Gooi dan een deel in de bak voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Zo raakt het composteringsproces niet verstoord. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Gooi ze in de bak die het eerst geleegd wordt (biobak of vuilnisbak), en verpak ze eventueel in een krantenpagina. Gooi het afval zo droog mogelijk in de gft-bak. Laat gemaaid gras een dag drogen en laat etensresten in het gootsteenbakje uitlekken.
Tip. Gooi schadelijk tuinafval weg bij het restafval en niet op de eigen composthoop. Plagen kunnen via de eigen composthoop verspreid worden.
Bruine vlekken: te veel / te weinig water
Haal bij twijfel de plant voorzichtig uit de pot en check de bodem. Vaak is de potgrond daar natter dan je in eerste instantie denkt. De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Hoe ziek is de plant? Heeft je plant een paar bruine bladeren of sterven sommige stelen af? Dan is ie misschien nog te redden door het dode materiaal weg te knippen. Zet je plant op een andere plek, geef 'm minder of juist meer water, vervang de potgrond en kijk wat er gebeurt.
Heeft jouw plant veel dorre blaadjes of een hele stengel zonder bladeren? Dit soort planten zijn vaak makkelijk te redden: stimuleer nieuwe groei door de plant te snoeien! De plant stopt zijn energie dan in het produceren van nieuwe bladeren, in plaats van het redden van oudere blaadjes.
De meeste bladeren in de tuin kun je maar beter opruimen. Maar bladeren in de borders kun je het best laten liggen. En wel om de volgende redenen: Isolatie: Het blad vormt namelijk een isolerende laag rond de planten, zodat ze beter beschermd zijn tegen de vorst.
Bedek de bodem van je groentetuin in de herfst met een dikke laag bladeren. Een eenvoudige maar uiterst effectieve manier om de aarde vruchtbaar te houden. Bladeren zijn ook een grote aanvulling voor je composthoop. Door de bladeren op een hoop naast je composthoop te bewaren kan je ze door de winter gebruiken.
Breng aarde, grond of zand naar de milieustraat. Je mag maximaal 1m³ aan grond inleveren. (Tuin)aarde, zand en klei mogen maar beperkt in de GFT-container of op de eigen composthoop. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van een bloempot of de aanhangende aarde bij onkruid.
Voeg plantenmateriaal toe, bijvoorbeeld snoeiafval van je vorige kweek. De grote bladeren zijn daar goed geschikt voor. Gemaaid gras is ook prima. Daarna voeg je zelf bodemleven toe, zoals goede bacteriën, schimmels en wormen.
Tip. Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Wat mag er wel en niet in de gft-bak? Niet zomaar al het afval uit de keuken mag in de gft-bak. Etensresten, schillen, jus, bakvet, theezakjes, koffiepads en notendoppen of eierschalen bijvoorbeeld wel. Maar verpakkingen, kaaskorsten, frituurvet en olie, kauwgom en koffiecups niet.
Ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, tissues en wc-papier waarmee je een pan hebt schoonmaakt, etensresten hebt opgeveegd of je neus in hebt gesnoten mag bij het gft. Gekleurd papier, papier met opdruk en servetten mogen niet in de biobak.
U kan ze afvoeren in de GFT-container (groente-, fruit- en tuinafval) of op de composthoop gooien, maar veel beter is om ze in uw tuin te houden. U kan ze laten liggen waar ze vallen, ze aan de kant harken of er bladcompost van maken. Bladeren zorgen vanzelf voor kostbare en gratis humus.
De eerste functie van blad is het beschermen planten (wortels) tegen de kou in de winter. De bladeren zorgen voor een extra laag op de grond, waardoor de grond minder snel bevriest. Op deze manier komen planten een koude winter makkelijker door. Een goede reden dus om je blad in je perken te lagen liggen.
Handig, want dan is in het voorjaar je tuin al netjes bemest! De aanwezigheid van deze insecten is uiteraard ook goed voor veel dieren. Zo eten vogels en egels de insecten die zich tussen deze bladerhopen bevinden. Door je blad te laten liggen bevorder je dus de biodiversiteit.
Verplaats je uitgebloeide planten even
Spit de bollen met groen en al uit en plant ze tijdelijk op een ander plek in je tuin waar ze minder in het zicht staan. Net zo lang tot het groen zo ver verwelkt is, dat je het kunt afknippen. Vergeet niet om de bollen weer op de gewenste plek terug te zetten in het najaar.
Bruine binnenkant
Krab met je nagel of een mesje over de tak, het liefst zo dicht mogelijk bij de kluit. Laat 'ie veel los en ziet de tak er van binnen bruin uit dan is de kans groot dat de plant dood is. De takken van een plant brokkelen uit elkaar als 'ie dood is. Een levende tak is van binnen groenig van kleur.
Bruine vlekken op het blad heeft in veel gevallen te maken met te weinig water. De echt donkere vlekken of plekken hebben meestal te maken dat de watergift juist weer teveel is geweest. Witte vlekken of kleine spikkels op het blad zou te maken kunnen hebben met een plantenziekte.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Jouw planten kunnen namelijk prima een weekend zonder water. Grote kans dat jij met een normale werkweek je planten ook niet elke dag water geeft, toch? (mocht je dit wel doen, dan zijn deze planten die bijna niet kunnen verdrinken misschien wel iets voor jou).
Geef voor vertrek de planten een flinke scheut water, of laat ze zichzelf volzuigen met water door ze in een grote bak met water te plaatsen. Dan pakken de planten zelf de hoeveelheid die ze nodig hebben en kun jij onbezorgd op vakantie. Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven.