Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk, want je hebt suiker (energie) nodig om te kunnen leven. Deze energie kun je het beste halen uit producten die van nature aanwezige suikers bevatten. Het advies van de Gezondheidsraad is om de inname van toegevoegde en vrije suikers zoveel mogelijk te beperken.
Je lichaam heeft namelijk suiker nodig, omdat suiker energie geeft. Suikers die zitten in gezonde producten als groente en fruit kun je zonder zorgen eten. De toegevoegde suikers in ongezonde producten als frisdrank, koek en snoep heeft je lichaam niet nodig. Dit soort producten kun je beter laten staan.
Stoppen met suiker: welke gevolgen heeft het op het lichaam? Net zoals bij drugs, moet je van suiker afkicken. De ontwenningsperiode duurt tussen 5 en 20 dagen en de meest voorkomende klachten van ontwenning zijn hoofdpijn of migraine, daling van de bloeddruk en sterke prikkelbaarheid.
Het meest genoemde symptoom van het minder suiker eten is: (lichte) hoofdpijn. Het is helaas een vervelende reactie van je lichaam op het minder binnen krijgen van suiker. Na een paar dagen tot een week zal je merken dat de hoofdpijn afneemt en dat je je weer beter en fitter gaat voelen.
Voordelen van suikervrij eten
Wie te veel suiker eet, loopt meer risico op chronische ziekten zoals obesitas, diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hartziekten en een hogere ontstekingsgraad in je lichaam. Een suikervrij dieet zal het risico op deze ziekten verkleinen.
Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Suiker zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Dopamine is een stof die je een gevoel van beloning geeft. En omdat het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd, ontstaat al gauw de behoefte aan nog meer suiker.
Suikervrij snoep heeft zeker voordelen ten opzichte van klassieke, suikerrijke snoepen. Voor mensen die hun suikerinname willen beperken, bijvoorbeeld vanwege diabetes of voor hun tandgezondheid, kan suikervrij snoep dus een goed alternatief zijn.
Het gebruik van suiker laat het bloedsuiker snel stijgen, de suiker in de bloedstroom hecht zich aan het collageen in de huid. Het collageen wordt hierdoor stijver en minder elastisch. De huid wordt minder soepel waardoor eerder rimpels kunnen ontstaan. Hoe meer suiker hoe sterker het effect.
De stof suiker is van zichzelf niet schadelijk voor je lichaam. Suiker is geen gif, zoals door veel mensen onterecht wordt gesteld. Volledig suikervrij leven kan bijvoorbeeld niet. Voeding die je nodig hebt om gezond te blijven, zoals groente en fruit, bevatten namelijk suiker.
Suiker kan gaatjes (ook wel cariës genoemd) in het gebit veroorzaken. Dit omdat suiker door bacteriën in de mond worden omgezet in zuur. Dit zuur lost het tandglazuur van tanden en kiezen op. Het tandglazuur kan zich hiervan zelf herstellen, maar heeft daar wel wat tijd voor nodig.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Dan is er nog het feit dat je lichaam daadwerkelijk glucose nodig heeft om goed te blijven functioneren. Als je niet genoeg glucose binnenkrijgt, kunnen bepaalde weefsels en organen niet werken zoals ze zouden moeten, waaronder je hersenen. Terwijl sommige organen kunnen leren leven zonder koolhydraten, kunnen andere dat niet .
Hypoglykemie, ook wel 'hypo', staat voor een te laag bloedglucosegehalte. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes. Hypoglykemie herken je aan aanvallen van trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en in het ergste geval bewusteloosheid. Bij een hypo is het nodig om direct wat te eten met glucose.
Vette vissoorten, noten en zaden zijn rijk aan omega-3-vetzuren, maar zwarte kaviaar is de beste keuze. Volgens de auteur lopen ouderen die weinig omega-3-vetzuren consumeren 70% meer kans op dementie.
Suikerconsumptie verhoogt de impulsiviteit om te eten . Overconsumptie van suiker leidt tot veranderingen in neurobiologische hersenfuncties die emotionele toestanden en daaropvolgend gedrag veranderen. Verslaving, stress, angst, bezorgdheid en depressie omvatten overlappende neurale mechanismen.
Als je minder suiker eet, kan dit leiden tot veranderingen in je lichaam zoals: verminderd risico op type 2 diabetes, afname van gewicht, verbetering van de bloedsuikerspiegel, vermindering van ontstekingen en verbetering van de gezondheid van het hart en bloedvaten.
Minder suiker eten of zelfs een dag geen suiker eten kan geen kwaad. Het kan helpen bij afvallen. Maar structureel geen suiker eten betekent dat je lichaam geen brandstof krijgt en andere belangrijke stoffen gaat afbreken. Je hebt suiker dus nodig om je lichaam te onderhouden, om na te denken en te kunnen bewegen.
Wanneer u suikers uit uw dieet verwijdert, kan het eerste wat u kunt doen een periode van hunkering naar suiker zijn.Het is ook mogelijk dat u hoofdpijn, stemmingswisselingen of vermoeidheid ervaart . In plaats van uw inname te verminderen of te matigen, is het beter om cold turkey te gaan en toegevoegde suikers volledig te schrappen.
Hoe lang duurt het afkicken van suiker? Afkickverschijnselen bij een verslaving aan suiker variëren per persoon en houden meestal enkele dagen aan. Soms duurt het echter wel twee weken of langer voordat iemand geen effecten meer ondervindt van de suiker.
Ook in je huid. Stop je met suiker eten, dan is de kans groot dat de ontstekingen verdwijnen en je huid gladder en gezonder wordt. Het stoppen met suiker heeft ook een positief effect op stoffen die je huid stevig en soepel maken. Het gaat om de stoffen elastine en collageen.
De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, minimaal 40% van zijn energie uit koolhydraten haalt. Koolhydraatarme diëten, zoals suikervrije diëten, zitten vaak onder de 40%, waarmee je de kans loopt op een tekort aan voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels.
Bij gezonde personen is het bloedglucosegehalte ongeveer 3 uur na de maaltijd het laagst. Als het bloedglucosegehalte onder een bepaalde grens komt, maakt het lichaam het hormoon glucagon aan. Glucagon zorgt ervoor dat er weer wat glucose wordt vrijgemaakt.