Onderkoeling treedt op wanneer je te veel lichaamswarmte verliest. Voor volwassenen is een lichaamstemperatuur die onder de 35 °C daalt een teken van onderkoeling. De meeste mensen associëren onderkoeling met langdurig buiten zijn bij koud weer. Maar onderkoeling kan ook binnenshuis optreden.
Ondertemperatuur wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur beneden de normale temperatuur van 36,5°C. Hypothermie wordt omschreven als het hebben van een te lage lichaamstemperatuur (1). In Harrison's Principles of Internal Medicine wordt voor hypothermie een grens van 35,0°C aangehouden (2).
De eerste onderkoelingsverschijnselen beginnen als de lichaamstemperatuur zakt naar 35 °C, je kunt dan last krijgen van desoriëntatie, verlaagde hartslag en verwardheid. Wanneer de temperatuur verder daalt naar 33°C krijg je last van spierstijfheid, grote pupillen en kramp.
De normale lichaamstemperatuur bij gezonde mensen varieert tussen ongeveer 35,5 graden en 37,5 (soms hoger bij inspanning) Celsius. Soms ook wel wat lager. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of tijdens de slaap. Onderkoeling begint als de lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35 °C.
Oorzaken van hypothermie zijn multipel. de meest voorko- mende (primaire) oorzaak van hypothermie is blootstelling aan een koude omgeving. Ook bij bejaarden is dit een veel- voorkomende oorzaak.
Oorzaken van onderkoeling kunnen onder andere zijn: Afname van de warmteproductie door inactiviteit, medicatie, slechte conditie en schildklierziekten. Toename van de warmte afgifte of warmteverlies door dunne kleding, natte kleding, onderdompeling in water, brandwonden, alcohol-gebruik, vasodilatatie.
Ernstige onderkoeling
Als je ernstig onderkoeld bent, stop het beven, rillen en de pijn juist. Het lichaam begint zich dan al af te sluiten om de laatste restjes warmte te behouden. Je ademhaling vertraagt en je hartslag gaat omlaag. De kenmerkende emoties zijn verwardheid, slaperigheid en onverschilligheid.
De normale temperatuur ligt tussen 35,8 en 37,5°C.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is.
Wanneer een persoon koud, nat en vermoeid is, vraagt het lichaam veel energie om zich weer op te warmen. Dit houdt het lichaam slechts een beperkte tijd vol, waarna de temperatuur vervolgens snel zal afnemen. Wanneer de lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35 °C is er sprake van hypothermie, oftewel onderkoeling.
Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.
De belangrijkste vorm van warmteverlies is straling. Het lichaam is warmer dan de omringende lucht en geeft de warmte af aan die lucht. In de bergen speelt convectie vaak een rol; een koude harde bergwind koelt het lichaam snel af. Ook geleiding is tijdens bergsport een niet uit te vlakken factor.
De hypothalamus is een belangrijk centrum voor de temperatuurregulatie van het lichaam, het honger- en dorstgevoel, het dag- en nachtritme (de biologische klok), het emotioneel gedrag en het geheugen. Samen met de hypofyse regelt de hypothalamus onder meer ons eetgedrag, onze temperatuur en vochtbalans.
Warm het slachtoffer actief op, bij voorkeur onder een elektrisch deken. Als je geen elektrisch deken hebt, kan je kersenpitkussens, warmtezakjes of een warmwaterkruik gebruiken. Let er wel op dat het slachtoffer zich niet verbrandt. Geef het slachtoffer geen eten of drinken.
Als normale waarde voor de interne temperatuur of kerntemperatuur geldt 36.0 tot 37.6° C . Deze fysiologische spreiding wordt bepaald door allerlei factoren zoals leeftijd, geslacht ( vooral ovulatie), circadiane schommelingen (door hormonale schommelingen en waak/slaapcyclus) en cardiovasculaire lichaamsconditie.
Dit kan te maken hebben met hormonen, lichaamsgewicht, lichaamslengte, sporten en nog veel meer. Neem bijvoorbeeld gewicht. Bij lichaamstemperatuur spelen warmteproductie en isolatie van spieren en vet een belangrijke rol. Doordat vet isoleert, hebben extreem zware mensen het vaak eerder warm.
De normale lichaamstemperatuur varieert over de dag waarbij de temperatuur 's morgens 0.5 graad lager is dan aan het eind van de middag of avond. De lichaamstemperatuur wordt geregeld door een regelcentrum in de hersenen (hypothalamus), die de temperatuur meestal stabiel rond de 37 ºC houdt.
De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Hij reguleert de lichaamstemperatuur en beschermt ons tegen microben.
Koolwijk legt uit: het menselijk lichaam kent twee temperaturen: een kerntemperatuur, waarbij de interne organen het beste functioneren, en een zogeheten schiltemperatuur - de temperatuur van onder meer huid, armen, benen en neus.
Een verstoring in de hypothalamus of de hypofyse zal meerdere hormoonklieren beïnvloeden en dus een groot aantal klachten veroorzaken. Als de storing echter alleen in een van de afzonderlijke hormoonklieren ligt zal alleen het gehalte van de daar geproduceerde hormonen afwijken.
Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden Celsius. Dit geldt ook voor baby's en kinderen. Als je koorts hebt, dan kan je lichaamstemperatuur oplopen tot maar liefst 40 graden of hoger.