Schadevrije jaren vervallen bij de meeste verzekeraars na 3 jaar. U moet dus binnen 3 jaar opnieuw een verzekering afsluiten waarbij u de schadevrije jaren gebruikt, want anders zijn ze niet meer geldig.
Na het beëindigen van een autoverzekering blijven schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Als u de schadevrije jaren wilt inzetten bij een nieuwe autoverzekering moet u deze dus binnen 3 jaar afsluiten. Na 3 jaar vervallen de schadevrije jaren en kunt u deze niet meer gebruiken.
Negatieve schadevrije jaren vervallen
Zolang u geen nieuwe autoverzekering afsluit blijven ze in het systeem staan. Schadevrije jaren, zowel positieve als negatieve, blijven 3 jaar in het systeem staan voordat ze vervallen.
Een vraag die vaak wordt gesteld in autoverzekeringsland is als volgt: “Kun je schadevrije jaren opbouwen zonder eigen auto?” Het antwoord hierop is: JA! Je kunt absoluut schadevrije jaren opbouwen zonder dat je zelf een auto op naam hebt staan. Verzekeraars zien samenwonende partners namelijk als één.
Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en staan dus op die naam. U kunt de schadevrije jaren niet overdragen aan iemand anders, dus ook niet aan uw zoon of dochter. Wanneer u regelmatig rijdt in een auto die is verzekerd op naam van iemand anders, bouwt u geen schadevrij jaren op.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar, maar nog niet op kinderen. Een groot nadeel van een autoverzekering op naam van je ouders is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
Je opgebouwde schadevrije jaren kun je meenemen naar een nieuwe autoverzekeraar. Hiervoor heb je een royementsverklaring nodig van je huidige verzekeraar. De royementsverklaring is een schriftelijke document waarmee jij je schadevrije jaren kunt bewijzen.
Als je een motor hebt, bouw je ook schadevrije jaren op. Je kunt deze schadevrije jaren meenemen van je motorverzekering naar je autoverzekering of andersom.
Over het algemeen zijn de grotere verzekeraars minder streng in hun acceptatiebeleid: Ohra, Univé, Centraal Beheer Achmea en Nationale Nederlanden. Bij deze verzekeraars is de kans op het acceptatie het grootst.
Wat zijn schadevrije jaren? Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Voor elk jaar dat geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Wanneer je wel schade claimt, verlies je schadevrije jaren.
Schadevrije jaren kunt u opvragen in een digitaal systeem genaamd Roy-Data. In Roy-Data staan royementsgegevens, zoals het aantal schadevrije jaren. Alleen verzekeringsmaatschappijen hebben toegang tot deze database. Ook een tussenpersoon kan de schadevrije jaren niet online inzien of telefonisch opvragen.
Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. Alleen als er een autoverzekering op uw naam staat, bouwt u schadevrije jaren op. Een partner die evenveel in de auto rijdt als u, maar geen autoverzekering op naam heeft, bouwt dus geen schadevrije jaren op. Als u nog samen bent, is dat waarschijnlijk geen probleem.
Met een afstandsverklaring verklaart u de opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan uw ex-partner, waardoor u niet langer rechten kan ontlenen aan de eerder opgebouwde jaren. Zonder handtekening van de houder kunnen schadevrije jaren dus niet worden overdragen.
Als je voor het eerst een autoverzekering afsluit start je op trede 6 (40% korting). Hoe dalen mijn schadevrije jaren na schade? Na het melden van een schade dalen de schadevrije jaren in het volgende verzekeringsjaar met 5 jaren.
Check je huidige opzegtermijn
De meeste autoverzekeraars hanteren een contract van 1 jaar dat na afloop dagelijks opzegbaar is, met 1 maand opzegtermijn. Er zijn echter ook autoverzekeraars die geen contractstermijn hanteren en bij wie je je autoverzekering per direct kunt opzeggen.
Als je een nieuwe autoverzekering afsluit, geef je zelf op hoeveel schadevrije jaren je hebt. De verzekeraar controleert dit aantal met de gegevens in Roy-data, een centrale database. Vaak kun je schadevrije jaren van een motorverzekering opgeven, bij het afsluiten van een autoverzekering.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Het is toegestaan voor jezelf of voor een partner een 2de auto op eigen naam te verzekeren. En dat kán soms goedkoop dankzij een gezinsregeling oftewel tweede gezinsautoregeling. Wat daarentegen NIET mag is de auto van jouw kind op eigen naam verzekeren. Je zoon of dochter zal zélf een autoverzekering moeten afsluiten.
Je kunt bij de meeste verzekeraars namelijk twee auto's verzekeren op één naam. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Je kunt bijvoorbeeld alleen twee auto's verzekeren wanneer deze op jouw eigen naam of die van je partner staan en jullie op hetzelfde adres wonen.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag en kan helaas niet. Een autoverzekering moet namelijk op naam staan van de regelmatige bestuurder van de auto. Als je kind het meeste in de auto rijdt, moet hij of zij dus zelf een autoverzekering afsluiten.