Steen, 1668 - Rijksmuseum.
Jan Steen schilderde in zijn leven ongeveer vierhonderd schilderijen, waarvan een aantal bekende zijn: Het vrolijke huisgezin, Het Sint Nicolaasfeest en De Emmausgangers. Zijn schilderijen zijn onder meer te zien in het Rijksmuseum, het Mauritshuis en de National Gallery in Londen.
AMSTERDAM - Het Rijksmuseum heeft het schilderij 'Burgemeester van Delft en zijn dochter' van Jan Steen gekocht. Het betaalde 11,9 miljoen euro voor het doek uit 1655 van de Nederlandse meester.
De uitdrukking 'een huishouden van Jan Steen' komt uit Leiden en dit is waarom. Niet iedereen is even netjes en georganiseerd. Sommige mensen houden meer van een gezellige chaos. Over deze mensen zou je kunnen zeggen dat zij 'een huishouden van Jan Steen' hebben.
De schilder Jan Steen leefde in de 17e eeuw in Nederland. Misschien ken je zijn naam wel van de uitdrukking: “een huishouden van Jan Steen”. Hiermee wordt bedoeld dat een huishouden chaotisch is.
Onder het huishouden verstaan we alle mensen die tot een woongemeenschap of gezin behoren en samen leven. Ook alle activiteiten die worden gedaan om een leefsituatie tot stand te houden, vallen onder het huishouden.
Het organiseren van een huishouden
Koken & boodschappen, opruimen & schoonmaken, wassen & strijken, klussen & tuinieren, (mantel)zorg, verzorging van de kinderen en huisdieren, administratie en als laatste de organisatie en planning van het geheel. Samen vormen al deze taken het dagelijks huishouden.
Jan Steen werd in 1625 of 1626 in Leiden geboren. Hij is wereldberoemd om zijn schilderijen van chaotische scènes uit het dagelijks leven. Zijn werk is te zien in de Lakenhal, het Rijksmuseum, het Frans Hals Museum en het Mauritshuis.
Steen maakte zo'n 400 schilderijen. Ook de tijdgenoten van Steen waardeerden zijn werk, met als gevolg dat hij redelijk goed betaald kreeg. Hij had geen studenten, maar zijn werk zou voor veel van zijn collega's een bron van inspiratie worden.
Het melkmeisje, Johannes Vermeer, ca. 1660 - Rijksmuseum.
Halverwege de zeventiende eeuw schilderde Van Ostade ook volkse en boerentaferelen in de buitenlucht, naast de warmer gekleurde voorstellingen binnenshuis. De kleuren werden iets feller en lichter. Prent, ets. Dans in de herberg, Adriaen van Ostade, 1650 – 1654.
De 17e-eeuwse kunstschilder Jan Steen maakte voornamelijk gebruik van het pigment indigo, bekend van spijkerbroeken. Met de komst van synthetisch ultramarijn in 1806 lijken alle problemen opgelost.
Tegenwoordig neemt men aan dat hij ruim 300 schilderijen heeft gemaakt, waarvan de Nachtwacht Rembrandt 's bekendste is. Daarnaast was hij ook een zeer getalenteerd etser en tekenaar. Ook prenten en tekeningen moeten daarom tot het oeuvre van Rembrandt kunst worden gerekend.
Vincent Willem van Gogh (Zundert, 30 maart 1853 – Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde.
Uit dat onderzoek, 'Een week in kaart', blijkt dat Nederlanders per week gemiddeld 21 uur aan huishoudelijke zorgtaken besteden, ofwel drie uur per dag. De bulk daarvan gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen. Hier besteden Nederlanders twee uur per dag aan.
Hoe vaak moet je afstoffen? Om een fris huis te krijgen zul je iedere week moeten afstoffen. Zo geef je stof geen kans zich te verzamelen en verminder je de kans op allergieën. Daarnaast ruikt je huis frisser en ziet het er schoner uit.
Begin 2022 waren er 8,1 miljoen particuliere huishoudens in Nederland, waarvan 3,2 miljoen eenpersoonshuishoudens. Gemiddeld wonen er 2,13 mensen in een Nederlands huishouden, in 1962 was de gemiddelde huishoudensgrootte nog 3,53.
De term stilleven is voor het eerst aangetroffen in een tekst van de schilder Arnold Houbraken in zijn boek De Groote Schouburgh der Nederlantsche Konstschilders en Schilderessen (1718-1721). De betekenis van dat neologisme zou kunnen duiden op een groep onbeweeglijke voorwerpen voor een schilderij naar het leven.
Historische en Bijbelse taferelen, vaak allegorisch uitgewerkt, portretten (zowel individuele als groepsportretten), huiselijke taferelen, interieurs, landschappen, stadsgezichten, zeegezichten en stillevens: vrijwel elk onderwerp kende zijn eigen bloeiperiode.