Ideaalsituatie. In een ideale situatie worden de zonnepanelen dus gemonteerd op daken met een onbrandbare dakconstructie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatie van minerale wol of een onbrandbare scheidingsplaat van gips op de PIR-isolatie en bitumenvrije dakbedekkingsmaterialen.
Isolatiemateriaal. Bij het installeren van zonnepanelen wordt vaak voor de goedkoopste oplossing gekozen om het dak te isoleren. Dit terwijl die materialen vaak het gevaar op brand verhogen. Met name EPS platen (piepschuim) zijn een goedkope optie om daken te isoleren, maar als er brand uitbreekt, smelt dit materiaal.
Een bitumen of EPDM dak is uitermate geschikt om zonnepanelen op te monteren. Het bevestigen van een zonnepaneel op een plat dak is relatief eenvoudig en gaat erg snel. Echter er zal wel rekening gehouden moeten worden met factoren als dak last, hoogte, staat van de dakbedekking, valbeveiliging en bliksemafleiding.
Het omgekeerd plat dak is in feite een speciale vorm van het warm dak. Het verschil ligt in de plaatsing. De isolatie wordt bij een omgekeerd dak namelijk rechtstreeks bovenop de bestaande dakbedekking (bitumen, pvc, epdm,…) geplaatst in plaats van eronder.
Koud dak - plat dak isoleren van binnenuit
In dit geval kun je prima kiezen voor een minerale wol, glaswol of steenwol, om het plat dak te isoleren. Dit isolatiemateriaal heeft als voordeel dat je niet alleen hoge thermische isolatiewaarde realiseert, maar ook een goede geluidsisolatie.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Bij een bitumen dak zullen wij montagerails op het dak bevestigen door middel van montagebeugels. Deze montagebeugels worden direct op het dakbeschot vastgeschroefd door middel van van RVS schroeven. Tussen de montagebeugel en de dakhuid brengen wij een vullende kit aan, om een waterdichte aansluiting te creëren.
Voor de bevestiging van zonnepanelen op een plat dak is stevig montagemateriaal nodig. De zonnepanelen worden gemonteerd op een metalen frame dat op de dakconstructie rust. Hierdoor kunnen we het zonnesysteem ook over eventuele obstakels plaatsen.
Tussen 210 en 95 kg/m2 is nodig om niet omver geblazen te worden. Tussen 133 en 57 kg/m2 is nodig om niet opgetild te worden. Tussen 201 en 92 kg/m2 is nodig om niet te worden verschoven.
De gemiddelde zonnepanelen hebben een output van rond de 250 Watt piek Dit houd dus in dat u voor een systeem met een wattpiek van 2500 in totaal 10 zonnepanelen nodig heeft wat neerkomt op zo'n 16,5 vierkante meter.
De richting van het dak
Een schuin dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen op en geeft dus de hoogste stroomopbrengst. Maar ook een dak op het oosten en westen is vaak prima geschikt. De stroomopbrengst zal wat lager zijn dan op het zuiden, maar het is nog steeds aantrekkelijk.
Gemiddeld kost een zonnepanelen systeem van 6 zonnepanelen inclusief montage tussen de €4.052 en €5.543,- bij Zonneplan. Dit bedrag is inclusief de btw.
Een storm kan op verschillende manieren schade aanrichten aan je zonnepanelen. In het ergste geval zullen ze helemaal van je dak waaien, maar in de praktijk gebeurt dit weinig. Er kunnen kabels beschadigen en losraken, er kunnen bouten loskomen en mogelijk loopt je dak schade op.
Het dak moet dus zo'n 50kg per vierkante meter kunnen dragen. De meeste daken zijn berekend op minimaal 63kg per vierkante meter. Mocht u verwachten dat uw dak het gewicht van het aantal gewenste zonnepanelen niet kan dragen, kunt u een constructeur inschakelen. Hij kan de draagkracht van het dak berekenen.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
U kunt zelf berekenen hoeveel zonnepanelen u per m2 op uw plat dak kunt plaatsen. Een paneel is gemiddeld 2,5 m2 groot. Wanneer uw dak 10 m2 is, kunt u hierop ongeveer 4 panelen plaatsen. Uiteraard kan dit aantal verschillen doordat wij rekening moeten houden met schaduw en overige elementen op uw dak.
Over het algemeen zijn zonnepanelen en EPDM een perfecte combinatie. Omdat EPDM rubber tientallen jaren meegaat, heeft u hier na de installatie van zonnepanelen geen omkijken meer naar. Maar niet ieder dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.
Bitumen dakbedekking, gemaakt van teer, wordt het meest gebruikt en gaat ongeveer 30 jaar mee.
Heeft u een dakkapel en wilt u zonnepanelen naast uw dakkapel plaatsen? Dat is meestal goed mogelijk. Hierbij is het wel van belang dat u rekening houdt met de stand van de zon en eventuele schaduw die op het paneel kan vallen. Met een schaduw op een deel van het zonnepaneel, wekt namelijk het paneel minder energie op.
Dampremmende folie en PIR
Afhankelijk van de plek waar u de PIR isolatieplaten gaat gebruiken is er soms een dampremmende folie nodig om het isolatiemateriaal droog te houden. Condens vanuit uw woning mag het isolatiemateriaal niet constant belasten omdat anders het vocht in de muren of het plafond kan gaan zitten.
Wanneer je geen dampscherm zou toepassen bij bijvoorbeeld het isoleren van het dak, dan gaat condensvocht zich in de loop der tijd ophopen tussen het isolatiemateriaal en het dak. Dat is zeer ongewenst want hierdoor kunnen niet alleen allerlei schimmels ontstaan maar wordt ook de dakconstructie aangetast.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
Het FlatFix Fusion montagesysteem van Esdec, speciaal ontworpen om zonnepanelen op platte daken te bevestigen, beschermt zonnepanelen tegen hoge windsnelheden en storm. De volledige PV-installatie wordt voorzien van winddeflectoren die zowel achter-, voor- en zijkant afschermt tegen de wind.