Klaxo witkalk werkt vaak goed met roofmijt.
Bij deze omstandigheden zal de roofmijt zich veelvuldig vermenigvuldigen en de bloedluis het beste bestrijden. Een volwassen Hypoaspis roofmijt leeft gemiddeld 6 weken en is actief bij temperaturen van 10 tot 30 graden. Bij hogere of lagere temperaturen zal deze roofmijt minder actief zijn of in ruststand gaan.
Het uitzetten van de roofmijt
De zak licht draaien/ schudden voor gebruik. Open de zak met roofmijten door een hoekje van de zak af te knippen. Begin met het uitstrooien over de volle grond, potgrond, het strooisel of over stektrays en potten. Strooi de roofmijt niet uit over de planten zelf maar altijd over de grond.
Bloedluizen kunnen niet goed tegen water, door het hok schoon te spoelen met water verwijderd u al een groot deel van de luizen.
De bloedluis wordt kort geprikt door de roofmijt, waarna deze makkelijk opgegeten wordt. Roofmijten eten alleen bloedluizen en zijn daarom veilig voor de kippen. De roofmijt beweegt zich op dezelfde manier als de bloedluis.
De roofmijt is de natuurlijke vijand van onder andere spint en kan daarom als biologische bestrijder worden ingezet. Er zijn verschillende soorten roofmijten. De ene soort is alleen in te zetten tegen spint, maar er zijn ook soorten die (daarnaast) een of meerdere andere natuurlijke vijanden hebben.
De Dutchy's worden aangeleverd in een kunststof fles met strooimateriaal. Met het blote oog zijn de roofmijten vrijwel niet zichtbaar. Met een loepje kunnen we de mijten tussen de korrels zien bewegen.
Ik pers altijd een paar teentjes uit in een 10 liter emmer water. Als ik het er neerzet, pikken ze direct naar de sliertjes knoflook. Wij houden daar, volgens ons idee, de bloedluis-populatie aardig mee beperkt. anne schreef: Daar doen ze twee of drie dagen mee.
Bloedluis bestrijden: hygiëne
Bloedluis gaat dood bij verhitting van tenminste twintig minuten boven de 60 á 70 graden. Het kan een optie zijn een kippenverblijf met stoom te verhitten om zo de bloedluis af te laten sterven.
Bloedluis bestrijden met azijn
Een mogelijkheid is om al het hout in te sprayen met azijn gemengd met water. Bloedluizen zijn hier geen fan van over het algemeen. Het is niet schadelijk voor de vogels, hoewel de geur niet aangenaam is en de vraag is of je dit wil.
Roofmijten zijn niet schadelijk voor de kippen en kunnen preventief worden ingezet.
Roofmijten zijn het actiefst tussen 15 en 25 °C; je zet ze met succes uit van april tot en met september. “Gebruik geen chemische insecticiden 6 weken voor en na het uitzetten van de roofmijten.”
Na 2 dagen zijn de roofmijten volwassen en eten ze zo'n zeven spint mijten per dag.
Waarom witkalk gebruiken in uw dierenverblijf? 1) Witkalk heeft een vocht absorberende werking en zorgt daardoor voor een droge ruimte. Luizen en mijten overleven slecht in droge ruimten. 2) Witkalk geeft altijd wit af.
Het hok moet goed ontsmet worden om alle bloedluizen in de hoeken en de kieren te verwijderen. Het ontsmetten kan het beste met verdunde chloor gedaan worden. Vooral de hoeken en kieren moeten goed ontsmet worden.
Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat je roofmijten kunt kweken door bepaalde soorten van zogenoemde voorraadmijten als alternatieve kweekgastheer te gebruiken. Voorraadmijten komen voor in bijvoorbeeld meel, of bij de opslag van gedroogde vruchten.
Knoflook geven aan kippen
Knoflook zuivert het bloed en geeft hierdoor een smaak af in het bloed waar beestjes niet van houden. Daarnaast verbeterd knoflook de weerstand, waardoor je kippen beter beschermd zijn tegen ziektes. Garlic Allicine is erg geconcentreerd en werkt daardoor beter dan normale knoflookteentjes.
Daarom eerst grondig reinigen, eventueel wassen met heet water en/of ontsmetten met javel of dettol. Hiermee zijn alle microben, eitjes en luizen vernietigd, maar als we geen voorzorgsmaatregelen nemen komen de bloedluizen terug!
Hoe lang overleeft bloedluis in een leeg hok zonder bloed? Volwassen bloedmijten kunnen zonder gevogelte maar enkele weken overleven maar de eitjes overleven 8 à 9 maanden! Deze blijven inactief zolang er geen kippen of gevogelte aanwezig is.
Een kuur met appelazijn levert een goede bijdrage aan de gezondheid en vitaliteit van de hoenders. Het bevat talloze vitaminen zoals vitamine E & C, B1, B2, en B6, talrijke mineralen zoals ijzer, kalium, calcium en magnesium, spoorelementen, enzymen en anti-oxidanten.
Kippen genieten van zowel kraan- als regenwater. Je kunt hier vitamine of medicijnen aan toevoegen als dit nodig is.
Hoe vaak moet je je kippen ontwormen? Voor katten en honden adviseren dierenartsen dat je ze vier keer per jaar laat ontwormen, maar bij kippen is één tot twee keer per jaar wel voldoende. De ontwormingsmiddelen die je daarvoor nodig hebt, zijn vrij verkrijgbaar bij de dierenarts.
Hoeveel roofmijten heeft u nodig
Wij adviseren over het algemeen 250 tot 500 stuks roofmijten per vierkante meter. Na één tot twee weken is het goed om een onderhoudsdosering te geven van nogmaals 250 stuks per vierkante meter.
Volwassen bloedluis
Als een bloedluis eenmaal uit zijn ei is gekropen dan leeft deze ongeveer 6 tot 8 weken bij normale omstandigheden. Hier kun je meer lezen over de levenscyclus en het gedrag van bloedluizen. Zonder eten (kippen of ander gevolgelte) overleefd een bloedluis maximaal 2 weken.
Onderzoekers hebben aangetoond dat bloedluizen, als ze in contact komen met het bloed van de mens, ziektes kunnen overdragen zoals pasteurellose, ziekte van Lyme en Q-koorts. Ook kunnen ze vogelgriep verspreiden.