Genietend van een lekkere zonnige dag, zullen de meeste mensen niet gelijk aan vleermuizen denken. Deze nachtactieve dieren zijn juist ontzettend lichtschuw: licht vormt immers een risico voor predatie door uilen en zelfs katten. Toch zijn vleermuizen echte liefhebbers van de zon vanwege alle warmte die ze geeft.
Vleermuizen mijden niet alleen daglicht, maar ook kunstmatige verlichting. We spreken van lichtverstoring als het normale gedrag en/of de ecologie van vleermuizen door de verlichting (negatief) wordt beïnvloed. De verstoring kan leiden tot een negatieve populatie-ontwikkeling.
Vleermuizen mijden daglicht en jagen daarom 's nachts op insecten. Ze hebben daarbij weinig concurrentie van andere diersoorten, en de duisternis zorgt ervoor dat roofdieren hen niet zien. Tenminste, als kunstlicht het donker niet verstoort.
Waarom zijn vleermuizen 's nachts actief en niet overdag? Het bezit van vleugels en het vermogen tot echolocatie stelt hen in staat het nachtelijk luchtruim te bejagen en zodoende een ecologische niche te bezetten die uniek is onder de zoogdieren.
Overdag slapen vleermuizen hangend op hun kop of weggekropen op plekken waar ze moeilijk te bereiken zijn voor hun vijanden (roofvogels, uilen, katten, marters). Ze zitten op warme, droge, donkere plekken. Bijvoorbeeld in een spouwmuur, onder dakpan- nen van een modern gebouw of in een boomholte.
Vijanden: De grootste bedreiging voor de vleermuizen zijn de mensen.Maar ook hebben ze andere natuurlijke vijanden zoals: grote vogels, uilen, af en toe zelfs jonge en onervaren katten. Vleermuizen hebben vaak last van vlooien, mijten en teken.
De meeste vleermuizen komen nooit in aanraking met mensen. Andersom geldt dit dus ook. Er zijn maar weinig mensen die een vleermuis van dichtbij hebben kunnen bekijken. Toch kan het gebeuren dat een directe ontmoeting plaats vindt.
Wist je dat: vleermuizen hun oren heel even uit zetten voor ze geluid maken, zo worden ze niet doof van hun eigen herrie. Met flinke oren kan de vleermuis heel goed horen.
Het dagritme van vleermuizen is tegenovergesteld aan dat van ons: vleermuizen worden pas 's avonds actief. enkele uren voordat ze uitvliegen, worden ze wakker. dit gaat gepaard met het nodige, soms luide, gekwetter. de mate waar- in wij dit horen, is voor iedere verblijfplaats weer anders.
Bij aanhoudend slecht weer kunnen vleermuizen dagen lang in lethargie gaan, een toestand die lijkt op de winterslaap. Bij goed weer in de zomer kunnen vleermuizen de hele nacht actief zijn.
Alleen dieren die bijzonder hongerig zijn (wanhopig), of te zwak (of jong) om een schuilplaats te bereiken, worden overdag waargenomen. De uitzondering is de Rosse vleermuis, een bijzonder krachtige vlieger die het soms aandurft overdag op wat grotere hoogte te vliegen.
Overdag kom je zelden vleermuizen tegen, ze vliegen en jagen vooral 's nachts. Hun vermogen tot echolocatie en het bezit van vleugels biedt hun de mogelijkheid om 's nachts op insecten te jagen en een unieke ecologische niche te bezetten.
Toch zijn vleermuizen echte liefhebbers van de zon vanwege alle warmte die ze geeft. Overdag warmen onze muren en daken lekker op; 's avonds geven ze deze warmte gedoseerd weer af. De warmte zorgt enerzijds voor minder energieverlies voor de vleermuizen en anderzijds voor veel voedsel in de lucht.
Ook de keuze van de lichtkleur kan verstoring van vleermuizen verminderen. Rood of amberkleurig licht verstoort vleermuizen minder op vliegroutes en bij het jagen op insecten. Wanneer wit licht nodig is, kunnen lampen met een klein aandeel UV-licht de meest ernstige verstoring voorkomen.
Gebruik wel handschoenen en een doek, ze hebben maar kleine tandjes maar ze kunnen wel bijten.
Vleermuizen gaan het liefst 's nachts op pad om eten te zoeken. Dan gaan ze vaak met een heleboel tegelijk hun schuilplaats uit. Ze zoeken naar muggen, nachtvlinders, torren en vliegen. Midden in de nacht jagen kan lastig zijn.
Vleermuizen houden niet van regen en harde wind. Houd de website in de gaten mocht erg slecht weer voorspeld worden.
Heeft u een vleermuis in huis, zet dan een raam open en doe het licht uit. Het dier zal zo weer naar buiten kunnen vliegen. Helpt dit niet, probeer hem dan in een doosje of potje op te scheppen.
Met te veel tuinverlichting verjaag je vleermuizen. Ze worden door het licht verblind. Ook insecten raken gedesoriënteerd en vallen op de grond waardoor ze onbereikbaar zijn voor de sonar die de vleermuis uitzendt. Soms zie je ze rond lantaarnpalen jagen.
Vleermuizen zijn lichtschuw en zoeken het duister op. Doof dus zo snel mogelijk alle buitenverlichting en doe binnen een lamp aan, liefst in de verste hoek van de kamer waar de vleermuis zich bevindt. Zet zoveel mogelijk ramen open, waarna je zelf de kamer verlaat en even buiten blijft wachten.
Wanneer de vleermuis verschijnt, is het tijd bepaalde angsten onder ogen te zien. Misschien is dit het moment om iets los te laten wat je lang dierbaar is geweest. Of om een levensfase af te ronden. Dat is het onderdeel van de cyclus van het leven waar mensen over het algemeen de meeste moeite mee hebben.
Vleermuizen zijn uitsluitend nachtactieve dieren. Ze vliegen uit rond zonsondergang en keren rond zonsopgang weer terug naar hun schuilplek, het precieze tijdstip van in- en uitvliegen verschilt per vleermuissoort. In de nacht vangen ze hun voedsel wat bestaat uit insecten, deze worden gevangen tijdens de vlucht.
Je lokt insecten door bloemen en planten in je tuin te hebben die bloeien van het voorjaar tot het najaar. Ook moeten deze bloemen en planten 's nachts bloeien, zodat de vleermuis in de nacht de insecten kan opeten.
Als u een zieke of dode vleermuis met blote handen aanraakt, is er een kans dat u besmet wordt. Overdracht van het virus kan gebeuren door: Een beet van een besmet dier. Knabbelen van een besmet dier aan de intacte huid.
Alle vleermuizen hebben schoon water nodig, voor drinken en voor voedsel.