Gegalvaniseerde schroeven zijn bedekt met een extra laagje metaal dat roesten tegen gaat. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van zink, maar er kan ook nikkel of chroom gebruikt worden.
Voor gegalvaniseerd staal buiten schilderen heb je speciale verf nodig. Gegalvaniseerd staal – of verzinkt staal – is omhuld met een zinklaag om het metaal tegen invloeden van buitenaf te beschermen. Het is een non-ferrometaal dat niet kan roesten, maar dat wel aangetast kan worden en daardoor zwart kan gaan afgeven.
RVS schroeven zijn goed bestand tegen corrosie, al zijn ze niet helemaal vrij van roest. Dit ligt vooral aan de kwaliteit van de schroeven. Zo kunnen A2 schroeven nog wel roesten als ze te maken krijgen met zure regen of zout water. Bij de A4 schroeven is dit niet het geval, deze zijn echter wel duurder.
Voor buiten is het van belang dat de schroeven niet gaan roesten. Daarom kun je kiezen voor gegalvaniseerde schroeven. Deze schroeven zijn bedekt met een laag metaal, wat in veel gevallen zink is. Dit metaal zorgt ervoor dat de schroef intact blijft en je geen lelijke plekken in het hout krijgt.
Verzinkt of RVS: welke gebruik je voor buiten? Voor veel constructies gebruikt men verzinkte schroeven omdat deze sterker zijn dan RVS schroeven. Aan de andere kant roesten verzinkte schroeven wel sneller en zijn ze dus minder geschikt voor buiten.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.
Ze gaan binnen een jaar roesten. Thermisch verzinkte producten niet. Die gaan pas over pakweg honderd jaar roesten, omdat de zinklaag veel dikker is.
Verzinken is het aanbrengen van een dun laagje zink op een metalen voorwerp. Dit is een manier om de metalen te beschermen tegen corrosie.
Een van de dingen waar je bij een vlonder niet op wilt besparen zijn de schroeven. Deze moeten namelijk bestand zijn tegen de werking van het hout zonder te knappen en het liefst wil je ook niet dat ze gaan roesten. De beste keuze voor het vastschroeven van je terras zijn de RVS 410 vlonderschroeven.
Doordat zink onedeler is dan staal en gietijzer zal er bij kleine beschadigingen geen roestvorming optreden. Bij een oppervlaktebeschadiging ontstaat een elektrochemische reactie. De reactie-producten die hierbij ontstaan, zorgen ervoor dat roest zich niet hecht aan (kleine) beschadigingen en zich verbreidt.
Verzinkte (VZ) Schroeven
Toch is deze schroef ook bestand tegen vocht en voorzien van een beschermende zinklaag. Ondanks deze laag kan een verzinkte schroef toch gaan roesten. Daarnaast zullen verzinkte schroeven eerder gaan oxideren in omgevingen waar bijvoorbeeld veel ammoniak in de lucht zit.
Thermisch verzinkt staal gaat minimaal 30 jaar mee. Is er een dikke zinklaag aangebracht? Dan kan dit wel zo'n 50 jaar meegaan.
Schroef voor binnen
Voor binnenruimtes zonder al te veel vocht kun je het beste gegalvaniseerde schroeven gebruiken. Deze zijn sterker dan RVS, maar minder bestand tegen roestvorming. Gegalvaniseerde schroeven herken je aan het iets ruwer lijkende staal.
Aluminium en RVS (roestvast staal) lijken op elkaar en zijn door de regel genomen, allebei niet magnetisch. Hier werkt een magneet als hulpmiddel dus niet. Waar u het onderscheid tussen aluminium en RVS wel aan kunt zien? RVS is zwaarder en vaak donkerder van kleur dan aluminium.
Spaanplaatschroeven. Spaanplaatschroeven zijn een van de meest gebruikte schroeven onder doe-het-zelvers, timmermannen en andere vakmannen. Voor spaanplaat, houtvezelplaat en andere houtmaterialen gebruik je spaanplaatschroeven. De schroeven hebben een extra brede spiraal zodat ze meer grip hebben in het materiaal.
Gegalvaniseerd is mooier en blijft veel langer goed. Verzinkt kun je als je wilt (zwart) schilderen, ook dan blijft het lang goed. Voor vogels die aan het gaas knagen, is gegalvaniseerd veiliger.
Dan biedt elektrolytische verzinking - één manier van galvaniseren dus - uw product voldoende bescherming tegen corrosie. Een extra voordeel is dat deze behandeling meestal een gladdere en mooiere finish heeft en meestal minder prijzig is dan thermisch verzinken.
Thermisch verzinkte onderdelen zijn meestal te herkennen aan strepen met bloemenpatroon op het oppervlak. Deze strepen met patronen duiden op de aanwezigheid van puur zink, dunne coating.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Roest verwijderen met huishoudelijke middelen
Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
Het enige wat je hoeft te doen is WD-40 aan te brengen op het oppervlak van de metalen tuinstoelen – of een ander metaal dat bescherming tegen roest nodig heeft – en het tijd te geven om in te trekken. En… dat is het! Met WD-40 is het beschermen van metalen terrasstoelen tegen roest echt een eenvoudige taak geworden!
Het afbreken van een schroef gebeurt vaak door een kapotte of gebroken schroefkop, kapot schroefdraad of een te smalle plug voor een schroef. Check daarom altijd welke plug bij welke schroef hoort om dit te voorkomen. Gelukkig zijn er veel manieren om de schroef te verwijderen.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Een sterke schroef breekt niet af tijdens het indraaien. Het punt van afbreken tijdens het indraaien wordt breekwaarde genoemd. Hoe hoger de breekwaarde van de schroef, hoe lager de kans dat de schroef afbreekt tijdens het indraaien.