Sla staat graag in de halfschaduw, en in lichtvochtige grond. Warmte en droogte zorgen voor sneller doorschieten.
Gebruik voor het kweken van sla een luchtige, vruchtbare grond en liever niet te nat. In het voorjaar en najaar is extra zon heel belangrijk, in de zomer is wat schaduw ook prima voor sla kweken. Sla water geven is erg belangrijk, want de planten drogen razendsnel uit.
Sla wordt gezaaid in vruchtbare, luchtige en vochtige grond, de plant heeft veel bladeren en een zwak wortelstelsel. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is. Bovendien heeft sla zonlicht nodig, maar de plant kan niet tegen te veel felle zon.
Sla houdt van vruchtbare grond. De plantjes hebben veel bladeren in verhouding tot een redelijk zwak wortelgestel en daarom moet de grond lekker los en vochtig zijn, maar zeker niet te nat. In het voor- en najaar is het belangrijk dat de sla zonnig staat, in de zomer kan een beetje schaduw geen kwaad.
Net na het planten is het noodzakelijk om de grond goed vochtig te houden. Ook daarna houdt sla van een flinke slok water, bij droogte is het dus goed om regelmatig water te geven. Als je zelf gaat voorzaaien, is het handig om potgrond, eventueel wat zand en zaaitrays of potjes in huis te halen.
Plantjes groeien niet
Dit kan te maken hebben met het weer: te warm, te koud, te droog, te nat. Veel wind kan ook de oorzaak zijn: dan moet je plantjes te veel energie stoppen in het rechtop blijven staan en gaat dat ten koste van de groei. Staan plantjes te dicht op elkaar dan kunnen ze ook niet goed groeien.
Je kunt sla in potjes of bakjes voorzaaien, gebruik er potgrond voor je die je wat luchtiger maakt door er een vijfde deel grof zand door te mengen, of gebruik zaai- en stekgrond. Sla is een 'lichtkiemer'; de zaden hebben licht nodig om te kiemen.
Groente en fruit in de volle schaduw
De volgende groente- en fruitsoorten doen het goed in de volle schaduw en hebben genoeg aan maximaal 4 zonuren per dag: Sla. Spinazie. (Herfst)frambozen.
Verse stalmest is eigenlijk een vrij eenzijdige organische meststof. Deze kan je perfect gebruiken bij bijvoorbeeld rabarber, sla of preiplanten.
Heeft kropsla meststof nodig? Kropsla is geen gulzige plant en heeft dus niet veel voedingsstoffen nodig. Net daarom is ze ideaal om in de buurt van gulzige koolplanten aan te planten. Sla hoeft maar weinig bemest te worden.
De meeste slasoorten kunnen gezaaid worden vanaf de maand mei tot in juli of augustus. Bekijk de verschillende soorten sla en wanneer deze gezaaid en geoogst kunnen worden, zo weet je precies hoe lang het duurt om sla te kweken.
Na 3 tot 5 dagen kiemen de zaadjes. Zorg voor voldoende licht. In de maanden april tot oktober is dat geen probleem maar zaai je in de wintermaanden sla voor, gebruik dan extra groeilampen.
Sla zaaien kan bij de meeste soorten vanaf half maart tot eind juli, waardoor je alle tijd hebt om je sla te kweken. Ben je net te laat, dan kun je nog kiezen voor rucola. Dit is een snelgroeiende slasoort die je in de winter ook in een pot binnenshuis goed kunt kweken.
Sla: aardbeien, dille, kool, prei, radijs, rode biet, tuinboon, tomaat, wortel.
Sla zaaien
In een geul van 1 cm diep zaai je de sla zaden. Ook hier houd je een afstand van 25 cm tussen de rijen. Ga daarna lichtjes met een hark erover. Na een zes à zevental weken kan je normaal al je slaplanten oogsten.
Langedagplanten zijn planten die veel lichturen, dus lange zomerdagen, nodig hebben voor ze gaan bloeien. Kortedagplanten bloeien ook al bij weinig lichturen. Sla is een kortedagplant en deze schiet dus op de langste dagen van het jaar snel door. Je kunt dit voorkomen door ze tijdig te oogsten.
De belangrijkste enkelvoudige meststof van natuurlijke oorsprong die kalium bevat, is Vinasse en houtasse.
Aangeraden wordt om de koemest in combinatie met een kalk meststof te strooien.Je stimuleert dan niet alleen de bodem, maar ook de groei van de (gras)planten. Hoe vaak je zal moeten strooien, hangt compleet af van het doeleinde. Voor het gazon is één keer per jaar bemesten al ruim voldoende.
Bieten en wortels worden zelfs wat zoeter na een nachtje nachtvorst. Slasoorten zoals rucola, mibuna en mizuna kunnen ook goed tegen de kou.
Naast alle gewassen die je in de andere soorten schaduw kunt verbouwen, zullen onder andere radijzen, bieten en peultjes ook goed gedijen in jouw moestuin in de halfschaduw. Soms is meer schaduw juist wel een uitkomst. Vruchtdragende gewassen zullen wat minder vruchten produceren met minder zonuren.
Begin in februari met het zaaien van sla
Vanaf februari kunt u al om de twee weken zaaien om bladmosterd te kweken. Tot half mei kan deze geoogst worden. Vervolgens kunnen in maart en april de kropsla, ijsbergsla en de Romaanse – of bindsla gezaaid worden in een kas.
In principe kun je elke slasoort in pot kweken, maar een slimme keuze is pluk- of snijsla. Lekkere soorten zijn: “Mesclun Puur sla”, pluksla Cocarde en Catalogna en Lollo Rossa. Deze groeien redelijk compact én het grote voordeel is dat ze weer aangroeien als je ze een paar centimeter boven de grond afknipt.