De ossenhaasbiefstuk voor alle vestigingen komt vooral uit Zuid-Amerika. Daarnaast is het vlees continu van zeer goede kwaliteit.
Restaurant Loetje staat bekend om de biefstuk met (heel veel jus) die ze serveren. Maar wist je dat ze de ultieme biefstuk daar niet in roomboter bakken, maar in margarine? Ze bakken de biefstuk in Blue Band, omdat dit minder water bevat waardoor een mooie bruine jus ontstaat.
De 83-jarige 'biefstukkoning' viel ongelukkig van de trap in een van de (10) Loetje restaurants. Het geheim van de vermaarde Loetje-biefstuk? Uitstekend vlees (ossenhaas, géén paard) en bakken in Blue Band margarine.
Bij Loetje gebruiken ze de ossenhaas gesneden als een tournedos. Dit is het meest malse stuk vlees van een rund. Er zijn veel soorten biefstuk die allemaal een andere naam hebben. Wanneer je dit recept wilt maken bestel je de ossenhaas en niet zoals de naam het zegt, een biefstuk.
165.000 koeien per jaar zijn er nodig om alle bezoekers van Loetje van hun in een plas vet geserveerde ossenhaasbiefstuk te kunnen voorzien.
De ossenhaasbiefstuk voor alle vestigingen komt vooral uit Zuid-Amerika. Daarnaast is het vlees continu van zeer goede kwaliteit.
In 2020 gaan Debuut Horeca en Loetje samen en wordt Loetje onderdeel van Restaurant Company Europe (RCE), dat weer onderdeel is van Waterland. Onder de vlag van RCE opereren onder andere Stan, Happy Italy, Popocatepetl en Beers & Barrels. Loetje telt aan het begin van 2023 ruim dertig vestigingen.
Dat was het geheim van Loetje: het was lekker normaal. Een niks-aan-de-hand ossenhaasje dat in een half pakje Blue Band werd gebakken, wat een royale plas jus opleverde die je at met een witte boterham. Niet best voor je gezondheid, uitstekend voor je gemoedstoestand.
Wat is Loetje's Biefstuk 0.0? Onze Biefstuk 0.0 bevat 0% vlees en is gemaakt van New Meat, dat wordt geproduceerd door Redefine Meat. Een revolutionair plantaardig product dat niet onder doet voor de smaakbeleving van echte biefstuk.
Waarom? Dit jaar is het 45 jaar geleden dat Ludwig Klinkhamer zijn biljartcafé Loetje begon aan de Johannes Vermeerstraat. Een bescheiden begin, wat uiteindelijk is uitgegroeid tot restaurants door heel Nederland!
Het paardenvlees dat Nederlanders eten, komt vooral uit Argentinië en Roemenië. Daar is door minder regelgeving meer mogelijk, en zijn de werknemers goedkoper. Het vlees is daardoor spotgoedkoop.
De plek waar het ruim 45 jaar geleden allemaal is begonnen: Loetje Amsterdam Café aan de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam Zuid. In 1977 door Ludwig 'Loetje' Klinkhamer opgericht als biljartcafé.
Onbewerkt mager rundvlees past in een gezond voedingspatroon. Van de vleessoorten is rundvlees relatief rijk aan vitamine B12 en ijzer. Rundvlees is rood vlees. Het eten van veel rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker.
Tournedos is een mooie steak uit de haas van het rund. Dit luxe stuk vlees wordt ook wel haasbiefstuk genoemd en is het meest malse biefstuk. Door onze slager wordt deze met zorg gesneden uit de rug van het rund, dichtbij de lende.
Wij nemen de standaard biefstuk van 200 gram (medium rare) met Loetje-jus en de plantaardige 'Biefstuk Bali 0.0' met sambal-jus. Daarnaast sneetjes wit casinobrood (om in de jus te dopen), een portie friet en de gemengde groenten om het geweten te sussen.
Hollandse biefstuk (5mm) – Bak in boter medium tot rare en serveer . 15 Silverside. Bestaat uit drie parallelle spieren. Namelijk de ronde oogspier, de rechthoekige spier en een kleine driehoekige spier. De ronde spier is makkelijk te herkennen omdat deze bedekt is met een zilverachtige laag bindweefsel.
De geprinte biefstuk (een whopping 26,50 euro, zonder bijgerechten, evenveel als de gewone biefstuk), wordt gebakken in een half pakje margarine, signature Loetje, en geserveerd met 'sambaljus' en twee sneetjes casinowitbrood.
Verrassend goed.De structuur en de smaak komen heel dicht in de buurt bij die van vlees. De vegetarische variant is stevig en heeft een vezelige, dradige structuur, zoals bij stoofvlees. Bij het snijden ervan valt het als het ware uit elkaar.
Een 3D-printer maakt beter plantaardig vlees dan de varianten die nu in de fabriek wordt gemaakt. 'Met een 3D-printer kunnen we de structuur meer op echt vlees laten lijken. De textuur van echt vlees komt door de lange vezels van eiwitten. De vezels van plantaardige eiwitten zijn daarentegen veel korter.
Recensent Mara Grimm beoordeelde het restaurant met een 4 en schrijft over de jus die volgens haar een 'diarree-achtige brij is'. Diverse horeca-experts reageren de dag erna in een follow up in Het Parool.
tip 6: Laat de biefstuk rusten
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk!
Wanneer je vlees gebakken hebt en uit de pan haalt, kun je van het vocht in de pan in no-time een lekkere jus maken. Voeg eerst een beetje extra vocht toe.De meeste mensen kiezen voor water of bouillon, maar je kunt ook een beetje wijn toevoegen. Dit zorgt voor een totaal andere smaak.
45 jaar geleden is Loetje begonnen met het bakken in Blue Band. In 2018 is het besluit genomen om van Blue Band af te stappen omdat dit plantaardige margarine werd en ons eigen margarine recept te ontwikkelen met Remia. Onze eigen margarine bevat de dierlijke eiwitten die nodig zijn voor de schuimige Loetje jus.
"Loetje is geen franchise onderneming, in tegendeel." Wel werkt het bedrijf het liefst met mensen uit de omgeving. Zo kwam ook de samenwerking met Rotterdammers Ron de Visser en Jesper van Kempen, de filiaalmanagers van de Rotterdamse vestiging, tot stand.
Het eerste restaurant van Loetje werd in 1977 geopend door Ludwig Klinkhamer, die in 2017 overleed na een ongelukkige val. Onder leiding van zijn zoon en met financiële steun van de oprichters van retailgigant Action werd het bedrijf vooral na 2016 sterk uitgebouwd, tot 19 vestigingen.