Hier vind je enkele tips om je kroketten lekker warm te houden. In de oven: verwarm je oven voor op 50 °C en zet er de afgebakken kroketten in. Zo blijven ze warm, maar ze zullen wel niet meer zo knapperig zijn. Warm afdekken: leg de gebakken kroketten naast elkaar in een kom en dek ze af met aluminiumfolie.
Haal ze eruit en laat ze een nacht in de koelkast ontdooien, en bak ze dan als ze klaar zijn om te serveren. Of bak de kroketten van tevoren en verwarm ze in de oven op 325 graden gedurende 10-15 minuten .
Voor een kleine thuisfrituur geldt dat helaas niet. Bovendien is de thermostaat van een klein thuisfrituurtje vaak minder accuraat. Gebruik dus een thermometer om de temparatuur te checken. Die moet voor het frituren van gekoelde kroketten staan op 180 graden, voor bevroren kroketten 175 graden.
Hoe vermijd ik dat kroketten openbarsten? Om te vermijden dat je kroketten barsten, gebruik je zo weinig mogelijk vocht in de bereiding van je vulling. Voeg dus geen boter of room toe aan je puree. Een volgende cruciale tip: bak niet te veel kroketten tegelijkertijd, maar zorg dat ze ruimte hebben in het frituurmandje.
Mijn kroketten barsten open als ik ze bak:
Je olie is te heet, het moet medium heet zijn, niet roken. Zet het vuur lager en laat de olie iets afkoelen en probeer het dan opnieuw .
In de oven: verwarm je oven voor op 50 °C en zet er de afgebakken kroketten in. Zo blijven ze warm, maar ze zullen wel niet meer zo knapperig zijn. Warm afdekken: leg de gebakken kroketten naast elkaar in een kom en dek ze af met aluminiumfolie. Leg er dan een in 2 gevouwen keukenhanddoek op.
Als de kroketten warm worden, verandert vocht in stoom, waardoor ze zompig worden en hun vorm verliezen . Door meer bindmiddel toe te voegen (geklopt ei en/of bloem) zou het mengsel bij elkaar moeten blijven.
Gebruik proper frituurvet en frituur de kroketten op 175°C. Bij deze temperatuur zullen je kroketten niet openbarsten. Zorg dat de onderkant van het mandje in het vet ligt als je de kroketten erin legt. Zo plakt de kroket niet aan het mandje nog voor ze met het frituurvet in aanraking komt.
De oven moet voorverwarmd zijn en de stand moet op "Broil" staan. Leg de bevroren kroketten op een bakplaat op het bovenste rek in de oven.Zorg ervoor dat je de kroketten elke 5-7 minuten draait, zodat ze gelijkmatig aan alle kanten bakken.Grill ongeveer 20 minuten .
Verse kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Vacuümverpakte kroketten: open de verpakking 1 uur voor gebruik en bak de kroketten vervolgens op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Diepgevroren kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 7 à 8 minuten.
De frituurtijden kunnen variëren, afhankelijk van of de snacks ontdooid zijn of bevroren. Voor kroketten is de frituurtijd 4 tot 5 minuten als ze ontdooid zijn en 7 tot 8 minuten als ze bevroren zijn. Bitterballen hebben een frituurtijd van 3 tot 4 minuten als ze ontdooid zijn en 4 tot 5 minuten als ze bevroren zijn.
Remia maXimum is het beste frituurvet dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is en dé standaard voor verantwoord frituren. Dit vloeibare frituurvet bestaat voor bijna 80% uit high-oleic sunflower oil en kenmerkt zich door een zeer gezonde samenstelling en een maximale levensduur.
Voor warme gerechten geldt overigens dat zij bij een temperatuur van minimaal 60°C moeten worden gehouden om de ontwikkeling van bacteriën te voorkomen. Het is essentieel dat voedsel tijdens transport, opslag en presentatie deze temperaturen behoudt.
Bewaar overgebleven Korokke in een luchtdichte container in de koelkast gedurende 5 dagen en vries ze in tot een maand. Om op te warmen, leg je de ontdooide of bevroren kroketten op een bakplaat bekleed met aluminiumfolie of bakpapier.Bak op 350℉ gedurende 15-20 minuten voor ontdooide of 45 minuten voor bevroren kroketten .
Diepgevroren kroketten: bak ze op 175°C gedurende 7 minuten. Ontdooide kroketten: laat ze een halve dag in de koelkast ontdooien onder een handdoek. Bak ze vervolgens op 175°C gedurende 4 minuten. Aperitiefhapjes/tapas: bak ze op 175°C gedurende 2 minuten (vers) of 3 minuten (diepgevroren).
De twee-uursregel
Na twee uur moet het eten worden geconsumeerd, correct worden bewaard of worden weggegooid . Dit omvat alle gekookte restjes, [gesneden] fruit en groenten, vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten."
Plaats bevroren of gedeeltelijk bevroren kroketten in olie. Frituur ze 3-4 minuten of tot ze goudbruin zijn. De interne temperatuur moet 165 graden F zijn. Tip: Als u een knapperigere textuur wilt, verwarm ze dan in de oven op 350 na het frituren .
De winnaar. De grote winnaar van deze test was McCain, maar er was een ex aequo tussen de klassieke kroketjes en die op grootmoeders wijze. Op de tweede plaats volgen de geribbelde kroketten van Carrefour. Commentaren: 'Lekker veel nootmuskaat', 'Goede aardappelsmaak', 'Goede combinatie tussen de korst en de vulling'.
Strikt genomen zou je kunnen toekomen met zes aardappelkroketten per persoon. Er is altijd wel iemand die geen kroketten wil, of maar eentje. De overgebleven kroketten worden dan weer verorberd door de krokettenkampioen.
Het kan wel, maar doet de kroketten geen goed, de paneerlaag wordt klef en zacht, beter kun je de kroketten opwarmen in de oven of frituurpan. Doe je ze toch in de magnetron, leg er dan een laagje keukenpapier onder, wat het vet opneemt wat uit de kroketten komt en de krokante laag slap en klef maakt.
Als er (te veel) vocht in je vulling of korst komt, zal je kroket immers openbarsten.
Bereiden vanuit bevroren toestand. Oven: Plaats op een bakplaat op 220ºC hetelucht/425°F/gasstand 9 gedurende 10-15 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn . Airfryer: Bak porties op 200°C gedurende 8-10 minuten. Schud een keer tijdens het koken (gebaseerd op een Philips Airfryer XL).
Je kunt gebruiken wat je bij de hand hebt: Bloem, maizena of melkpoeder zijn allemaal vaste opties die je waarschijnlijk al in je voorraadkast hebt staan. Aardappelmeel en aardappelzetmeel zouden ook werken. Roer het verdikkingsmiddel er geleidelijk doorheen, ongeveer een eetlepel per keer, totdat de aardappelen de gewenste consistentie hebben bereikt.
Verwarm je oven goed voor en bak ze op:
Elektrisch 240°C = icoontje met boven- en onderwarmte = +/- 15 minuten. Leg de bevroren kroketten op een ovenrooster en gebruik geen bakpapier. Leg onderin de oven een schaal of aluminiumfolie om olie op te vangen.