De spouwmuur is een van de meest voorkomende plekken voor een wespennest. Het is ook een zeer vervelende plek: het nest is vrijwel niet zichtbaar. Je ziet alleen talloze wespen in of rond je woning, tuin of bedrijfspand. Ze vliegen je muur in en uit.
Hoe komen de wespen in de muur? Wespen gebruiken niet alleen ventilatieopeningen om toegang te krijgen tot de spouwmuur. Wespen verdwijnen ook regelmatig achter boeidelen van schuren of aanbouwen. Wanneer deze aansluiten aan de buitenmuur, bestaat ook de kans dat het wespennest in de spouwmuur zit.
Als het druk is in een nest of als een nest heel groot wordt, zoeken wespen soms andere uitgangen. Daarbij beschadigen ze soms stucwerk, door eraan te knagen. In een spouwmuur zitten vaak stootvoegen en ventilatieopeningen. Helaas leiden die soms naar de woonkamer, keuken of slaapkamer.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Ook insecten moeten slapen en schuilen voor slecht weer. Dit doen ze op uiteenlopende plekken. Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt.
Hoe wordt een wespennest in de spouwmuur bestreden? De bestrijder spuit gif (wespenpoeder) door de openingen, waardoor het nest binnen een paar dagen uitsterft. Het gif kan ook door andere openingen in de muur worden ingebracht, zolang het nest daar maar mee bereikt wordt.
Het is het waard om te wachten. In de winter gaan wespen in een wespennest vanzelf dood. Ontdekt u een wespennest aan het einde van de zomer of in de herfst? Wacht dan nog heel even.
Bijen in de spouwmuur
Het in en uitvliegen van het nest dit is meestal van korte duur (maand). Solitaire bijen zijn zachtaardig en storen de mensen niet.
Hoe lang de overlast duurt verschilt per jaar. In warme en droge jaren kunnen wespen zelfs in de herfst nog in grote getalen aanwezig zijn. Soms duurt het zelfs tot december voordat de meeste wespen dood zijn en de koningin in winterslaap gaat.
Wespen worden aangetrokken door zoete geuren (ook bijvoorbeeld van je parfum of haarlak!), maar houden niet van een heleboel andere geuren. Zo zouden citroen, kruidnagel, geranium, lavendel, knoflook, azijn, ui en gebrande koffie of gebrande rozemarijn de wespen weghouden. Het proberen waard!
Het advies van Smit: laat nesten gewoon zitten. Wespen zijn nuttige beestjes die muggen en andere insecten vangen, dus het elimineren van een kolonie zorgt al snel voor andere ongemakken.
Spoor het beginnende nest op door te kijken naar waar de wespen heen vliegen. Kruipen ze door een gat in een wand? Mogelijk zit het nest dan in een spouwmuur.
Bij zolderramen vind je doorgaans de meeste dode wespen. Dat komt omdat het licht de beestjes aantrekt. Ze willen naar buiten, maar ze botsen tegen een barrière. Feitelijk vliegen de wespen dus te pletter tegen het raam.
Wespen verjagen met geluid kan erg effectief zijn. Ze hebben goede oortjes die gevoelig zijn voor geluid. Het gaat om apparaatjes die ultrasonisch geluid uitstralen en dat is hinderlijk voor wespen. Daardoor slaan ze op de vlucht en verdwijnen ze dus.
Het wespenseizoen gaat eind juni, juli of begin augustus van start. In de zomer dus. Een wespennest is dan helemaal volgroeid en alle larven zijn volwassen wespen. Er zijn geen larven meer over die volwassen wespen voeden met zoet braaksel.
Richt de spuitbus met pesticide op de bodemopening van het nest. Doe dit gedurende ongeveer 10 tot 15 seconden (of volgens de instructies op de spuitbus) en verlaat dan snel het gebied. Laat de spray een nacht inwerken. Bekijk de volgende dag het nest van een afstand.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
U vind wespennesten vaak onder dakranden, op zolder of in schuren en bijgebouwen, maar ook bouwen wespen hun nest in de spouwmuur. Om het nest te vinden, dient u te kijken naar de aanvliegroute van terugkerende wespen. Dit wordt makkelijker tegen het eind van de zomer, als er veel wespen in het nest leven.
Veel wespen betekent ook veel knagen. Wat dus een heel specifiek geluid geeft. Zoals ook het zoemen dat kan geven. Dat zijn dus allemaal goede indicaties van wat er aan de hand kan zijn en dat er een nest in huis te vinden is.
Binnen twee dagen zijn alle wespen in het nest dood, inclusief de koningin. Overleeft zij de bestrijding wel? De kans bestaat dan dat zij op een andere plek een nieuw nest begint. Dit komt echter niet zo vaak voor, want professionele bestrijders gaan altijd heel secuur - en bovenal: heel veilig - te werk.
Dit betekent heel concreet dat je het wespennest na het seizoen (beste periode is de winter) weg kunt halen. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat wespen een volgend seizoen op zoek gaan naar hun nest, want de wespen uit het nest zijn immers allemaal dood. De enige die overleeft, dat is de koningin.
Normaal gesproken zul je eind oktober en begin november geen wespen meer tegenkomen. De koninginnen zijn de enige wespen die de winter door gaan. Rond deze tijd zitten ze op een beschutte plaats in winterrust. Als in april de temperatuur gaat stijgen komen ze weer tevoorschijn en beginnen ze met de bouw van een nest.
Overwinteren wespen zoals hun koningin? Nee, want een wespennest is pas actief vanaf april of mei tot en met augustus of september. De enige wespen die na die periode overleven zijn, zoals gezegd, de nieuwe wespenkoninginnen.
Tevens gebruiken ze hun speeksel om materialen zacht te maken. De kaken en het speeksel van de wespen is ontwikkeld om hout om te vormen tot zacht wespenpapier waarmee ze het wespennest verder vormgeven. daarom kunnen ook kit, purschuim en vele andere materialen om gaten af te dichten de wespen niet tegenhouden.
Wespen bouwen zowel binnen in huis als buiten in de tuin hun wespennest. Deze situeren zich dan meestal in de grond, een (holle) boom, tuinhuis, kippenhok of een schuurtje. In huis is het warmer en rustiger om een nest te bouwen. U vindt het wespennest dan voornamelijk in de spouwmuur, op zolder en in het dak.