Sommige consumenten bestrijden ratten nog steeds graag met giftigde rattenkorrels en weten ondanks het verbod toch rattengif te bemachtigen. Dit gedrag versterkt bovenstaande problemen en zorgt nog steeds voor slachtoffers onder verkeerde doelgroepen zoals bijvoorbeeld vogels, marters, bosmuizen en eekhoorns.
Rattengif komt onbedoeld ook voor in veel wilde vogels en zoogdieren. Dat geldt vooral voor knaagdiereters zoals steenmarters, steenuilen, vossen, bunzings, kerkuilen en buizerds. Ook de vogeljagende havik en sperwer scoren hoog.
Ook huisdieren als katten kunnen het gif in hun lichaam krijgen. In principe zullen Bunzings en Steenmarters rattengif niet rechtstreeks opnemen. Knaagdieren zoals ratten en muizen uiteraard wel. Maar net die knaagdieren vormen een lekkere hap voor een hongerige Bunzing of Steenmarter.
Het feit dat het ratten- en muizengif wellicht niet meer verkocht mogen worden, hangt samen met het gevaar van deze korrels voor andere dieren. Vogels kunnen de korrels bijvoorbeeld aanzien voor voedsel en ze tot zich nemen. Als gevolg hiervan zullen de vogels ernstig ziek worden of zelfs sterven.
De rat zal na ongeveer 4 tot 14 dagen (2 à 3 opnames) doodgaan door inwendige bloedingen.
Rattengif bij duiven
Rattengif kan duiven doden. Maar het wordt niet aangeraden om rattengif te gebruiken om duiven te doden. Het kan namelijk een aantal dagen duren voor de duiven dood gaan.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
Je kan in principe met gips kan je je eigen rattenvergif maken. Het is dan de bedoeling dat de ratten gipspoeder opeten, zodat het verhardt in de maag. Je kan het gips 'aantrekkelijker' maken door het te vermengen met lokaas. Denk maar aan pindakaas, bloem, maïsmeel, (chocolade)melk of aardappelen.
Het beste muizengif wat op dit moment op de markt is BSI Block tegen muizen 5x20g. Het kan op alle plekken binnenshuis gebruikt worden. Het is zelfs geschikt voor gebruik op vochtige plekken zoals bijvoorbeeld de schuur of garage. De werkzame stof in dit bestrijdingsmiddel is Difethialon.
Hoe lang het duurt voordat muizengif werkt ligt aan de grootte en leeftijd van de muis. Soms sterft de muis al na 1 dag, maar gemiddeld is dit na 3 tot 5 dagen. Een muis moet meerdere keren eten van het gif voordat hij dood gaat.
Rattengif dat veel gebruikt wordt en niet schadelijk is, bestaat bijvoorbeeld uit antistollingsmiddelen. Hierdoor kan het bloed van de rat niet meer goed stollen waarna hij overlijdt aan interne bloedingen. Omdat de dosis in het rattengif zo laag is, zal een mens en ook een klein kind hier meestal geen last van hebben.
Waarom is rattengif verboden? Door onjuist gebruik van rodenticiden (rattengif) in de laatste decennia zijn ratten minder gevoelig en zelfs resistent geworden tegen de biociden die ingezet werden ter bestrijding van ratten. Ook is studie gedaan m.b.t. doorvergiftiging naar andere dieren zoals vogels, katten en honden.
Katten zullen niet snel iets vreemd of verkeerds eten. Toch kan een vergiftiging met rattengif ook ontstaan wanneer de kat bijvoorbeeld een rat opeet die rattengif heeft gegeten. Dit is erg gevaarlijk voor de kat. Deze rat is misschien al verzwakt of dood en een makkelijke prooi voor de kat.
Het gif voor ratten zijn middelen die de stolling van het bloed tegengaan. Iedere keer als de rat van het rattengif eet wordt de bloedstolling minder. Het gevolg hiervan is dat de ratten sterven aan inwendige bloedingen. Dit kan 3 tot 14 dagen duren totdat de rat voldoende heeft binnengekregen.
Plaats het gif bij de bron, dicht bij de opening waar de ratten uitkomen. Om te vermijden dat andere dieren of kinderen aan het vergif kunnen of dat de gifstoffen in het milieu terecht komen, is het heel belangrijk dat het vergif steeds afgeschermd geplaatst wordt.
Eén van de meestgestelde vragen die we regelmatig krijgen is of muizengif ook gebruikt kan worden bij het bestrijden van ratten. Het korte antwoord luidt: ja, muizengif werkt ook tegen ratten. Echter dienen ratten meer van het gif te eten voordat ze eraan dood gaan.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
“Drie tot vier dagen na inname begint de rat te bloeden”, zegt Kristof Baert. “De bloeding op zich is niet pijnlijk, wel de opstapeling van bloed in gewrichten, hoofd en ingewanden.
Een rattenhol kan op de meest ondenkbare plekken zitten. Kruipruimtes, spouwmuren en holtes onder de grond zijn voor bruine ratten ideale nestplaatsen. Bedenk dat ratten door beton en metaal heen kunnen knagen.
Ook is een rattenval heel eenvoudig in gebruik: plaats wat lokaas, het liefst pindakaas, op de muizenval en stel deze op scherp door een hendeltje over te halen. De plaatsing van de val is wel belangrijk: altijd langs muren en het liefst in de buurt van plekken waar ze (vaak) komen.
Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen. Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Deze geuren kun je inzetten om ratten te verdrijven. Let er wel op dat deze geuren vaak een tijdelijk effect hebben.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
Natuurlijke vijanden van de bruine rat zijn marterachtigen, uilen en katten. Een agressieve bruine rat is in staat wezels en andere kleine roofdieren weg te jagen.