Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een vaste plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant groeit op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, wegbermen en akkerranden op vochtige of bemeste grond. De plant wordt ook hanenkam, tuinmansverdriet en heers genoemd.
Zevenblad groeit op heel wat plekken. Je vindt de plant in beschaduwde wegbermen, heggen, tuinen, sloten akkerranden, … op vochtige voedselrijke grond.
Zevenblad bevat caroteen, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Door de bladeren iedere paar weken te plukken put je de wortels uit en verdwijnt de plant uiteindelijk. Door het blad op de grond te laten leggen verbeter je de bodem. Wijst op een verdichte grond die zeer voedselrijk is en veel stikstof bevat.
Zevenblad herken je aan de zeven bladeren die zich aan de bladstengel bevinden. Er zijn drie blaadjes bovenaan in een waaier en daaronder nog twee keer twee blaadjes. Overigens zijn er ook zevenblad soorten met drie, vijf of negen blaadjes, maar die noemen we toch ook zevenblad.
Daarnaast dienen aardappelplantjes als dichte bodembedekker, net zoals geranium, waardoor zevenblad geen kans krijgt om aan de oppervlakte te komen. Ook ooievaarsbek is een goede bodembedekker die de grond beschermt tegen zonlicht, waardoor zevenblad niet kan groeien.
Zevenblad verwijderen met een spitvork of riek. Je kunt de grond losmaken en de plant er zo in zijn geheel, dus met wortels en inclusief de kiempunten, verwijderen uit de grond. Doe je dit niet dan zal elk kiempunt al gauw uitgroeien tot een nieuw plant. Het een tijdrovende klus is, is het wel een effectieve manier.
Meerjarig wortelonkruid als paardenbloem, zevenblad en heermoes raak je minder makkelijk kwijt. Gebruik daarom een onkruidsteker om zo veel mogelijk van de wortels uit de grond te krijgen, want elk klein stukje wortel dat overblijft zal weer uitgroeien.
Zevenblad uitputten.
Iets wat je vaak hoort is dat je de zevenblad kunt bestrijden door hem uit te putten. Dit zal uiteindelijk wel werken maar vraagt wel heel veel geduld en vasthoudendheid. Door hem elke keer weer te blijven verwijderen met zoveel mogelijk wortel zal de plant vanzelf een keer de moed opgeven.
Zevenblad wordt ook wel 'tuinmansverdriet' genoemd, en dat is niet voor niks. De plant is namelijk een grote irritatie voor veel tuineigenaren omdat de plant zich snel vermeerdert via wortels die tot wel 40 meter diep groeien.
In de volksgeneeskunde en fytotherapie wordt zevenblad gebruikt bij reuma en jicht.Uitwendig wordt de plant gebruikt bij verbranding, insectensteken en bad bij aambeien (FLEISCHHAUER, ET.AL., 2017, pp. 182-183). Het kruid zou een nuttige medicinale werking hebben bij jicht en reuma.
Alle onkruiden met een penwortel zoals distels, biggenkruid, ridderzuring en heermoes (paardenstaart) wijzen op een slechte bodemstructuur. Zorg ervoor dat je de bodem bijvoorbeeld belucht met een woelvork (grelinette) of een riek en daarna jaarlijks voorziet van compost en voedingsstoffen.
Vlinderbloemige planten, zoals klaver, bonen, erwten, luzerne en lathyrus, kunnen stikstof uit de lucht halen. Daardoor kunnen ze goed groeien waar andere planten een tekort aan stikstof hebben. In je moestuin hoef je peulvruchten geen stikstofrijke bemesting te geven – geen stalmest, wel bv. wat compost.
Stikstofgebrek kan ontstaan door het onderwerken van stro en houtsnippers omdat voor de afbraak van deze stoffen, de bacteriën stikstof onttrekken aan de bodem. Compost en dierlijke mest, bloedmeel en hoornmeel zijn natuurlijke bronnen van stikstof. Bloedmeel en hoornmeel zijn verkrijgbaar in poedervorm.
Zevenblad vind je vaak op schaduwrijke groeiplaatsen, terwijl Fluitenkruid meestal een groeiplaats in de volle zon zoekt. Sommige leden van de Schermbloemenfamilie zijn uiterst giftig, laat de plant dus zeker staan als je ook maar een beetje twijfelt.
Binnen 3 uur al een zichtbaar resultaat! Ecostyle Ultima pakt het onkruid niet alleen bovengronds aan maar werk door tot in de wortel. Juist deze werking is cruciaal om hergroei van lastige en hardnekkige onkruiden zoals bijvoorbeeld zevenblad en paardenbloem te voorkomen.
Zevenblad is eetbaar, de bladeren kunnen bereid worden als spinazie. Van het blad kan ook pesto en kruidenboter worden gemaakt, het smaakt enigszins naar peterselie. Vroeger behoorde zevenblad tot de eerste kruiden die men at na de winter. Versterkt de werking van de nieren en is urineafdrijvend.
Heermoes, of kattenstaart, is misschien wel het meest hardnekkige onkruid dat er is. Heermoes is gemakkelijk herkenbaar door de vertakte groene stengels die omhoog groeien.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Zevenblad is eetbaar, de bladeren kunnen bereid worden als spinazie. Gedroogd smaakt het naar peterselie. In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma.
Boomschors of houtsnippers zijn voorbeelden van goede bodembedekkers. Doordat de schors of houtsnippers het zonlicht ervan weerhouden om tot de bodem door te dringen, kan er geen onkruid meer groeien. Uw tuin blijft mooi, zonder dat u uren kwijt bent met onkruid wieden.
In hun borders staan planten die sterk genoeg zijn om het tegen zevenblad op te nemen. Planten zoals bronzen venkel, Persicaria polymorpha, Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby', Telekia, Inula, Peucedanum, Veronicastrum, Cephalaria, Rumex sanguineus en asters.
In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer.
Bomen en struiken kunnen daarnaast emissies als fijnstof en stikstof afvangen. Dit is vooral interessant voor (laan)bomen in stedelijk gebied en in overgangszones rondom natuurgebieden. Bomen zijn effectiever in het afvangen van fijnstof en stikstof dan andere vegetaties, vanwege hun grotere volume en bladoppervlak.
"Als het over absolute aantallen gaat, is China veruit koploper in de stikstofuitstoot", zegt hoogleraar Wim de Vries (Universiteit Wageningen). "In delen van het land stoten ze zelfs per hectare veel meer uit dan wij, maar gemiddeld over het hele land is het minder."
Net zoals sommige zeldzame planten indicatorplanten zijn in een natuurgebied, kunnen onkruiden ook meer informatie geven over de grond waarop ze groeien. Zo kunt u ervan uitgaan dat wanneer u veel soorten onkruiden heeft, u een rijke grond bezit. Planten hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien.