie, wild kamperen is de handeling van het verblijf van meerdere nachten op dezelfde plaats. Bivakkeren wordt echter getolereerd (behalve rond het Lac de la Haute-Sûre).
Wildkamperen is verboden om de natuur, de dieren en het landschap te beschermen. Door toenemende urbanisatie neemt de druk op de natuur, de dieren en het landschap toe. Enerzijds worden bossen steeds vaker omgeruild voor Vinex woonwijken, daarnaast doorkruisen (snel)wegen soms gehele bossen.
De afkorting FKK staat voor „Frei Körper Kultur“, wat staat voor 'vrije lichaamscultuur'. De echte naturist verbindt lichamelijke vrijheid met gevoel voor de natuur en komt zo tot de kern van het vrije en ontspannen kamperen.
'Op de naturistencamping is het heel veilig', vertelt ze. 'Daarnaast heb je meer ruimte en privacy en is iedereen gelijk. Naaktheid staat niet gelijk aan seksualiteit, maar aan hoe je als kind geboren wordt. 'Ze legt het verschil uit tussen een nudist en naturist.
Het naturisme geeft niet alleen ruimte aan het lichaam en aan bewegingen, maar ook aan de geest. Het zorgt voor het loslaten van spanning, van dagelijkse problemen en voor het waarderen van uw eigen lichaam.
Gratis overnachten via Couchsurfing
Slapen bij iemand op de bank. Couchsurfing is een online community waar je je gratis in kunt schrijven. Op deze websites bieden mensen een bank (of met een beetje mazzel een bed) aan bij hen in huis. Hiervoor hoef je niet te betalen, maar de host verwacht er vaak wel wat voor terug.
Tot 2008 was het in de openluchtrecreatie wet geregeld dat je niet mocht slapen in je auto op plekken die daar niet voor bestemd zijn. Deze wet is niet langer geldig maar dat betekent niet dat je nu overal mag slapen. Het is sinds 2008 aan de gemeenten om te bepalen waar je wel en niet mag slapen in de auto.
Is wildkamperen in Nederland echt verboden? Ja, in het wild kamperen of vrij kamperen, zomaar je tent opzetten op een plek langs de weg, in het park of in het bos en daar overnachten is in Nederland verboden. Dat geldt trouwens voor de meeste landen in Europa.
Mag je in België wildkamperen en vrij overnachten? Zoals in veel andere Europese landen is wildkamperen ook in België verboden. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Vaak mag je – zolang je niet aan de kust bent – met toestemming van de lokale autoriteiten een of twee nachten je tent opzetten.
Wildkamperen in België is verboden. Maar dat wil niet zeggen dat je nergens in de natuur je tentje op mag zetten. Verspreid door het hele land liggen namelijk bivakzones, waar je als wandelaar of fietser gratis je tent op mag zetten.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld in Scandinavië is wildkamperen in Italië verboden. Alleen met toestemming van de politie of met toestemming van de eigenaar van het terrein is vrij kamperen toegestaan. De enige uitzondering is het Parco Nazionale di Alpi Marittime in Piemonte.