Een cake (en cupcakes) laat je best afkoelen in de vorm, anders is de kans groot dat ze inzakken, en dat willen we natuurlijk niet. Ook een taart kun je perfect in de vorm laten afkoelen. Een quiche haal ik liever meteen uit de vorm, dan blijft de bodem krokant.
Als je cake uit de oven komt, kun je hem beter niet gelijk uit de vorm halen. Laat hem eerst een klein beetje afkoelen, zodat hij stevig kan worden. Het is echter wel belangrijk om hem niet helemaal in de vorm te laten afkoelen. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel.
Koeltaarten
Recepten geven meestal instructies voor het afkoelen, maar over het algemeen geldt dat de meeste biscuitcakes het beste een paar minuten kunnen blijven staan en dan op een koelrek kunnen worden gezet om zompige randen te voorkomen. Rijke fruitcakes kunnen het beste in de vorm worden gekoeld .
Hoe lang moeten cupcakes afkoelen voordat je ze uit de vorm kunt halen? Een goede vuistregel is dat je ze ongeveer 10 minuten laat afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Leg ze vervolgens op een koelrooster en zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je het glazuur toevoegt.
Het is belangrijk om op de details te letten die in een recept worden genoemd, maar over het algemeen geldt dat de meeste cakes het beste uit de pan kunnen worden gehaald nadat ze 10 tot 20 minuten zijn afgekoeld . Als je het te snel probeert, kan het uit elkaar vallen. Als je te lang wacht, kan het blijven plakken.
Laat de cake afkoelen
Nadat u de pan uit de oven haalt, plaatst u deze op een rooster en laat u deze afkoelen; uw recept geeft de vereiste tijd aan, meestal 10-20 minuten . Hierdoor wordt de cake stevig genoeg om uit de pan te halen zonder uit elkaar te vallen.
Hoe warmer je bakt, hoe meer vocht er tijdens het bakken verdampt. Als er teveel vocht verdampt, wordt je cake droog. Bak hem dus liever wat langer op een langere temperatuur. Of verkort juist de baktijd, dat geeft ook een wat 'kleffer' resultaat.
Laat afkoelen voordat je het omdraait
Wanneer je je cake uit de oven haalt, draai hem dan niet meteen om! Laat de cake in plaats daarvan tien minuten afkoelen in de pan. Plaats vervolgens het rooster over de bodem van de cake en draai de pan om. Kijk onder het rooster en kijk of de cake eruit is gevallen.
Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen.Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie.Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.
Als je wilt dat de koeling snel gaat, doe hem dan in de vriezer of de koelkast . Anders laat je de cake gewoon 10 minuten in de pan/pannen staan. Draai de cake dan om op een bord of taartplank en laat hem 4 tot 8 uur staan. Als je hem in de koelkast of vriezer zet, doe dat dan nadat hij uit de pan komt.
Als de cake niet is afgedekt met glazuur, kun je hem gewoon een nacht buiten de koelkast laten staan. Het beste kun je hem afsluiten met aluminiumfolie of plasticfolie zodra hij helemaal is afgekoeld, zodat hij niet uitdroogt.
Prik met een satéprikker of metalen pennetje in het midden van de cake.Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.
MAAR, omdat convectieovens heteluchtovens zijn, bakken uw cakes veel sneller (wat zijn eigen risico's met zich meebrengt). Om te voorkomen dat cakes te snel bakken, moet u de baktemperatuur met ongeveer 15-20 graden Celsius verlagen . Daarom raad ik aan om een baktemperatuur van 160 graden Celsius te gebruiken bij een heteluchtoven.
Haal je cake uit de pan nadat deze 10 minuten heeft gestaan en leg hem direct op een afkoelplaat . Snijd je cake. Meer lagen betekent meer lucht, waardoor je cake sneller afkoelt.
Mijn cake zakt in
Zeker tijdens de eerste helft van de baktijd is het belangrijk om de temperatuur van de oven zo constant mogelijk te houden. Open je de ovendeur wel, dan verstoor je het rijsproces, waarbij hitte noodzakelijk is. Als de cake na het bakken nog plakkerig is vanbinnen, dan zal de cake ook inzakken.
Gebruik ook niet te veel bakpoeder, ook dan krijg je een platte cake, omdat het beslag de luchtigheid niet vast kan houden en daardoor juist inzakt. Bakpoeder is niet meer goed: zorg ervoor dat je bakpoeder nog goed houdbaar is.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Yes, je cake mag uit de oven! Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt.
De cake lossen
Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt. Leg het rooster op de cake en draai alles in een keer om. Haal nu de bakvorm voorzichtig van de cake en laat verder afkoelen.
“Een cake zakt in als hij niet gaar is”, verklaart Van Gorp. Laat hem dan gewoon nog wat langer in de oven. “Misschien op een lagere temperatuur. Bij een lagere baktemperatuur bakt de cake rustiger en blijft hij mooier in vorm aan de bovenkant.
Over het algemeen moet je wachten tot de cake helemaal gaar en afgekoeld is voordat je hem uit de pan haalt. Een goudbruine consistentie suggereert dat hij helemaal gaar is.
Cake bewaren
Verpak de cake na het bakken in aluminiumfolie en laat de cake op het aanrecht staan. Je kan de cake ook in plakjes snijden en in een luchtdichte trommel bewaren, als je een sneetje brood in de trommel legt dan blijven de plakjes cake langer vers en drogen de plakjes niet uit.
Normaal gesproken wordt een cake gebakken op een temperatuur van 180-190 graden Celsius gedurende 25-30 minuten . De temperatuur en tijd kunnen echter variëren, afhankelijk van het recept en de grootte van de cake. Het is cruciaal om de instructies in het recept zorgvuldig te volgen om de beste resultaten te bereiken.
Waarschuwing! Bewaar cake NIET langdurig in de koelkast, tenzij er een topping of vulling in zit die gekoeld moet worden, bijvoorbeeld slagroom, vla en dergelijke. Uw perfect vochtige cake, hoe goed verpakt ook, zal na een dag in de koelkast uitdrogen .
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Je kunt het beste de bakvorm invetten met bakspray of boter en het vet verdelen met een kwastje. Zodoende raak je elk hoekje en is de kans dat er wat blijft plakken het kleinst. Je kunt nog ervoor kiezen om de vorm na het invetten te bestuiven met wat bloem.