De mandarijnen van Citrus Sebastia komen uit Valencia. Daar is het bijna oogsttijd voor de Clemenules, een soort die door experts is uitgeroepen tot de beste clementine-mandarijn.
De beste indicator voor een goede mandarijn is om te kijken naar het ras. Veelal wordt de clementine erkent als lekkerste soort: zoet-zuur met een dunne schil. Een andere goede is de Satsuma, een van origine Japans ras wat nu in Spanje verbouwd wordt. Ze zijn vooral later in het seizoen zoeter.
Wereldwijd is China de grootste producent van mandarijnen. Van het wereldwijde volume van 28 miljoen tot 30 miljoen ton per jaar, wordt 24% in China geoogst. Daarna volgen Brazilië (14%), VS (7%), India (7%) en Mexico (6%).
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
4: Goed voor je stoelgang en darmflora
Mandarijnen zijn rijk aan vezels. Daardoor zijn ze goed voor je stoelgang. Vezels trekken namelijk vocht aan. Samen met dit vocht vormen ze een zachte brij in je spijsverteringssysteem.
ze bevatten nauwelijks vet en geen cholesterol, maar wel weer vezels, die belangrijk zijn voor de stoelgang. Per 100 gram bevatten ze ongeveer 50 calorieën en ze bestaan voor 86% uit water. Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink.
Je geeft je immuunsysteem een boost
Komt dat eens goed uit, want ook mandarijnen zijn rijk aan vitamine c. De vitamine zorgt ervoor dat bacteriën en virussen ons lichaam minder makkelijk kunnen betreden. Een mandarijn kan je helpen om genoeg vitamine C binnen te krijgen.
In de schil en die slierten zitten ook belangrijke voedingsstoffen en vezels. Om van alle gezondheidseffecten van mandarijnen te profiteren, is het daarom geen slecht idee om af en toe de mandarijn met draadjes en al te verorberen.
Leanri, een hoogwaardige mutatie van Clementina en Murcott, is rood-oranje van kleur, heeft een mooie ronde vorm, een zeer gladde schil en is pitloos.
Wel, clementines hebben weinig of geen pitten en zijn zoeter dan (satsuma)mandarijnen. Ook de kleur is een beetje anders. Een clementine is fel oranje terwijl een mandarijnschil licht geel/oranje kleurt. Bovendien bewaart een clementine langer.
Mandarijnen ogen zomers, maar je kunt ze in Nederland vooral in de winter verkrijgen. Dat komt omdat ze enkel verkleuren door de invloed van erg koude temperaturen. Wanneer ze geplukt worden zijn ze nog groen. Van oktober tot februari worden ze ingevoerd van Spanje en Marokko.
De mandarijn groeit aan de mandarijnboom. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en is in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht. Het Nederlandse klimaat is niet echt geschikt voor de constante teelt van mandarijnen. Daarom halen we die uit onder andere Spanje en Marokko.
Het mandarijnenseizoen loopt van november tot en met februari. In deze periode zijn ze het lekkerst en komen ze dan uit landen rondom de Middellandse Zee, zoals Spanje, Italie, Marokko en Algerije. De clementine is een speciaal mandarijnenras met een extra aromatische smaak. Het is mandarijnentijd.
Je kunt de schil namelijk ook gebruiken - net als de schil van andere citrusvruchten - om te verwerken in gerechten. Neem hiervoor dus bij voorkeur een biologisch geteelde mandarijn of boen de schil heel goed schoon voordat je hem gebruikt.
Als je puur kijkt naar het gehalte vitamine c, dan heeft een mandarijn 55 mg per 100 gram vruchtvlees en een sinaasappel kan tot 80 mg vitamine c per 100 gram vruchtvlees hebben. Dan zou een sinaasappel op die manier gezonder zijn.
Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje. Partjes mandarijn kun je ook goed gebruiken in een salade of in een fruitwrap.
Het beste bewaar je mandarijnen op een koele donkere plek, rond de 12-15 graden. Mandarijnen zijn dan ongeveer 10 dagen goed. Het invriezen van mandarijnen is geen aanrader. Vaak wordt de mandarijn zacht en komt de smaak te vervallen.
Snijd de einden van de mandarijn eraf, maak een klein sneetje aan de zijkant en rol de mandarijn open. Voilà, eet smakelijk!
Deze vrucht is bijvoorbeeld goed voor de weerstand en de bloeddruk. Mandarijnen zijn populair in Nederland. Jaarlijks eten de Nederlanders grofweg 4 kilogram van deze citrusvrucht. Een mandarijn is een kleine citrusvrucht met een vaak diep oranje kleur.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
De mandarijn levert je relatief weinig calorieën op, voldoende vezels en heel wat vitamines en mineralen. Ook de glycemische index is gemiddeld, dat wil zeggen dat je geen al te grote bloedsuikerstijging zal krijgen na het eten van de mandarijn. Dus je zal niet meteen weer willen gaan knabbelen.