Plaats de weckpotten in een weckketel of grote pan, zonder dat ze elkaar raken. Vul de ketel of pan met water en zorg ervoor dat de potten volledig ondergedompeld zijn. Weck de peren gedurende 30 minuten op 90 graden.
Steriliseer de potten vlak voor je ze gaat gebruiken in de afwasmachine, op het heetste programma, of kook ze 15 minuten uit in een pan met water. Kook de deksels en/of rubberen weckringen in 5 minuten uit. Laat alles drogen op een schone theedoek.
Wecken is het conserveren van voedsel door het in een glazen pot te verwarmen gedurende een bepaalde tijd . Door het verwarmen verlaat de uitzettende lucht de pot (vandaar dat je weckt met een rubberen ring en klemmen). Bij het afkoelen zorgt de rubberen ring voor een luchtdichte sluiting en is de klem niet meer nodig.
Het belangrijkste bij het voorkomen van botulisme is het goed verhitten van voedsel. Vooral als het gaat om het bewaren of inmaken van voedsel, aangezien deze verpakkingen zo goed mogelijk luchtdicht en dus zuurstofarm gemaakt worden.
Om te beginnen worden de potten en deksels gesteriliseerd. Daarna wordt het voedsel in de potten gedaan en wordt de pot verzegeld met een rubberen ring en metalen klemmen. Vervolgens worden de potten verhit in een waterbad, waardoor de lucht uit de pot wordt gedrukt en een vacuüm wordt gecreëerd.
Potten vacuüm laten trekken doe je door de potten te vullen met een hete vloeistof of vloeibare massa. Na het vullen van de potten doe je direct het deksel erop en keer je de potten om. Dit kan vijf minuten, daarna draai je ze terug en zullen ze vacuüm trekken, dit hoor je door een “plop” van het deksel.
Op deze manier dood je alle bacteriën die eventueel nog in de bokaal of op het dekseltje zitten en dat komt de houdbaarheid van je confituur absoluut ten goede. Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook.
De kans is klein dat een potje honing is besmet met Clostridium botulinum. Kinderen ouder dan 1 jaar en volwassenen hebben een volledig ontwikkelde darmflora. De kans dat sporen van de botulisme-bacterie overleven is daardoor zeer klein. Vanaf 1 jaar kan iedereen daarom zonder problemen honing eten.
Welke soort azijn je gebruikt maakt eigenlijk niet uit. Je kunt werken met gewone keukenazijn, ciderazijn, appelazijn, wijnazijn, alcoholazijn, ... wat je zelf lekker vindt en beschikbaar hebt.
wortelsoep. u kunt wel courgette, pompoen en wortel gebruiken als soepgroenten maar niet als hoofdbestanddeel of wecken als u ze in stukken snijdt zonder ze fijn te mixen.
De substantie wordt in een conserveringsmiddel gelegd. Kort samengevat: Wecken = gesteriliseerde potten met inhoud worden verhit in water = waterbad.Inmaken = (hete) substantie met conserveringsmiddel in een gesteriliseerde pot gieten.
Wecken is het onderdompelen gedurende een bepaalde tijd in een (weck)pan of weckketel in daarvoor bestemde bokalen. Dit kunnen speciale weckpotten zijn, waarbij je een weckpot sluit met een rubber en een deksel (en tijdens het wecken met klemmetjes) of daarvoor geschikte potten met schroefdoppen.
Leg de bokalen 10 minuten in kokend water, of zet ze 10 minuten in de oven, voorverwarmd op 150°C om ze te steriliseren. Of doe het op de gemakkelijke manier. Zet ze (zonder andere afwas) in de vaatwasser en laat het heetste programma draaien.
Steriliseren in water
Plaats de potten die je wil steriliseren in een grote pan. Giet kokend water over de potten tot ze volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten doorkoken. Haal de potten uit de pan en plaats ze ondersteboven op een schone theedoek om te drogen.
Steriliseren van potten in de oven
Dit is wat je moet doen: Verwarm de oven voor op 120°C. Temperaturen hoger dan 130°C kunnen de glazen potten breken, dus wees voorzichtig. Haal de etiketten ook nu van de potten en verwijder eventuele lijmresten zorgvuldig.
Doe de jampotten en deksels (of de weckpotten, deksels en inmaakringen) in het gekookte water en laat deze minimaal 5 minuten koken. Als u weckpotten gebruikt, kunt u de weckpotten en deksels ook steriliseren in de oven, dit kan ook met jampotten maar niet met de deksels van de jampotten.
Inmaakazijn is neutrale azijn met 5% azijnzuur. Dat is iets hoger dan de meeste andere azijn. De hogere zuurgraad zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën niet kunnen groeien in potten ingemaakte producten. Inmaakazijn wordt meestal synthetisch gemaakt.
Gebruik het liefst zuiver zout/zeezout, bij voorkeur zonder additieven zoals antiklontermiddel en jodium. Deze vaak voorkomende toevoegingen zijn zeker niet gevaarlijk, maar jodium kan op langere termijn de inmaak donkerder kleuren en een metaalachtige smaak aan de inmaak geven.
In diverse bereidingen kan je azijn vervangen door citroen- of limoensap. Uiteraard zal dit wel zorgen voor een smaakverschil.
Het blijkt dat de risico's van het maken van knoflookolie ontstaan doordat er sporen van clostridium botulinum in knoflookteentjes kunnen zitten. Dit is een bacterie die botulisme kan veroorzaken. Botulisme is een zeer gevaarlijke ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen van die betreffende bacterie.
Wanneer je in water gaat zwemmen waar deze stoffen in zitten, kun je jeuk en een rode huid krijgen. Wanneer je deze stoffen ook binnen krijgt, kun je ook hoofdpijn, buikpijn of allergische reacties krijgen.
Als de fermentatie niet op de juiste manier wordt uitgevoerd, kunnen er ziekmakende bacteriën ontstaan. De botulisme bacterie (Clostridium botulinum) is hier een bekend voorbeeld van. Bij producten die erg zuur worden zoals zuurkool en yoghurt is de kans op de vorming van ziekmakende bacteriën klein.
Het toevoegen van citroen- of limoensap heeft 2 voordelen: Het heeft een hoog pectinegehalte en helpt daardoor je jam te stollen. Het zure, frisse sap is een goede tegenhanger voor de grote hoeveelheid suiker.
Hoe weet je of wecken gelukt is? Haal de weckpot uit het water en zet deze ondersteboven op een schone theedoek op het aanrecht. Laat de pot 12 uur afkoelen, zodat alles goed vacuüm kan trekken. Als er geen lucht ontsnapt tijdens deze tijd is het wecken gelukt.
Geleisuiker helpt om de jam dikker te krijgen. Citroensap helpt ook. Gebruik potjes van glas die goed hersluitbaar zijn. Bijvoorbeeld potten met schroefdeksel of weckpotten.