Vliegende mieren zijn vooral erg vervelend, maar kunnen op zich geen kwaad.
Bijten vliegende mieren? Mieren kunnen bijten of steken als ze zich bedreigd voelen. Dit kan hoogstens een beetje irriteren, maar gevaarlijk is het niet. Ook kunnen ze mierenzuur op je spuiten, maar net als een beet van een vliegende mier doet dit geen pijn.
De mannetjes uit zwermen vliegende mieren leven niet lang. Maximaal 48 uur, maar vrijwel altijd zullen ze na de paring sterven. De koninginnen blijven lang in leven. Onder gunstige omstandigheden kan een koningin wel 20 tot 30 jaar oud worden!
Zet daarom zoveel mogelijk ramen en deuren open zodat ze naar buiten kunnen vliegen. Als dit niet mogelijk is dan kunt u de vliegende mieren het meest effectief verwijderen met de stofzuiger. Verder kunt u veel overlast beperken met het afdichten van naden en kieren.
Die vleugels hebben ze nodig om zich voort te planten, want paren doen mieren graag in de lucht. Vliegende mieren zijn ook de enige uit de kolonie die vruchtbaar zijn. Buiten het paarseizoen komen vooral werksters uit de eitjes gekropen. Dit zijn vrouwelijke mieren die de larven verzorgen en het nest onderhouden.
Mix afwasmiddel en pepermuntolie. Vul een spuitfles met een deel afwasmiddel, twee delen water en een paar druppels olie en spuit vervolgens op de mieren en het gebied waar de mieren het meest voorkomen. De zeep droogt het insect uit, terwijl de pepermuntolie ze verstikt.
Een wat dieronvriendelijk middel is een mengsel van gist (bijvoorbeeld baking soda) met iets zoets (stroop of jam) en een beetje water. Mieren zijn gek op zoetigheid, en eten onbewust de gist in dit mengsel ook op. De gist zet uit, de mierenmaagjes ontploffen en de mier gaat dood.
Overlast door verzakking
Niet alleen kunnen mieren vervelend zijn in je huis, maar ook buiten zijn mieren niet altijd gewenst. Mieren verplaatsen namelijk enorme bergen zand, omdat ze leven onder de tegels van je terras. Dat kan op den duur zorgen voor verzakking van je terras.
(Vliegende) mieren bestrijden
Mieren houden ervan hun nestje te starten in allerlei spleetjes. Probeer dode boomstronken en rottend hout uit je tuin te halen, mieren houden ervan om hier kolonies te vormen. Zorg voor wat lavendel en rozemarijn in je tuin. Mieren houden namelijk niet van deze plantjes.
Mieren worden actief vanaf de lente, wanneer de temperatuur hoger wordt. En hoe warmer het weer, hoe actiever de mieren! Een piek in mierenactiviteit vindt dan ook meestal plaats in de zomer.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Span een koperdraad om de rand van je terras of leg wat koperen muntjes bij de ingang van het mierennest neer om mieren weg te houden van de tegels. Ruim etensresten op: zeker in de lente en zomer, als je lekker buiten aan het lunchen of barbecueën bent, vallen er wel eens etensresten op de tegels. Ruim dit meteen op.
Elk jaar scheuren mierennesten ineens open om duizenden vliegende mieren in golven uit te laten vliegen. Dit gebeurt eind juni - begin juli wanneer er massaal tientallen nieuwe koninginnen en honderden vruchtbare mannetjes geboren worden.
Zowel rode als zwarte mieren kunnen bijten. Een mierenbeet is gelukkig niet gevaarlijk. Een gewone mierenbeet kun je herkennen aan een klein rood, jeukend vlekje. Rode mieren zijn meestal agressiever.
Buldogmieren behoren tot de giftigste mieren ter wereld. Ze zijn zeer alert en reageren agressief bij verstoring. Bij allergie voor het gif kan anafylaxie optreden, waarbij eerst de huid opzwelt en een levensbedreigende shock volgt.
Normaalgesproken kunnen mieren helemaal niet vliegen. Een groot deel van het jaar hebben ze namelijk geen vleugels. Maar tijdens de paartijd, dat is ongeveer van eind juni tot en met september, krijgen deze beestjes wel vleugels. Dat is het moment dat nieuwe koninginnen uit de nesten vliegen.
Mieren bestrijden op natuurlijke manier
Heet water; mieren vinden het vervelend om kokend water over zich heen te krijgen. Zeepsop kan extra goed werken. Een scheutje afwasmiddel in het kokende water en vervolgens over de mieren gieten. Zorg ervoor dat je dit een aantal keren herhaalt.
Wat eten mieren? Mieren zijn eigenlijk de 'alleseters' onder de insecten. In de vrije natuur genieten ze namelijk van honingdauw (dit is een vloeistof dat wordt uitgescheiden door bladluizen) en kunnen ze zich ook tegoed doen aan noten, fruit en planten.
Ook kunnen sommige soorten mieren steken of bijten. De tropische faraomier, die weinig voorkomt in ons land, kan met zijn urine en ontlasting ziektekiemen verspreiden. Het is nog onvoldoende duidelijk welke ziekteverschijnselen het gevolg zijn van mieren.
Het rechtstreeks gieten van azijn in een mierennest heeft tot gevolg dat je een aantal mieren verdrinkt en de anderen weg zal jagen. Die mieren zullen zich dan weer uit de geur van het azijn gaan vestigen, dus echt er vanaf zijn ben je niet.
Mieren houden van bodems die los, droog en goed belucht zijn. Dat is precies wat je meestal onder een typische betonnen oprit hebt. Ook een oprit met straatstenen of andere tegels zal een dergelijke ondergrond hebben. Mieren houden van de warmte die door het beton of de tegels geen komt en tot diep in de aarde gaat.
Welke schade kunnen mieren aanrichten
Bladluis in tuin. Bestrating gazon of oprit verzakt. Kale plekken gazon. Bijtende mieren.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.