De boerenprotesten tegen stikstofbeleid zijn een reeks protestacties van verschillende groepen Nederlandse boeren tegen overheidsplannen om de veehouderij in te perken om de stikstofcrisis op te lossen. De eerste protestactie op 1 oktober 2019 werd georganiseerd door Agractie en de
Grote veevoeder- en zuivelbedrijven hebben de afgelopen jaren het boerenprotest tegen de stikstofplannen ondersteund en gefinancierd. Het gaat om miljardenbedrijven die belang hebben bij de instandhouding van de huidige situatie. Niet alleen de boer is de drijvende kracht achter de protesten, maar ook de aandeelhouder.
Organisatoren van de protesten
De protesten zijn/worden georganiseerd door Agractie en Farmers Defence Force. Zij werken met (Whatsapp/Facebook) groepen waarbij boeren zich kunnen aanmelden. In deze groepen wordt dan besproken welke acties er gepland staan en wat daar voor nodig is.
Zaterdag vindt volgens Farmers Defence Force (FDF) de grootste boerendemonstratie ooit plaats in Den Haag. FDF organiseert de demonstratie met Samen Voor Nederland.
Het programma met sprekers duurt tot 14.30 uur. Sprekers zijn onder anderen Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB), burgemeester René Verhulst van Ede (CDA) en Zeeuws Statenlid Bertie Steur, ook voormalig deelnemer van Boer zoekt Vrouw.
Daar troffen zo'n 60.000 boeren met 20.000 trekkers elkaar voor het grootste boerenprotest in de Nederlandse geschiedenis (Loef, 2022a). Het was het eerste van een lange reeks protesten die in 2022 op verschillende plaatsen in het land zouden plaatsvinden.
Nederland - Ruim honderd personen zijn de afgelopen weken aangehouden vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten. Het gaat hierbij onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. In totaal schreef de politie ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.
De boerenprotesten tegen stikstofbeleid zijn een reeks protestacties van verschillende groepen Nederlandse boeren tegen overheidsplannen om de veehouderij in te perken om de stikstofcrisis op te lossen.
Wat zien boeren zelf als mogelijke oplossing? Boeren zijn fel tegen de kabinetsplannen en vrezen voor hun voortbestaan. Ze stellen zelf andere, minder ingrijpende veranderingen voor.
De boeren hebben gelijk als ze zeggen dat de Nederlandse consument boter op het hoofd heeft. Veel consumenten zeggen waarde te hechten aan het dierenwelzijn van 'productiedieren' als varkens, koeien en kippen, maar blijken in de supermarkt toch voor goedkoop, keurmerkloos vlees te kiezen.
Het bedrag ligt rond de 57 euro per persoon. Hoe zit dat? Cor Pierik is landbouweconoom bij het CBS maakte een herberekening: De niet-product-gebonden subsidie in 2019 was 971 miljoen euro. Dat delen door 17 miljoen inwoners, komt op 57 euro per persoon, per jaar.
Het gros van het geld dat wordt verdiend in de landbouw gaat naar bedrijven die om de boer heen cirkelen: handelaren in veevoer, slachterijen, producenten van kunstmest en pesticiden. Deze vaak grote ondernemingen lobbyen voor behoud van het huidige landbouwsysteem, want dat is hun verdienmodel.
Met behulp van CBS-gegevens en gegevens die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beschikbaar heeft, deden wij in 2019 onderzoek (hoofdstuk 5) naar de inkomenssteun aan boeren (Europese Landbouw Garantie Fonds). Uit dit fonds ontving Nederland in de periode 2014-2020 circa € 5 miljard.
De boerenprotesten tegen stikstofbeleid zijn een reeks protestacties van verschillende groepen Nederlandse boeren tegen overheidsplannen om de veehouderij in te perken om de stikstofcrisis op te lossen. De eerste protestactie op 1 oktober 2019 werd georganiseerd door Agractie en de Farmers Defence Force.
Nee.Het eten komt van boeren en dat hebben we nodig om niet te verhongeren. We zouden alles kunnen importeren maar dan zijn nog steeds (exporterende) boeren nodig, en die zullen er niet voldoende zijn als de enorme export van voedsel vanuit Nederland naar andere landen is weggevallen.
Het inslikken van (veel) lucht kan op een opgeblazen gevoel en misselijkheid veroorzaken. Meestal lucht het laten van een boer dan op, en verdwijnen de klachten.
Boeren willen een faire prijs voor hun producten, een gelijk speelveld in Europa, en importbeperkingen voor producten geproduceerd tegen andere standaarden. Daarnaast is de meerderheid vóór bodemprijzen, zoals we dit in onze VISIE hebben staan.
StikstofprotestZoals aangekondigd gaan boeren sinds het middaguur opnieuw de weg op uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op meerdere snelwegen, zoals de A67, de A28 en de A2, staan tractoren en kan het verkeer niet doorrijden.
met videoHonderden demonstranten hebben vanmiddag voor de achtste dag op rij de Utrechtsebaan in Den Haag geblokkeerd. De politie heeft waterkanonnen ingezet en ruim 650 mensen gearresteerd.
Er wordt steeds meer gedemonstreerd in Nederland. Dit jaar zijn er tot nu toe ruim 3000 demonstraties aangemeld bij 14 grote steden in Nederland, 500 meer dan twee jaar geleden.
In 2021 waren vier op de tien zelfstandige landbouwondernemers miljonair. Met name melkveehouders en boeren die granen of groenten telen waren vaak miljonair. Dat blijkt uit de jaarlijkse miljonairsmeting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die maandag werd gepubliceerd.
Het CBS schrijft: “42 procent van de zelfstandigen in de landbouw is miljonair. Zij zijn vooral actief in melkveebedrijven en in bedrijven die granen of groenten telen. In de verhuur en handel van onroerend goed zijn ook relatief veel miljonairs onder de zelfstandigen; 38 procent.”
Ieder mens boert ongeveer 25 - 30 keer per dag. Meestal gebeurt dit nadat je iets gegeten hebt of een drank met koolzuur hebt gedronken. De maag wordt geprikkeld door opstapeling van lucht. Hierdoor ontspant de sluitspier tussen de maag en de slokdarm.
De gemiddelde balanswaarde per einde boekjaar van de land- en tuinbouwbedrijven was in 2021 3,8 mln. euro. Dit was ruim 200.000 euro meer dan een jaar eerder. De langlopende schulden namen licht af tot gemiddeld ruim 850.000 euro per bedrijf.