Schimmels groeien goed in een vochtig gebouw of vochtige omgeving. Schimmels maken sporen om zich voort te planten. Dit zijn een soort zaadjes die zich via de lucht verspreiden en niet met het blote oog zichtbaar zijn.
Schimmels planten zich voort door middel van sporen. Dit zijn microscopische deeltjes die door de lucht vervoerd worden. Om tot nieuwe schimmels uit te groeien zijn voldoende vocht, een geschikte temperatuur en voedingsbodem (organisch, vaak houtachtig, cellulosehoudend materiaal) essentiële voorwaarden.
In de lucht, in de grond en in ons lichaam – schimmels zijn overal. We kennen ongeveer honderdduizend schimmelsoorten en dat is naar schatting nog maar vijf procent van het totaal. Schimmels kunnen je ziek maken, planten aantasten en gebouwen vernielen. Maar sommige zijn juist nuttig.
Schimmels hebben wel een celkern, maar geen bladgroen. Daarom zijn schimmels niet in staat om belangrijke voedingsstoffen zoals suiker met de behulp van de zon te maken. Groene planten kunnen dat wel. Schimmels hebben deze belangrijke voedingsstoffen echter wel nodig om te kunnen leven.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Schimmels zijn slecht voor je gezondheid. De schimmelsporen kunnen bij inademing allergische reacties veroorzaken en leiden tot allerlei problemen met de luchtwegen. Maar niet alleen de schimmelsporen zijn ongezond, een vochtige slaapkamer is überhaupt ongezond om dagelijks in te verblijven.
De buizerd heeft weinig vijanden. Ooit sterft de buizerd, dan eten insecten en schimmels de resten op. Schimmels maken mineralen die de eikenboom weer opneemt om te groeien.
Reacties. De meeste levensmiddelen zoals brood, jam, kaas, vleeswaren, schimmelen bij kamertemperatuur en een beetje vocht. Een makkie dus.
Ze beschermen ons tegen ziekmakende bacteriën en virussen, en zijn belangrijk voor onder andere de werking van de darmen. Micro-organismen zijn de grote opruimers van de natuur: ze zorgen ervoor dat resten van planten en dieren worden verteerd. Ook dienen ze vaak als voedsel voor grotere organismen.
Conclusie: Hypothese: Nat brood schimmelt ongeveer 4 keer sneller dan droog brood. Door de hoge vochtigheid van het natte brood zullen schimmels sneller ontstaan en groeien.
Schimmels op voedsel kunnen bij het inademen of inslikken leiden tot ziektesymptomen als verminderde eetlust, maar ook tot ernstige aandoeningen als kanker. Bij aanraking van een beschimmeld voorwerp kan soms een flinke wolk schimmelsporen vrijkomen.
Zwarte schimmel: gezondheid
Het inademen van zwarte schimmelsporen kan je longen aantasten. Gevolgen hiervan zijn hoest- en niesbuien, maar ook geïrriteerde longen, allergische reacties, astma en een gevoel van benauwdheid.
Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal. Hoe vochtiger het materiaal hoe sneller de meeste schimmels groeien.
Er zijn schimmels, die nuttig zijn en niet schadelijk, zoals de blauwe aders in de blauwschimmelkazen. Maar ook eetbare paddenstoelen zoals champignons en truffels zijn schimmels. Sommige schimmels kunnen gifstoffen produceren ( mycotoxines).
Schimmels kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Blootstelling aan schimmels kan leiden tot luchtweginfecties en ademhalingsproblemen. Pas daarom goed op als je schimmel in je huis hebt. Sommige groepen zoals ouderen en mensen met een schimmelallergie zijn extra vatbaar voor gezondheidsproblemen.
De schimmel groeit alleen aan de buitenkant, maar het is wel zaak om ruim om de beschimmelde plek heen te snijden. Daarna kunt u het weer eten. Gedroogde worst of ham is prima te eten in beschimmelde toestand. Met een borsteltje de schimmel eraf poetsen of wegsnijden met een mesje is voldoende.
Bepaalde schimmels zijn in staat om gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Als je deze eet, kan dit leiden tot een voedselvergiftiging, wat dikwijls gepaard gaat met misselijkheid en diarree.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
U kunt huidschimmel behandelen met een crème of zalf met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes.
Bijna een miljard jaar geleden groeiden er al schimmels op aarde. Dat concluderen wetenschappers uit de vondst van microscopisch kleine overblijfselen van dit organisme in het noorden van Canada. Als ze gelijk hebben, schuift de oorsprong van de schimmel daarmee maar liefst 500 miljoen jaar terug in de tijd.
Om zich voort te planten maken schimmels sporen, kleine zaadjes. Bij een ongeslachtelijke voortplanting vormen de sporen zich aan de hyfen en laten vervolgens los. De sporen verspreiden zich en als de omstandigheden goed zijn, kan een nieuwe schimmel ontstaan uit de spore.
Schimmelsporen zijn overal in huis aanwezig maar alleen in vochtige, slecht geventileerde ruimtes zullen ze tot ontwikkeling komen. Denk maar aan een slaapkamer die niet voldoende geventileerd is. Daar gaat woonvocht namelijk condenseren tegen koude oppervlakken, zoals muren en plafonds.
GENT (ANP) - Schimmels in woningen kunnen kankerverwekkend zijn, zo blijkt uit de doctoraalstudie van Barbara Demulle van de Universiteit Gent. De schimmels in bijvoorbeeld de badkamer of keuken scheiden zogeheten mycotoxinen af.
Maak een oplossing van 1 liter water en een schepje soda. Hiermee kunt u de zwarte schimmel op de muur verwijderen. Los 250 ml bleekwater op in een emmer water. Breng de oplossing aan op de zwarte plekken en laat het goed inwerken.