De tajine is NIET geschikt voor inductie. Andere warmtebronnen zijn in verband met de vaak matige kwaliteit van het keramiek niet aan te raden.
Tajine voor inductie
Gietijzer is wel geschikt voor inductie, wat het voor inductie kookplaten een veilige keuze maakt. Toch is er hoop: kies voor een model waarbij de aluminium onderkant is voorzien van een inductie sandwichbodem. Op deze manier is de tajine wel geschikt voor gebruik op inductie.
– De Tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudderplaat of vlamverdeler), keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en op houtskool-of houtvuur buiten.
De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur. Stel je tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv.
Koken met de tajine:
Koken met de tajine is zeer eenvoudig: plaats de schaal van de tajine op laag vuur (let op: met warmteverdeler of sudderplaat) en laat even opwarmen. Laagje olie erin schenken en vervolgens, indien de schaal warm is, alle etenswaren erin leggen.
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend.
De meeste recepten voor de tajine zijn geschikt om te maken in de oven. Echter, je kunt ook met bepaalde tajines koken op gas. Indien je op gas kookt raden wij een vlamverdeler aan. Deze leg je tussen de warmtebron en de tajine voor een betere warmteverdeling.
Voor het eerste gebruik raden we je aan de tajine 24 uur in water te weken. Gebruik je de tajine niet vaak dan week je hem het beste nog een uur voor gebruik. Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur.
Schoonmaken. Na gebruik moet je de tajine schoonmaken. Dat gaat niet in de vaatwasser, maar gewoon met wat afwasmiddel en water. Laat hem vervolgens goed drogen voor je hem in de kast zet.
Een ongeglazuurde aardewerken tajine is erg breekbaar. Dit type stoofpot is dan ook alleen te gebruiken in de oven tot 180°C of op een gasfornuis met een sudderplaatje (vlamverdeler) eronder. Bij het gebruik van andere warmtebronnen loop je namelijk het risico dat het aardewerk barst.
Nog een verschil in tajines is het luchtgaatje aan de bovenkant. Sommige tajines beschikken erover, andere weer niet.
Pannen van aluminium, koper, glas en aardewerk zullen dus niet werken (niet warm worden) op de inductie kookplaat (Lees verder: welke pannen materialen werken op inductie?).
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Een inductie adapter is een extra accessoire voor je inductie kookplaat. Het is een stalenplaat met handvat die bestaat uit 3 lagen, een laag aluminium ingekapseld door 2 lagen staal. Het is simpel gezegd een pannenbodem met handvat.
De tajine moet langzaam koken. Een gerecht met kip duurt ongeveer twee uur om door te koken, terwijl rundvlees of lam zelfs tot vier uur nodig heeft. Als je eenmaal een heerlijk gerecht hebt gemaakt met de tajine zijn heet water en bicarbonaat (of zout) voldoende voor het schoonmaken van je tajine.
Een goede tajine kun je al kopen vanaf ongeveer €50. Maar je er zijn ook modellen te kopen die wel tot meer dan €350 kosten. Let er op dus goed op. Deze duurde modellen zijn vaak van Le Creuset en zijn gemaakt van het dure materiaal gietijzer.
Een tajine van 27 cm wordt vaak gezien als geschikt voor 4 tot 6 personen en eentje van 35 cm voor 8-10 personen. De onze is 27 cm, daar eten wij met zijn 2 een keer van en dan is er nog een restje wat we 's avonds kunnen opeten.
Een alternatief voor de tajine is een braadpan met dikke bodem en een goed sluitende deksel.
Traditioneel is de tajine gemaakt van aardewerk, maar tegenwoordig zijn er ook gietijzeren varianten. Door zijn iconische vorm en aardewerk is de tajine geschikt als stoofoven. Door de kegelvormige deksel wordt vocht in de tajine vastgehouden en valt het langs de zijkanten naar beneden.
Een tajine (Arabisch: طاجين, Berbers: ⵟⴰⵊⵉⵏ) is oorspronkelijk een aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken en kent haar oorsprong in de Berberse keuken.
Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken. De tajine wordt vooral voor stoofpotten gebruikt. Bij het koken met de tajine slaat het verdampte water uit het voedsel als condens neer op het deksel, koelt af en loopt weer terug in de schaal.
Een tajine is een traditionele Marokkaanse aardewerken stoofpot. De tajine komt oorspronkelijk van de Nomaden uit Noord-Afrika en het Midden Oosten. Deze Nomaden trokken van gebied naar gebied en hadden niet de luxe van een mobiele keuken. Het meenemen van een keuken achterop de kameel was geen optie.