Het is de eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie waar de mosterdzaadjes van afkomstig zijn. Die mosterdplanten groeien in Europa, Noord-Afrika en Azië. In het voorjaar wordt er in het gematigde klimaat gezaaid. Daar vindt na de bloei de oogst plaats.
Mosterd wordt gemaakt met behulp van de zaden van mosterdplanten. De planten met de gele bloemen kunnen tot 25.000 zaden produceren die in peulen rijpen. Tegenwoordig worden de planten voornamelijk geteeld in Noord-Amerika, Zuid-Europa en het Middellandse Zeegebied.
Het woord mosterd is afkomstig van het Latijnse 'mustum', dat halfvergist druivensap betekent (in het Nederlands: most); in combinatie met "ardere", voor branden. In het Nederlands komt het woord al voor in 1240 na Chr.
Mosterd kweken in 5 stappen
Zaai de zaden direct in de volle grond in maart – april. Na het zaaien de grond licht vochtig houden. Aan het einde van de bloeitijd kunnen de zaden geoogst worden om er mosterd van te maken. De planten zelf kunnen gebruikt worden als groenbemester.
De fijnste mosterd wordt in Frankrijk gekweekt, de naam van de plaats Dijon is vast wel bij iedereen wel bekend. Het is een plant die langs akkerranden of in de berm groeit, van oorsprong een wilde plant dus. Sinds de 16e eeuw wordt de plant gekweekt voor consumptie in vele delen van Europa.
Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze. Een theelepeltje bij je maaltijd kan niet gelijk kwaad, hiermee krijg je ongeveer 160 milligram zout binnen. Een theelepel mosterd is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.
Mosterd is afkomstig uit gematigde streken van Europa en heeft daar zijn historische basis. De mosterdaanvoer uit West-Europa werd echter verstoord tijdens de Tweede Wereldoorlog en mosterd werd als speciaal gewas geproduceerd in Noord-Amerika. Nepal, Rusland en Canada zijn momenteel de grootste producenten van mosterd wereldwijd.
Mosterd is een groente voor het koele seizoen die de voorkeur geeft aan een zonnige locatie en vruchtbare, goed gedraineerde grond. Plant zaden ½ inch diep.Dun zaailingen uit of verplant mosterd 3 inch uit elkaar in een rij met rijen 12 inch uit elkaar.Plant 2-3 weken voor de laatste vorst voor uw productiegebied .
De mosterdplant is een kleine eenjarige plant met gele bloemen, die vaak wordt verward met koolzaad waar hij erg op lijkt en waar hij ook nauw verwant mee is. Mosterdzaadjes zijn ongeveer 0,5 tot 1 mm groot – of eigenlijk klein.
Het verschil tussen gele mosterd en koolzaad is de bloeiperiode. De planten bloeien eigenlijk nooit tegelijkertijd. Waar koolzaad bloeit in het voorjaar, bloeit gele mosterd juist in de zomer. Een ander verschil is dat koolzaad een sterke, scherpe geur heeft, terwijl gele mosterd zo goed als geurloos is.
Allylisothiocyanaat en 4-hydroxybenzylisothiocyanaat zijn verantwoordelijk voor de scherpe, hete en prikkelende sensatie in mosterd en in mierikswortel, wasabi en knoflook, omdat ze het warmte- en zuurgevoelige TRPV-ionkanaal TRPV1 op nociceptoren (pijngevoelige zenuwcellen) in de mond en neusholtes stimuleren .
Mosterd prikkelt met name de luchtwegslijmvliezen. Net als menthol en mierikswortel. Daarom voel je het in je neus en minder in je mond. Peper prikkelt met name je smaakpapillen en mondslijm, het prikt dan op je tong en rond je lippen.
Gebruik: Witte Mosterd bloeit met echt-gele bloemen, maar geeft wit (Mosterd)-zaad, vandaar de naam, er is juist niets 'mis' mee : Zeer populair kruid vanwege de frisse en tevens pittige smaak van zijn lier-vormige, 'vierdelig-geveerde' bladeren, die ook nog aromatisch geuren; Speciaal aanbevolen bij tomaten-gerechten ...
De oorsprong van mosterdbladeren ligt in het Himalayagebied in India, waar ze meer dan 5000 jaar geleden werden verbouwd.
Antwoord: De uitdrukking betekent: Op de hoogte zijn, er alles van af weten.
Witte mosterdbladeren kunnen, afhankelijk van hun rijpheid, zowel gekookt als rauw worden gebruikt .
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
Je kunt mosterdzaad ook als kiemgroente gebruiken. Je laat het zaad dan ontkiemen en voordat het een echt plantje word eet je de kiemen dan in bijvoorbeeld salades.
Gele Mosterd
Je kunt de zaden vanaf ongeveer maart buiten zaaien en je oogst de jonge blaadjes van de jonge planten. Die blaadjes zijn pittig van smaak (een beetje vergelijkbaar met radijs), en het blad is heel zacht behaard. Je kunt de blaadjes rauw eten of stoven.
Volwassen mosterdplanten groeien uit tot struiken. Gele mosterd heeft een plantvolwassenheid van 85 tot 90 dagen; terwijl bruine en oosterse mosterd een plantvolwassenheid hebben van 90 tot 95 dagen . Als de temperatuuromstandigheden bevorderlijk zijn voor de groei, zal een mosterdplant vijf weken nadat de zaailingen zijn verschenen, beginnen te bloeien.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mosterd is ranzig, ruikt en smaakt anders of is verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Mosterdzaad ontkiemt snel en zeker, dus u kunt de zaden eenvoudig over een gerenoveerd bed strooien en ze vervolgens met uw hand of de achterkant van een hark aandrukken. Binnen twee weken zal het beplante gebied zijn getransformeerd in een zee van groen, met heel weinig onkruid .
Mosterd bevat veel zout, dus ja het is slecht voor je bloeddruk als je er te veel van neemt. In 100 gram mosterd zit ruim 3 gram zout. Het advies is om als volwassene niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen, liever minder.
Amerika is het land dat de meeste mosterd ter wereld gebruikt , waarbij gele mosterd (een milde, Amerikaanse smaakmaker, vaak gebruikt op hotdogs) het meest wordt gebruikt. Hierdoor noemt de rest van de wereld het Amerikaanse mosterd.
Grove mosterd: grof, kruidig en vaak ietwat mild
Grove mosterd is dan weer een typisch Nederlands product.