Gewassen die goed tegen de vorst kunnen kun je makkelijk na de oogst weer in de grond stoppen met wat aarde er over. Denk maar aan Rode biet, wortelen, prei, Radijzen of pastinaak. Je kunt ze opgraven wanneer je ze nodig hebt. Let wel op, als het warmer wordt schieten ze weer op en verliezen ze hun smaak.
Hebben pas bij enkele graden nachtvorst bescherming nodig: wortelen, rode kool, witte kool, witloofwortels, peterselie. Hebben enkel bij erg strenge vorstperiodes bescherming nodig: winterprei, savooikool, spruiten, winterspinazie, pastinaak en schorseneer.
De makkelijkste manier om kwetsbare planten en groenten te beschermen is ze afdekken. Gebruik hiervoor materialen die ademen, anders sterven ze misschien alsnog door verstikking of verrotting. Struiken en coniferen kan je beschermen met vliesdoek, jute, rietmatten of kokosmatten.
Andijvie, aubergine, bleekselder, bloemkool, bonen, broccoli, Chinese kool, courgette, groene selder, knolselder, knolvenkel, komkommer, koolrabi, meloen, paprika, pompoen, rode biet, sla, mais, tomaten en watermeloen zou je voor de eerste nachtvorst moeten afdekken om ze te beschermen tegen de winterse kou.
Vruchtgroenten zoals peper, paprika, courgette en aubergine
Ze kunnen absoluut niet tegen vorst.
De koolrabi gaat voor 90 minuten in de weckketel op 100 graden. Ingemaakte of geweckte koolrabi. De weck of inmaak is goed geslaagd als het lipje van de ring naar beneden wijst.
Zet de cloche over kleine vorstgevoelige planten. Ook een grote glazen pot waar bijvoorbeeld augurken in hebben gezeten, kan voor dit doel worden gebruikt. Verlichting: om planten, zoals stamrozen, extra tegen strenge vorst te beschermen kun je lampjes in plastic zakken gebruiken.
Tomatenplanten. Een tip voor het voorjaar: Als je tomatenplanten al buiten of in de kas hebt staan in april en het gaat nog vriezen zet ze binnen in een onverwarmde ruimte, neem geen risico met tomaten. Ze houden van warmte en kunnen wel tegen koude, maar niet tegen vorst.
De komkommerplanten houden erg van warmte en kunnen slecht tegen vorst. Ze hebben een windbeschut plekje nodig en mogen pas naar buiten als de temperatuur overdag minstens 15°C heeft (grastemperatuur!). Een vlies kan een goede bescherming bieden.
De prei wordt Hij heeft een zeer lekkere smaak en zeer mals blad. Kan lang worden geoogst vanaf december tot begin maart. Is zeer goed bestand tegen kou en vorst. Zeer geschikt voor de winterkweek.
Peterselie heeft een lekkere frisse smaak en is één van de meest gebruikte keukenkruiden. Ze is niet moeilijk te telen en haar grootste voordeel is dat ze goed tegen kou kan en je daardoor tot heel laat in de herfst nog van de planten kunt oogsten.
Aardbeien kunnen vrij goed tegen kou. Maar als het 's winters langdurig vriest krijgen ze toch een flinke klap en doen ze er lang over om weer bij te komen. Dat merk je aan de opbrengst: die zal dan minder zijn. Om dat te voorkomen kan je ze in de winter afdekken.
Hoeveel vorst de jonge bietenplantjes exact kunnen hebben, is niet nog precies te zeggen. Dat ligt aan het groeistadium van de plant, de vochtigheid, de bodemtemperatuur en de wind.
Peterselie kan overwinteren, maar is afhankelijk van hoe streng de winter is en of het in pot of volle grond wordt gezet.
De kou in de winter is geen enkel probleem voor de druif want in de winter is de plant ook aan het rusten en kan wat nachtvorst geen kwaad. Het verschil tussen dag-en nachttemperatuur voor de druiven is heel prettig, omdat doordat de temperatuur toch ook nog zakt, de druiven ook nog wat meer zuren behouden.
Dus als je ze toch laat staan, dan best op een goed waterdoorlatende plek. Je kan je planten inpakken met jute, oude dekens, varens, stro, vliesdoek, rietenmatten, kokosmatten, lagen krantenpapier,... om bovengrondse delen te beschermen. Pak wel nooit natte planten in, dan kan er broei ontstaan!
Dan ben je bij Royal Brinkman aan het juiste adres. Bij Royal Brinkman vind je een breed assortiment doeken en zeilen, waaronder vliesdoek. Onze specialisten adviseren je graag over de mogelijkheden van vliesdoek voor jonge planten. Bovendien bestel je vliesdoek snel en eenvoudig op royalbrinkman.nl!
Vliesdoek heeft een isolerende werking, en kun je daarom goed gebruiken om je planten te beschermen tegen vorst. Het is ook nog eens licht van gewicht, dus je zult je planten niet beschadigen. In de groentetuin gebruik ik het om vroege teelt, zoals koolplanten, te beschermen als het behoorlijk gaat vriezen.
Bij strenge vorst, bij temperaturen van -10 graden Celsius, kun je tuinhortensia's het beste afdekken met vliesdoek. Doordat de lucht tussen de takken dan stilstaat blijft de temperatuur wat constanter. Dit is vooral een slimme oplossing voor planten die in de volle grond staan.
Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen (met een stamomtrek meer dan 20-30 cm )kunnen in de volle grond buiten blijven staan en tot 15 graden kortstondige vorst verdragen, en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen.
Naast de knol, zijn ook de bladeren van de koolrabi te gebruiken. Hier kun je bijvoorbeeld bouillon of soep van maken. De koolrabi is dus niet alleen multifunctioneel, maar ook heel gezond, want hij bevat vitamine B1,B2, B6, vezels, foliumzuur, beta-caroteen en ijzer.
Nadelen van wecken
Omdat de gifstof niet kan overleven bij wecktemperaturen boven de 120 graden is dat in de industrie de norm. Het nadeel van deze hoge temperatuur is weer dat de groente vaak veel te zacht wordt. Bij steriliseren in gewoon kokend water van 100 graden is daarom de sterilisatietijd van belang.