Oplosbare hechtingen in de wond verdwijnen vanzelf. De uiteinden van de hechtingen kunnen misschien niet oplossen. Dan gaan ze mogelijk irriteren of ontsteken. Laat deze dan na 2 weken bij uw huisarts verwijderen.
Oplosbare hechtingen hoeven niet te worden verwijderd; deze lossen vanzelf op. U herkent oplosbare hechtingen aan het doorzichtige materiaal (soort 'visdraad'). Zwarte hechtingen en krammen moeten door de huisarts worden verwijderd na de afgesproken periode.
Bepaalde soorten hechtingsmaterialen zijn oplosbaar van aard en zullen na een aantal weken uit zichzelf weer verdwijnen (doorgaans na ongeveer 60 dagen). Voor de overige soorten, niet-oplosbare hechtingen is het nodig dat ze na een bepaalde periode, afhankelijk van de plaats van de wond, verwijderd worden.
Wondverzorging Uw wonden zijn gehecht met oplosbare hechtingen. Na ongeveer 10 dagen is de wond genezen en na ongeveer 8 weken zijn de hechtingen opgelost. Bij uitzondering worden niet-oplosbare hechtingen gebruikt. Wanneer dit bij u het geval is, krijgt u aanvullende informatie over de verzorging van de wond.
De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Dit kan variëren tussen de 2 en 14 dagen. Het vroegtijdig verlies van draden is dus niet verontrustend.
Oplosbare hechtingen in de wond verdwijnen vanzelf. Als de uiteinden van de hechtingen niet oplossen en gaan irriteren of ontsteken, laat deze dan na twee weken bij uw huisarts verwijderen.
Het hele proces van hechten duurt 15 tot 45 minuten. Dat gebeurt met een oplosbaar hechtdraad, die binnen 10 dagen vanzelf oplossen en dus niet verwijderd te hoeven worden. Soms wordt echter wel een draad gebruikt die door je verloskundige of gynaecoloog handmatig verwijderd moet worden.
Onder oplossen verstaan wij het afbreken van de hechtingen door het weefsel dat hier omheen zit. Dit proces kun je niet versnellen door iets te doen. Je kunt jouw huisdier na een paar dagen wel in bad doen om zo de hechtingsdraden soepel te houden. Hierbij is het van belang dat je het niet te vaak doet.
Onderhuids gebruikt de dermatoloog oplosbare hechtingen. Deze hoeven niet verwijderd te worden. Wel kan soms een draadje boven de huid komen en irriteren. U kunt deze bij de huisarts boven de huid af laten knippen.
Soms worden er oplosbare hechtingen gebruikt, deze hoeven niet te worden verwijderd. Het gebied rondom de plaats van de operatie moet één of twee dagen droog blijven. U kunt gerust douchen als u wat voorzorgsmaatregelen neemt. Na sommige operaties kunt u wat napijn hebben.
Hoe langer de draadjes blijven zitten, hoe meer zij littekenvorming stimuleren. Hoe korter zij blijven zitten, hoe meer kans dat de wonde terug opengaat. Het correcte tijdstip om de hechtingen te verwijderen is dus een afweging tussen beiden; meestal is er wel een marge van enkele dagen.
U mag niet baden en zwemmen zolang u hechtingen heeft. Het droog houden van de wond bevordert een goede wondgenezing. U kunt dus beter geen afsluitende pleister op de wond gebruiken; deze maakt de wond vochtig.
Wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen, is afhankelijk van de plaats van de wond: - Gezicht: 5 dagen - Hoofd/hals/handen/armen: 7 dagen - Romp/been: 10 tot 14 dagen - Rug/knie: 14 tot 18 dagen • Als de hechtingen verwijderd zijn, is het belangrijk het litteken het eerste half jaar zoveel mogelijk uit de zon te ...
Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten. Meestal is het dan niet meer mogelijk om de wond opnieuw te hechten. De wond wordt dan opengelaten en moet spontaan aan elkaar groeien. Bij problemen of complicaties dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.
Adviezen na een hechting
Het is beter om de wond minstens 72 uur (3 dagen) droog te houden. Nadat de wond nat is geworden, mag je de hechtingen droogdeppen (niet droogwrijven!) Een pleister over de hechtingen is niet nodig, maar het mag wel. Zorg dat de plek waar de wond zit, rust krijgt.
Na de behandeling kun je meteen weer naar huis. De hechtingen zijn na 1 tot 2 weken zover opgelost dat ze vanzelf verdwijnen. Het gat in het kaakbot waar de verstandskies of wortelrest is weggehaald, vult zich na enkele maanden vanzelf weer op met bot.
Vicryl hechtraad is het meest gebruikte oplosbare hechtdraad. Hechtdraad van vicryl zijn speciaal gevlochten om goed hanteerbaar en knoopbaar te zijn. Vicryl hechtdraad is resorbeerbaar en verliest zijn treksterkte over de duur van ca. 3- 5 weken.
Gehechtheidsrelaties kunnen onderverdeeld worden in vier categorieën: veilig, onveilig vermijdend, onveilig ambivalent en gedesorganiseerd.
Na een extractie heeft een (gecoat) oplosbaar hechtmateriaal de voorkeur omdat de pa- tiënt dan niet extra langs hoeft te komen voor verwijdering hiervan. Bij esthetische chirurgische behandelingen zal veelal ge- kozen worden voor een dunner niet oplos- baar monofilament hechtmateriaal zoals een 6-0 of 7-0.
Let op: verwijder nooit zomaar zelf uw hechtingen, maar doe dit altijd in overleg met een arts.
Houd de wond ongeveer 5 dagen droog en schoon. Na deze 5 dagen mag u weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven). Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) in de eerste 7 dagen na de wondbehandeling wordt u afgeraden.
De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten. Meestal is het dan niet meer mogelijk om de wond opnieuw te hechten.
Vaak vallen de hechtingen er na zo'n 7 tot 10 dagen vanzelf uit, of lossen ze op. Heb je erg last van dat trekkerige gevoel? Op dag zeven van je kraambed kunnen de hechtingen door de verloskundige verwijderd worden. Zij kan de 'knoopjes' van de hechtingen verwijderen.