Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
Eind jaren 90 identificeerden wetenschappers specifieke chemicaliën, glucosinolaten genaamd , die spruitjes bitter lieten smaken. Plantenveredelaars begonnen met het kweken van oude zaden, die eerder waren weggegooid om magere oogsten te produceren, om smakelijkere versies te identificeren met lagere niveaus van deze verbindingen.
Kooktijd spruitjes
Spruitjes worden snel bitter wanneer je ze te lang kookt. De kooktijd van spruitjes komt dus vrij precies. Hoelang je de groente moet koken, is natuurlijk wel afhankelijk van de grootte van de spruit.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De spruitjes zijn verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Dingen die u moet weten
Gooi verse spruitjes weg die een vieze geur, gele of verwelkte bladeren, een papperige of slijmerige textuur of donkere vlekken hebben . Gebruik verse spruitjes binnen 1-2 weken nadat u ze hebt gekregen.
Zet de spruitjes in de koelkast zodra je thuiskomt en gebruik ze voor de houdbaarheidsdatum. Gebruik ze binnen twee dagen na aankoop als ze niet voorverpakt zijn. Gooi alle spruitjes weg die over de houdbaarheidsdatum zijn of die hun knapperigheid hebben verloren, er verwelkt uitzien of muf ruiken .
Koolsoorten nemen zwavel op uit de bodem en als je ze te lang kookt dan komt dat weer vrij en dat stinkt. Dat is misschien wel het grootste probleem. Spruitjes worden vaak heel slecht klaargemaakt, veel te lang gekookt. Echte koks die weten dat bittere dingen lekkerder worden als je daar een ander smaakje bij doet.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Spruitjes smaken naar groene kool of broccoli, met een aardse smaak die licht bitter is als ze rauw zijn, maar zoeter als ze gekookt zijn .
Een kruissnede in de basis van de spruiten zou boze geesten verdrijven . Tegenwoordig zijn we meer bekend met de voedingsstoffen die in de groente verborgen zitten.
Kook ze dan niet te lang. Daarnaast kun je ook een tegenhanger van bitter toevoegen aan het kookwater: doe er een bouillonblokje of wat suiker bij. Door de spruitjes in wat zouter of zoeter water te koken, neemt de bittere smaak af.
Wat geeft spruitjes een bittere smaak. Hoewel het waar is dat je smaakpapillen veranderen in de loop van de tijd, en dat de manier waarop je spruitjes bereidt een verschil maakt, bevatten de spruitjes die je als kind hebt gekregen waarschijnlijk hogere niveaus van verschillende chemische verbindingen die bekend staan als glucosinolaten .
Genetica en smaakgevoeligheid
Het vermogen om bepaalde bittere stoffen te proeven, zoals die in spruitjes (glucosinolaten genoemd), wordt beïnvloed door onze genen. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor deze bittere stoffen vanwege specifieke smaakreceptoren op hun tong.
Dr. Lisa Methven, docent voedings- en voedingswetenschappen, zei dat sommige mensen geboren worden met overgevoelige smaakpapillen op de tong . Gemiddeld heeft een persoon 25 soorten bitterreceptoren, maar sommige hebben er meer. Ze zei dat hoe meer smaakpapillen iemand op zijn tong heeft, hoe groter de kans is dat hij spruitjes als bitter proeft.
Een bittere of vieze smaak in de mond is een veelvoorkomend probleem dat door veel mensen als onplezierig wordt ervaren. De onaangename smaak, zoals een metaalachtige of bittere smaak, kan komen door een ophoping van bacteriën in uw mond. Deze bacteriën vergroten de kans op gaatjes en ontstekingen.
Umami kun je omschrijven als krachtig, hartig, zoutig of bouillonachtig. Hoewel de umami smaak ook in Europese voedingsmiddelen voorkomt (bijvoorbeeld in Parmezaanse kaas), is de smaak voor de meeste Europeanen toch wat moeilijker te herkennen.
Een aanhoudende bittere smaak hoeft niet per se een ernstig probleem te zijn , maar er zijn veel mogelijke oorzaken, waaronder: Zuurbranden: Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van een bittere smaak in de mond. Voedsel op de bodem van uw slokdarm bevat spijsverteringszuur en enzymen, wat de bitterheid verklaart.
Als een van de bladeren bruine vlekken heeft of vergeelt , is dat een teken van vroegtijdig bederf. Als u de beschadigde bladeren verwijdert en de binnenkant er goed uitziet, kunt u de spruit nog steeds gebruiken. Als de binnenste bladeren echter ook vlekken vertonen of vergelen, kunt u deze het beste weggooien (of composteren, als u dat kunt).
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door verontreiniging, vochtigheid, hoge temperaturen of een combinatie van alle drie . Om zowel schimmel als rot te voorkomen, moet u deze punten in gedachten houden: Spruiten moeten minstens twee keer per dag worden gespoeld met een goede hoeveelheid spoelwater om onzuiverheden te verwijderen zodra ze verschijnen.
'Onderzoek wees uit dat twee glucosinolaten, stoffen waarvan spruiten er in totaal 120 tellen, verantwoordelijk zijn voor de bittere smaak. We hebben ze eruitgehaald, met mildere spruiten als resultaat.
Sommige spruiten zoals mungboon en alfalfa bevatten veel vitamine K, wat een belangrijke rol speelt bij een gezonde bloedstolling. Als u echter bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vermijd dan om er te veel van te eten, omdat vitamine K de werkzaamheid ervan kan verstoren .