Waar de bulk van het plasticafval voorheen naar China ging, gaat die nu vooral naar landen in Zuidoost-Azië zoals Indonesië, Thailand, Vietnam en Maleisië. In deze landen wordt ruim de helft van dat afval mismanaged, en in Indonesië geldt dat zelfs voor 83% ervan.
Het blijft binnen Europa en mag alleen aan gecertificeerde verwerkers worden aangeboden. Jouw netjes gescheiden verpakkingsafval komt niet op stranden in Azië terecht, maar wel bijvoorbeeld bij een recyclefabriek in Duitsland. In dit stuk lees je meer over de verwerking van PMD en hoe daar toezicht op wordt gehouden.
PMD, wat gebeurt ermee? Verpakkingen van plastic en metaal (zoals blikjes) en drankpakken kunt u samen aanbieden. Dit PMD wordt gecombineerd afgevoerd maar de drie stromen worden gescheiden verwerkt. Alle drie verpakkingssoorten zijn prima recyclebaar en volgen een eigen route op weg naar nieuw materiaal.
Plastic kun je in de meeste gemeenten apart inleveren, vaak samen met metalen verpakkingen (zoals conservenblik) en drinkpakken. De gemeente haalt het aan huis op, of je brengt het zelf naar een container in de buurt. Hier lees je wat er wel en niet in de bak of zak voor plastic mag.
Het gescheiden plastic wordt opgehaald en belandt in een sorteerbedrijf.Van een deel worden nieuwe plastic producten gemaakt.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Plastic bloembakjes, plantentrays en plastic verpakkingen van bijvoorbeeld bloemaarde horen thuis in de blauwe PMD-zak.
Elk jaar belandt er wereldwijd gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee, ofwel elke minuut een volle vrachtwagen afval. Plastics blijven tot 450 jaar aanwezig, en de kleine fragmenten (microplastics) verdwijnen zelfs nooit helemaal.
Plastic maakt niet alleen een vuilnisbelt van de kusten, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Het inslikken van plastic deeltjes kan de vertering van voeding verhinderen.
Ja! Chipszakken zijn plastic verpakkingen, waarbij een aluminium kleurtje op 'verdampt' is. Het gaat hier dus niet om een samenstelling van een plastic laag en een aluminium laag, maar om één plastic laag die gekleurd is. Deze chipszakken mag je sorteren in de PMD-zak.
Chipszakken bestaan uit een laagje plastic gecombineerd met aluminium om de chips vers te houden. Deze combinatie kan nog niet worden gerecycled en daarom horen chipszakken in het restafval.
Het 'echte' restafval verdwijnt in de verbrandingsoven, gestookt met aardgas. Als de temperatuur hoger is dan 850 graden Celsius gaat het afval in de oven en de gaskraan dicht. De lucht (zuurstof) voor de verbranding wordt aangezogen uit de afvalbunkers en door het rooster geblazen.
Zwerfvuil en afval
Zwerfvuil op straat is een groot startpunt voor veel plastic in de oceaan. Regenwater en wind kunnen plastic afval meevoeren naar rivieren en riolen. Dit leidt uiteindelijk naar de oceaan.
Na de inzameling wordt het van elkaar gescheiden en van vuil ontdaan, zoals plastic, hout, geplastificeerd en verontreinigd papier. Vervolgens wordt het papier per soort in balen geperst zodat het makkelijk vervoerd kan worden naar de papierfabriek.
Sommige metalen zijn nog geld waard, denk aan zinken dakgoten en koperen of loden leidingen. Die kun je naar een oud-ijzerhandel of schroothandelaar brengen. Maar je mag ze ook naar de milieustraat brengen. Zie ook Grofvuil en Bouwmateriaal, sloopafval en puin.
Verstrikt in plastic
Elk jaar raken 300.000 walvissen, dolfijnen en bruinvissen verstrikt in (verloren of afgedankte) netten en lijnen en sterven een langzame en pijnlijke dood door verstikking, verhongering of uitputting.
Maar de grootste boosdoener is vuilnis dat van straten via de rivieren naar zee stroomt. Ook komt er veel zwerfvuil van vuilstortplaatsen dat in rivieren lekt of van stortplaatsen die zelfs direct aan zee liggen. Een groot deel van dit afval bestaat uit plastic.
Sinds de grootschalige introductie van plastic na de Tweede Wereldoorlog is er in totaal 8,3 miljard ton geproduceerd. Daarvan is 6,3 miljard ton afval geworden. Van dat afvalplastic werd slechts 9% gerecycled en is 12% verbrand. De resterende 79% kwam terecht op stortplaatsen of in het milieu.
Als we kijken naar de landen die verantwoordelijk zijn voor de grootste hoeveelheid plastic productie, staat China bovenaan de lijst. China is verantwoordelijk voor 32% van de wereldwijde productie van plastic materialen in 2021 en is daarmee veruit de grootste plasticproducent ter wereld.
Elk jaar belandt er wereldwijd gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee, ofwel elke minuut een volle vrachtwagen afval. Plastics blijven tot 450 jaar aanwezig, en de kleine fragmenten verdwijnen zelfs nooit helemaal.
De mens is de veroorzaker van de plastic soep. Wij maken de plastic producten die uiteindelijk in de natuur belanden. Wist je dat 80% van het afval in zee van het land komt? [1]. Via verschillende omwegen zoals de wind, riolen, grachten of rivieren komt het afval uiteindelijk terecht in zee.
Op www.zakkenbestellen.nl en via een gratis 0800-nummer kunnen inwoners pakketjes van 12 zakken bestellen die kosteloos binnen 10 dagen worden opgestuurd. De bestel- & bezorgservice is beschikbaar voor bewoners van gemeenten die gebruik maken van de service van www.zakkenbestellen.nl.