Cocoa, het hart van chocolade, zit vol met antioxidanten zoals flavonoïden. Deze krachtpatsers bestrijden vrije radicalen, verminderen schade aan de cellen en vertragen zelfs veroudering.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
Uit het laatste onderzoek van Harvard, gepubliceerd in een recent nummer van het tijdschrift Neurology, blijkt dat cacaoconsumptie het denkvermogen en het geheugen verbetert, evenals iets dat 'neurovasculaire koppeling' wordt genoemd - waarbij de bloedstroom in de hersenen verandert als reactie op hersenactiviteit - wat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere ...
Het is over het algemeen veilig om verlopen chocolade te eten, zolang het maar goed is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont . Chocolade bederft niet op dezelfde manier als bederfelijke voedingsmiddelen, maar de smaak, textuur en het uiterlijk kunnen in de loop van de tijd veranderen door factoren zoals suikerbloei of vetbloei.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
In de leeftijd van 4-17 jaar is de consumptie van zoetwaren het hoogst.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
In chocolade zit het stofje fenylethylamine, dat belangrijk is voor de aanmaak van serotonine.Serotonine is een neurotransmitter die zorgt voor een goed humeur, dat verklaart direct waarom je van een stuk chocolade zo blij kunt worden. We zien dan ook dat veel vrouwen met PMS veel zin hebben in chocolade.
Chocolade kan een wisselwerking hebben met bepaalde neurotransmittersystemen, zoals dopamine (chocolade bevat de dopamine-voorloper tyrosine), serotonine en endorfine (zit in cacao en chocolade), die bijdragen aan de regulering van eetlust, beloning en stemming .
Donkere chocolade bevat veel vezels en mineralen zoals ijzer, zink en koper die ontzettend belangrijk zijn voor het behouden van een gezonde huid. Deze mineralen zijn namelijk belangrijke componenten voor een stralende teint, omdat ze de huidcellen helpen regenereren en de natuurlijke functies ondersteunen.
Hoewel chocolade met een witte uitslag nog eetbaar kan zijn, geeft dit aan dat de chocolade niet optimaal is bewaard. Chocolade en bonbons die niet goed worden bewaard, kunnen uiteindelijk ook gaan schimmelen, en beschimmelde chocolade of bonbons moeten absoluut worden weggegooid.
Chocolade wordt duurder
Die prijsstijging is het gevolg van tegenvallende cacao-oogsten in Ivoorkust en Ghana.
Het moet uit de buurt van sterke geuren worden gehouden, omdat chocolade deze kan absorberen, en uit de buurt van licht, waardoor het kan verkleuren. Als de temperatuur in uw huis de neiging heeft om dit bereik te overschrijden, kunt u de chocolade in de koelkast bewaren, maar zorg ervoor dat deze goed is verpakt om te voorkomen dat vocht en geuren het aantasten .
Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Nee. Verlopen chocolade smaakt misschien niet zo lekker, maar is niet giftig. Probeer een klein stukje van je verlopen chocolade en als de chocolade heel erg vies smaakt, eet de rest dan gewoon niet. In het ergste geval kun je last krijgen van maagklachten , maar dat komt waarschijnlijk door de andere ingrediënten, niet door de chocolade zelf.
Volkomen veilig . Gebeurt de hele tijd. Het kan er een beetje vreemd en verkleurd uitzien. De wateractiviteit (Aw) van chocolade is zo laag dat bacteriën niet kunnen groeien.
Eet meer fruit, groenten, peulvruchten (bijvoorbeeld bonen, erwten en linzen) en noten en zaden. Eet minder rood vlees – bijvoorbeeld rundvlees en lamsvlees, en vooral bewerkt vlees zoals worst en spek.
Diabetes en hart- en vaatziekten zijn risicofactoren voor dementie. Daarnaast lijken vezels ook nog bij te dragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ook ontstekingen spelen vaak een rol bij dementie.
Chocolade eten
Kun je hierna niet slapen? Dat is niet zo gek. De suikers in die heerlijke chocola houden je namelijk wakker.Dat doet ook het stofje theobromine, dat je hartslag verhoogt en de kans op slapeloosheid verhoogt.