Dit kan lucht of water zijn, maar bijvoorbeeld ook een muur of een deur van hout. In een vaste stof plant geluid zich sneller voort dan in een vloeistof en in lucht nog minder snel. In een vacuüm kan geluid zich helemaal niet voortplanten.
Geluidsgolven gedragen zich net als bijvoorbeeld watergolven: ze kunnen rond een object buigen (dit heet diffractie), tegen een ondoordringbare wand afketsen (reflectie) of van richting veranderen wanneer het 'medium', de stof waardoor de golf zich verplaatst, verandert.
In de praktijk is het altijd nodig om de absorptie van het geluid door de lucht mee te rekenen. Vooral bij hoge frequenties is dit effect groot. Bij ultrageluid is de luchtabsorptie zelfs de meest belangrijke factor. De omgeving van de geluidsbron zal ook een groot effect hebben op de geluidssterkte op grote afstand.
In de praktijk betekent dit, dat een geluidsbron het voorwerp is die trillingen veroorzaakt. Dit kunnen diverse bronnen zijn zoals een stem, een luidspreker, een muziekinstrument of geluiden uit de natuur. Een geluidsbron is dus de verzender van het geluid.
Reacties. Geluid kan ver komen of niet ver komen. In theorie gaat alle geluid tot het oneindige door.
Koudere lucht heeft een hogere dichtheid dan warmere lucht, waardoor geluid iets gemakkelijker zich verplaatst door koudere lucht. Geluidsgolven die vanaf de bron schuin naar boven gaan, worden daardoor verder afgebogen naar boven.
Geluid wordt gekenmerkt door zijn frequentie. Algemeen geldt dat het menselijk gehoor geluid kan waarnemen met een frequentie van 20 tot 20.000 Hertz (Hz), mits het geluid voldoende luid is. Laag frequent geluid heeft een frequentie lager dan 125 Hz. Laag frequent geluid wordt niet door iedereen waargenomen.
Geluidsbronnen produceren trillingen die zich in golfbewegingen verplaatsen. Als de trillingen ons trommelvlies bereiken, horen we het geluid. De geluidsfrequentie is het aantal trillingen per seconde dat uitgedrukt wordt in hertz.
In vloeistoffen en vaste stoffen is de geluidssnelheid meestal hoger. In water bijvoorbeeld plant geluid zich voort met een snelheid van circa 1510 m/s; in hout is dat circa 3300 m/s; in staal circa 5800 m/s. Bij de hardste metalen kan de geluidssnelheid oplopen tot 12.000 m/s.
Deze snelheid hangt af van de vastheid, temperatuur en samenstelling van deze stoffen. Door lucht en bij kamertemperatuur is dat ca. 340 meter per seconde; bij droge lucht (met relatief weinig waterdamp) met een temperatuur van 0ºC is dat 331 m/s.
Boven water vangt je ene oor het geluid nét iets eerder op dan je andere oor. Hierdoor weten je hersenen precies vanaf welke kant het geluid komt. Onder water gaat het geluid echter zo snel, dat je beide oren bijna tegelijk worden bereikt. Je hersenen weten niet meer uit welke richting het geluid komt!
Bij lage frequenties, onder de golflengte van tweemaal de grootste afmetingen van de ruimte, gedraagt geluid zich als semi-statisische veranderingen van de luchtdruk. De geluidsdruk verandert in de gehele ruimte met dezelfde amplitude en dezelfde fase.
De geluidssnelheid is de snelheid waarmee geluid zich verplaatst. De snelheid van geluid in lucht is ongeveer 340 m/s. Geluid verplaatst zich niet alleen door lucht.
Hoogfrequent geluid veroorzaakt twee soorten gezondheidseffecten: enerzijds objectieve gezondheidseffecten zoals gehoorverlies (bij langdurige blootstelling) en anderzijds subjectieve klachten die al na enkele minuten kunnen optreden: hoofdpijn, oorsuizen, vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid.
Vandaag: de ontdekking van de topsnelheid van geluid. Vliegtuigen gaan bij 1234,8 kilometer per uur door de geluidsbarrière, maar dat is maar een fractie van de echte topsnelheid van geluid. Onder ideale omstandigheden moet geluid meer dan honderd keer zo snel kunnen: 129.600 kilometer per uur.
Mach is een getal waarmee de verhouding wordt aangegeven tussen de snelheid van een voorwerp in bijvoorbeeld de lucht en de snelheid van het geluid in de lucht. Mach 1 is de snelheid die precies gelijk is aan de lokale geluidssnelheid.
Een vliegtuig gaat door de geluidsmuur als het sneller vliegt dan het geluid, ofwel meer dan 1.200 kilometer per uur. Op dat moment haalt het vliegtuig de geluidsgolven in die het zelf produceert.
Het bereik van het menselijk gehoor ligt in het frequentiegebied tussen 20 en 20.000 Hz. Frequenties buiten dit bereik kan de mens vrijwel niet waarnemen. Binnen dit bereik is het menselijk oor het meest gevoelig voor frequenties van ongeveer 500 tot 4000 Hz.
Geluid kan leiden tot hinder, slaapverstoring, verstoring van de dagelijkse activiteiten en stress. Deze effecten kunnen op hun beurt weer aanleiding geven tot een hogere bloeddruk en verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, waardoor het risico op hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen wordt verhoogd.
Mogelijke oorzaken van geluidshinder
Zo kunnen allerlei apparaten in huis de oorzaak zijn van de geluidshinder, zoals een koelkast, de afwasmachine of de droger. Maar ook kan het geluid veroorzaakt worden door een cv-installatie, ventilator of afzuigingssysteem of een externe oorzaak hebben.
Antwoord. Je kan stroom niet rechtstreeks horen natuurlijk, maar twee stroomdraden oefenen wel krachten op mekaar uit. Als door die stroomdraden een wisselstroom vloeit, kan deze oscillerende kracht aanleiding geven tot een hoorbare trilling. Het gezoem van een transformator is daar een typisch voorbeeld van.
Lichte tinnitus
Je bent je bewust van een zacht en/of niet doordringend geluid in het oor of hoofd. Het valt alleen op als het (heel) stil is.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest, maar er zijn wel een aantal mogelijkheden die sommige mensen verlichting kan bieden. Bij slechthorendheid kan een hoortoestel helpen. Wanneer je geluiden uit de omgeving beter hoort, overstemmen deze het oorsuizen. Het tinnitus wordt als het ware teruggedrongen.