Zelfbewoningsplicht: met een zelfbewoningsplicht zorg je ervoor dat mensen die een nieuwbouwhuis kopen de woning een aantal jaar niet kunnen verhuren, omdat zij de enige zijn die in dat huis mogen wonen. Het kan gelden voor alle (nieuwbouw)huizen in een gemeente, of een deel.
Na aankoop mag de eigenaar de woning 4 jaar niet verhuren. Met deze nieuwe wettelijke mogelijkheid mogen gemeenten woningen in het goedkope en middeldure segment beschermen. Lees meer over opkoopbescherming in Amsterdam. Ook wordt er soms een zelfbewoningsplicht opgenomen in een koopakte van een bestaande koopwoning.
Bij de zelfbewoningsplicht dient de koper van een bouwkavel of woning die (daarop gebouwde) woning gedurende een bepaalde periode zelf te bewonen. De zelfbewoningsplicht is niet wettelijk geregeld, maar in de rechtspraak wel aanvaard, zodat geen regels voor de duur daarvan gelden.
Het publiekrecht biedt (op dit moment) geen grondslag voor handhaving van een zelfbewoningsplicht. Als een zelfbewoningsplicht overeengekomen wordt, moet deze daarom privaatrechtelijk worden gehandhaafd. Doorgaans wordt bepaald dat een boete wordt verbeurd als de zelfbewoningsplicht is geschonden.
Dit houdt in dat bij nieuw te bouwen woningen alleen de koper recht heeft om in het huis te wonen. Dit geldt overigens ook voor volgende kopers van de woning. Deze maatregel moet beleggers buitenspel zetten en daarmee ook de hoge huurprijzen. Er zijn wel wat uitzonderingen op de maatregel.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
Sinds de komst in 2016 van de verhuurhypotheek – ook wel vastgoedhypotheek genoemd – is het voor particulieren mogelijk om geld te lenen om een huis te kopen voor verhuur. Deze hypotheekvorm is interessant als u meer rendement uit uw spaargeld wil halen of als u bijvoorbeeld een huis wil kopen voor studerende kinderen.
De opkoopbeschermingsregeling geldt niet als u de woning aan familieleden in de eerste en/of tweede graad verhuurt. De gemeente verleent in een dergelijk geval namelijk een verhuurvergunning, waardoor de opkoopbescherming wordt doorbroken en het verhuurverbod niet meer geldt.
Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en Haarlem geven aan hier direct gebruik van te willen maken en dus begin 2022 al een opkoopverbod in te voeren. Ook gemeenten als Leeuwarden, Groningen en Zaanstad bereiden een opkoopverbod voor.
In Utrecht hebben we een 'zelfbewoningsplicht' voor nieuwbouw. Wie een nieuwbouwhuis koopt, moet er zelf in gaan wonen en kan het niet meteen verhuren aan iemand anders. Voor bestaande huizen geldt de 'opkoopbescherming'. Wie een huis koopt, mag de woning dan voor ten minste 4 jaar niet verhuren.
De gemeenteraad heeft de volgende wijken aanwezen waarvoor deze nieuwe regeling per 1 januari 2022 geldt: Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Oud Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en ...
Ook zijn er landelijke richtlijnen voor de zelfbewoningsplicht. In de basis geldt: als je een nieuwbouwwoning tot een bepaalde WOZ-waarde koopt in de gemeente, ben je verplicht er voor een bepaalde periode zelf te gaan wonen. De grens varieert. Vaak is deze gesteld op € 200.000, of de op dat moment geldende NHG-limiet.
Hart voor Delft zal zich blijven inzetten voor zelfbewoningsplicht, meer woningen voor Delftenaren, voorrang op de woningmarkt voor Delftenaren, meer goedkope en middeldure woningen bouwen, renovatie en achterstallig onderhoud aanpakken en de TU verantwoordelijk maken voor woningen voor studenten.”
Vanaf 1 januari gaat in heel Nederland de opkoopbescherming in. Dat wil zeggen dat de gemeenten mensen die de woningen willen opkopen, tegen kunnen houden. In sommige steden zal het gaan om bepaalde wijken, maar in Tilburg is het plan om over te gaan tot een zelfbewoningsplicht voor de hele gemeente.
Rechtbank Zeeland –West-Brabant heeft recent beslist dat er geen sprake is van een schenking als ouders hun zoon met zijn gezin voor niets in hun huis laten wonen. Bij het gedogen van de – gratis – bewoning is geen sprake van schenking omdat de ouders niet verarmen.
Veel mensen leven al van de huurinkomsten die ze binnen krijgen door een huis te kopen en verhuren. Het lijkt dan ook erg aantrekkelijk om uw spaargeld te gebruiken voor het verhuren van een huis. U moet erg oppassen bij het kopen van een huis, want niet ieder huis is rendabel.
Een woning verhuren levert 3 – 10% rendement, maar ook vragen. Gelukkig valt het allemaal wel meer als je een compleet beeld hebt van alle inkomsten en kosten. Inhoudsopgave: Tips.
De gemiddelde Nederlandse huizenprijzen stijgen tot 2025 minder snel dan vroeger: zo'n 2% per jaar. De verschillen tussen provincies en binnen provincies worden steeds groter. Drie grote steden, Amsterdam, Utrecht en Den Haag en de regio's daar omheen ontwikkelen zich het meest positief.
Wanneer je bijvoorbeeld een kamer verhuurt voor een langere tijd en de huurder staat ingeschreven op jouw adres, dan kun je gebruik maken van de zogenoemde kamerverhuurvrijstelling. De huuropbrengst is dan belastingvrij.
Samenvatting. Je kunt prima verdienen aan een tweede huis en met de actuele spaarrente is sparen eigenlijk niet verstandig. De inflatie is al hoger en dan moet je ook nog vermogensheffing betalen op je spaargeld. Een tweede huis deels verhuren voor een betere rente dan de spaarrente is daarom zeker een overweging waard ...
De zelfbewoningsplicht stelt dat een koper zelf in het huis moet gaan wonen. Hier is doorgaans een termijn op gesteld maar er bestaat ook een eeuwigdurende zelfbewoningsplicht. Een vastgoedinvesteerder ziet doorgaans niet eens de woning laat staan dat ze er gaan wonen.
Met ingang van 1 april wordt het voor huizenkopers in Amsterdam verplicht om hun gekochte huis zelf te gaan bewonen, als de woning een WOZ-waarde heeft tot 512.000 euro. De eerste vier jaar na aankoop mogen ze de woning niet verhuren. De 'zelfwoonplicht' gaat gelden voor de hele stad.
In de koopovereenkomst is een zelfbewoningsverplichting als kettingbeding opgenomen. De looptijd van de zelfbewoningsplicht is niet gekoppeld aan een bepaalde duur en geldt voor onbepaalde tijd. De eigenaar en een opvolgende eigenaar moet de woning daadwerkelijk als hoofdbewoner bewonen en mag deze niet verhuren.