Verder blijft het voor filterkoffie en koffiepads belangrijk om de koffie te bewaren op een koele en donkere plek, het liefst vacuüm, maar sowieso met zo min mogelijk zuurstof en buiten bereik van geuren van ander etenswaar. Dit draagt bij aan het maken van de allerlekkerste koffie!
Zuurstof is verreweg de grootste vijand van koffie, maar vocht is ook niet bevorderlijk voor de versheid van koffie. Daarom is het bewaren van koffie in de koelkast onverstandig. Hier is het weliswaar koel, maar ook vochtig.
Een luchtdichte container is het beste, iets dat zuurstof en vocht buiten houdt. Glazen en keramische containers zijn geweldige opties omdat ze niet-reactief zijn en de smaak van de koffie niet beïnvloeden. Roestvrijstalen containers werken ook goed omdat ze duurzaam zijn en koffie nog steeds kunnen beschermen tegen lucht en vocht.
Bewaar ze daarom op een donkere, koele en droge plaats. Stop ze met hun originele verpakking in een goed afgesloten, luchtdichte pot. Bewaar ze zeker niet in een doorzichtige verpakking, zo stel je ze bloot aan licht. Bij een koele en donkere plek denk je misschien meteen aan de koelkast of diepvries.
Hoewel het een populaire bewaarmethode is, is het eigenlijk niet ideaal voor koffie. Toch kun je gemalen koffie ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Wij raden het daarom aan om bonen in een luchtdichte pot te bewaren. Het is belangrijk dat je de bonen in de zak houdt, en deze in de pot zet. Bewaar ze op een droge en donkere plek.
Cool It Down: Laat hete koffie afkoelen tot kamertemperatuur voordat u het in de koelkast zet . Koelen voorkomt condensatie, wat de koffie kan verdunnen en de smaak kan beïnvloeden.
Bewaren op een koele en droge plaats
De houdbaarheid van koffie kan worden verlengd door een afgesloten container te gebruiken bij het bewaren op kamertemperatuur en in een droge omgeving. U kunt uw vriezer en keukenkastjes gebruiken, maar niet uw koelkast. Het buitensluiten van vocht is een zeer belangrijke stap bij het bewaren van koffie.
In het algemeen kunnen ongeopende, goed bewaarde koffiebonen tot een jaar vers blijven. Zodra je de verpakking opent, is het aan te raden om de bonen binnen enkele weken te gebruiken. Gemalen koffie heeft een iets kortere levensduur; ongeopend kun je deze 3 tot 5 maanden bewaren.
Wanneer je een zakje ingevroren koffiebonen opent, kan er namelijk condensvorming ontstaan. Dit komt door het temperatuurverschil. Hierdoor kunnen de bonen vochtig worden en gaat de smaak verloren. Belangrijk is dus om deze meteen te gebruiken of opnieuw in te vriezen.
Metalen en keramische containers zijn niet-absorberend en absorberen de aroma's van uw koffie niet. Glazen containers zijn de op één na beste optie. Plastic containers zijn niet ideaal voor langdurige opslag, maar ze doen het wel zolang u de koffie binnen twee weken opmaakt .
Koffie kan uiteindelijk niet bederven, maar wel minder intens van geur en smaak worden. Ook na zes maanden na het branden zal de Boot koffie nog goed smaken, maar niet meer top zijn. Na meer dan zes maanden krijgen ze een taaie en rubberachtige structuur.
Voor maximale versheid, bewaar in een afgesloten container op een koele, donkere en droge plek . Het beste als u het gebruikt tot de datum op de onderkant.
Opslagtips
De koelkast is niet de plek om koffie in welke vorm dan ook te bewaren, gemalen of hele bonen, zelfs niet in een luchtdichte container . Het is niet koud genoeg om uw koffie vers te houden, en omdat koffie als een deodorant werkt, zal het alle aroma's in uw koelkast absorberen.
Opwarmen kan de melkbestanddelen in de koffie doenneerslaan en het resulterende effect zal niet aangenaam zijn voor je oog, laat staan voor je gehemelte. Het is ook belangrijk om te onthouden dat zuivelproducten koel moeten worden bewaard om de verspreiding van ongewenste microben te voorkomen.
De koude temperatuur en vochtigheid in een koelkast zijn ook niet geschikt om koffie vers te houden.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
Na het verstrijken van de houdbaarheid van je koffie kan je het nog maanden tot enkele jaren blijven drinken (mits je het goed bewaart). Houd wel altijd in je achterhoofd dat het op een bepaald moment wel bedorven kan zijn.
Water bij de koffie
Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.
Investeer in een luchtdichte container die speciaal is ontworpen voor het bewaren van koffie . Zorg ervoor dat de container een veilige afsluiting heeft om vocht en lucht buiten te houden. Het overbrengen van het koffiepoeder in een luchtdichte container direct na het openen van de originele verpakking kan helpen de versheid te behouden en klontering te voorkomen.
Bevroren gemalen koffie kan zijn versheid tot twee jaar behouden, maar alleen als het correct vacuüm verpakt is. Anders zal het niet langer dan zes maanden meegaan. Wanneer u uw vacuüm verpakte koffie in een voorraadkast bewaart, kan het zijn versheid niet langer dan vijf tot zes maanden behouden.
Hoewel ijskoffie populair is, verliest koffie de meeste smaak als de temperatuur onder de 80 graden blijft. En koude koffie opnieuw opwarmen is natuurlijk geen goed idee. Dan gaan alle aroma's verloren. Drink gewoon een kop versgezette koffie!
Als u gezette koffie in een afgesloten container in de koelkast bewaart, kan deze langer houdbaar zijn. Het is waarschijnlijk veilig om het tot 3-4 dagen te consumeren als het op deze manier wordt bewaard . Het zal echter waarschijnlijk niet zo lekker smaken. Als u melk of room aan uw gezette koffie toevoegt, drink het dan binnen 2 uur op als het op kamertemperatuur is bewaard.
Gebrouwen koffie kan drie tot vier dagen in de koelkast bewaard worden in een afgesloten, luchtdichte container. Maar wat moet je doen als je teveel extra koffie hebt? Hoewel het niet de meest aan te raden methode is, kun je koffie in de vriezer bewaren .