Duitsland is in vergelijking met veel andere Europese landen erg afhankelijk van Russisch gas: een derde van al het gas komt uit Rusland, met name via de Nord Stream 1-pijpleiding. Sinds enkele dagen wordt nog maar zo'n 40 procent van de normale hoeveelheid geleverd.
Vooral door de sterk ontwikkelde industriële sector is Duitsland een grootverbruiker van olie en gas. Net als andere westerse landen is Duitsland voor de aanvoer hiervan afhankelijk van olie-exporterende landen uit het Midden-Oosten en van Rusland.
Duitsland blijft voor 35 procent van zijn aardgas afhankelijk van Rusland, maar is van plan om tegen eind 2024 van de Russische brandstofinvoer af te stappen, zo schreef de Duitse minister van Economie in een persbericht van 25 maart.
KASSEL (ANP/RTR) - Rusland levert via de pijpleiding Nord Stream 1 naar Duitsland nog altijd maar 20 procent van de maximale hoeveelheid, zo blijkt uit cijfers van netwerkbeheerders.
Ook gasvelden in Azerbeidzjan, de Noordzee en Noord-Afrika zijn belangrijke energiebronnen voor ons continent. Veel Europese landen importeren daarnaast vloeibaar aardgas (lng) per schip. De Verenigde Staten sturen momenteel ook meer lng over zee naar bondgenoten dan Rusland per pijpleiding vervoert.
Nederland de rest van Europa zijn nog te afhankelijk van gas uit Rusland. Zonder het Russische gas is er niet voldoende gas om aan de vraag naar gas te voldoen. Wel wil Europa zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van Russisch gas. Maar dat kan niet op de korte termijn.
Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Nederland hoogste gasprijs, Duitsland en België goedkoper
Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent. Een aanzienlijk verschil. In Oost-Europa zijn de prijzen nog veel lager. Zo betalen de Hongaren slechts 2,7 eurocent per kWh.
Aardgasvoorraad. Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar.
Maar door de Russische inval in Oekraïne heeft de Duitse overheid besloten haar deel van het gasveld, dat vlak bij Schiermonnikoog en Borkum ligt, in te zetten.
Veel Europese landen zijn traditioneel afhankelijk van (Russisch) gas. Duitsland en Italië zijn grote afnemers en sommige kleine landen, zoals Estland en Letland, krijgen bijna al hun gas uit Rusland.
Volgens het Russische ministerie van Financiën verdient Rusland vandaag aan gas alleen 660 miljoen euro per dag. Dat is veel meer dan de prognoses die het ministerie in het begin van de winter maakte. Toen was de verwachting dat de gasexport dagelijks een kleine 450 miljoen euro zou opleveren.
Wereldwijde gasreserves
Vooral Iran (18%) en Rusland (18%) en het Midden-Oosten als regio (39,6%) bezitten een sleutelrol in de voorraadsituatie van de wereldwijd bekende reserves.
Grofweg de helft van de Duitse huishoudens stookt aardgas. Zo'n 14% van de Duitse huishoudens is verbonden aan een warmtenet, 5% verwarmt elektrisch. Daarnaast stookt een kwart van Duitsland op brandolie en zitten er in de restgroep nog huishoudens op propaan en zelfs op steenkool.
Het meeste gas zit in Rusland in de grond, en samen met Amerika zijn zij ook de grootste producent. Het allergrootste gasveld ter wereld is te vinden in Iran en Qatar.
Het doel is om de CO₂-uitstoot van woningen in 2030 met twee derde terug te brengen ten opzichte van 1990. Op dit moment is die al twee vijfde lager. De Duitse regering wil dit bereiken door extra energiebesparing, meer duurzame energie, meer warmtepompen, meer warmtenetten en verduurzaming van warmtenetten.
Met gasprijzen die rond de 20 eurocent per kuub lagen, was de exploitatie van gas op zee nauwelijks nog rendabel. Bovendien kozen veel bedrijven die nog wel geïnteresseerd waren in gaswinning op zee liever voor velden in de territoriale wateren van Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.
Aardgas is een fossiele brandstof wat inhoudt dat de bron niet onuitputtelijk is en een keer opraakt. Dit zorgt dat aardgas niet duurzaam is. Tevens komt er CO2 vrij bij het opwekken van stroom met aardgas.
Per eind 2020 had Gazprom een aandeel van 70% van de totale Russische gasreserves; ofwel 33.575 miljard m³ (2008: 33.100). Deze reserves zijn berekend op basis van de Russische methode. Deze wijkt af van hetgeen internationaal gebruikelijk is.
Een groot deel van de elektriciteit wordt hier opgewekt via – jawel – gascentrales. In andere landen om ons heen wordt veel elektriciteit opgewekt via kerncentrales, waterkracht of kolencentrales. Daardoor is een tekort in Nederland al snel nijpender dan elders, wat hogere prijzen tot gevolg heeft.
De Duitse regering verlaagt tijdelijk de btw op gas van 19 naar 7 procent. De regeling gaat in op 1 oktober en zal gelden tot april 2024, heeft bondskanselier Olaf Scholz bekendgemaakt. De verlaging van de gasprijs moet de gevolgen van de inflatie voor de Duitsers beperken.
Het in Zwitserland verbruikte gas is uitsluitend afkomstig van import . In 2004 kwam het door Zwitserland gekochte gas voor 51,9% uit Duitsland, 22,6% uit Nederland , 9,5% uit Rusland , 10,5% uit Frankrijk en 5,5% uit Italië .
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Veel gas in bodem Noordzee
Uit onderzoek van onderzoeksbureau TNO blijkt dat er 78 miljard bewezen kubieke meter gas in de Noordzeebodem zit. En er zijn sterke aanwijzingen van nog eens 69 miljard kuub.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.