Onze pommes Duchesse kunnen zowel in de oven, Airfryer als friteuse klaargemaakt worden: Zet de oven op 200°C. Verspreid het product (in 1 laag) op een rooster met bakpapier. Bak ongeveer 15 min en dien op.
Airfryer (200°C): Verdeel de bevroren pommes duchesse gelijkmatig over het mandje. Bak deze gedurende 10-12 minuten goudgeel. In vriesvak * (-6°C): enkele dagen.
In een gezonde dagelijkse voeding passen aardappelen. Er zijn gezondere opties dan Pommes duchesses. Pommes duchesses kun je wel als extraatje eten.Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De pomme duchesse of hertoginnenaardappel is voor het eerst in receptvorm verschenen in l'Art culinaire moderne van Henri-Paul Pellaprat in 1936, tezamen met de pomme dauphine en 44 andere aardappelrecepten. Hij noemde ze 'pommes de terre à la duchesse'.
Er zitten 88 kilocalorieën in 1 grote (100 gram) aardappelen, rauw.
Het verschil tussen de twee is minuscuul. “Beide aardappelen bevatten ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten en vezels,” zegt Moskovitz.
De conclusie
Patat zowel uit de frituur als uit de oven bevat meer vet, kcal en suikers meer dan gewone aardappelen. Maar of ovenfriet echt gezonder is? Dat vinden wij van niet! Eet het daarom met mate en niet als vervanging van.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
De aardappelroosjes zien er niet alleen mooi uit maar zijn ook heerlijk, ze hebben een lekker krokant korstje. Hiermee maak je zeker indruk tijdens het kerstdiner! Houd ongeveer 2 aardappel roosjes per persoon aan als bijgerecht.
16,67 Gr)
Waar normaal gesproken friet gebakken wordt in de kokendhete olie van de frituur, komt er bij de airfryer alleen hete lucht aan te pas. Zowel aan de onderkant als de bovenkant van het mandje wordt hete lucht rond geblazen. Zo bak je je friet (of andere snacks) met een stuk minder olie en dus minder vet.
Doe de verse friet in het mandje en bak 10 minuten voor op 120 graden in de voorverwarmde airfryer. Zonder olie. Meng de halfgare friet met de olie in een kom. Doe de frietjes opnieuw in de airfryer en bak ze krokant op 180*C.
Maar ook gewone friet voor in de frituur kan in de airfryer.
Kort gezegd, het bereiden van bewerkte producten zoals friet en snacks in een heteluchtfriteuse is niet gezonder dan frituren in een frituurpan, omdat de keuze voor deze producten op zichzelf al ongezond is.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
Hoe komt dit? Beide soorten patat worden door de fabrikant voorgebakken, dus ook de friet voor de oven of Airfryer.
Doe de frieten in het mandje van de Airfryer en gaar ze voor 10 minuten op 120 graden. Haal ze dan uit het mandje en doe ze in een schone en droge kom. Voeg 1 el zonnebloemolie toe en schud de kom even heen en weer zodat alle frieten bedekt zijn met olie.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Een stukje kip levert gemiddeld 140 kcal per 100 g. Een kipfilet, het magerste stukje, telt maar ongeveer 100 kcal per 100 g. Het verschil zit vooral in het vetgehalte. Een kipfilet is vetarm (1,3 g vet per 100 g).
Conclusie. Lang hoeft hier niet over nagedacht te worden, de aardappel is een ontzettend gezonde knol en zonde als je deze niet regelmatig op het menu zet. De aardappel is en bron van langzame koolhydraten (goede soort) en bevat daarnaast allerlei vitamines, mineralen en voedingsvezels.
Aviko is een dochterbedrijf van Royal Cosun te Breda. Deze Nederlandse coöperatieve onderneming is actief in de verwerking van akkerbouwproducten tot natuurlijke voedingsmiddelen en –ingrediënten.