Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Net geplukte of gekochte peren moeten rijpen op kamertemperatuur. Op het aanrecht is prima, maar bewaar onrijpe peren buiten de koelkast. Eenmaal rijp, kunt u peren in de koelkast bewaren. De koude temperaturen vertragen het rijpingsproces en ze blijven 3 tot 5 dagen houdbaar.
Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Fruit dat niet in de koelkast bewaard mag worden, is onder andere bananen, appels, meloenen en bessen . Houd er rekening mee dat veel fruitsoorten sneller rijpen als ze op kamertemperatuur worden bewaard, maar langer vers blijven als ze eenmaal rijp zijn en in de koelkast worden bewaard.
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.
Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt. Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap).
Peer bereiden & bewaren
Houd je van een stevige peer? Bewaar ze dan in de koelkast. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren. Daar zijn ze nog enkele dagen houdbaar.
Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast.Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
"Het eerste wat je kunt doen om te bepalen of een peer slecht is geworden, is hem visueel te inspecteren op schimmel of verkleuring ", zegt Vu.
Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, waar ze tot wel 2 dagen vers blijven. Houd er rekening mee dat peren hun beste smaak bereiken als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even opwarmen.
Appels, peren: U kunt deze vruchten in de koelkast bewaren, maar dat hoeft niet . De koude lucht in de koelkast zorgt ervoor dat hun knapperige textuur afbreekt. Laat ze op het aanrecht staan. Maar als u uw fruit liever koud heeft, bewaar het dan in de koelkast.
Appels en peren hebben de langste houdbaarheid van alle boomvruchten en kunnen tot vier maanden in de koelcel bewaard worden onder ideale omstandigheden en tot 12 maanden in gecontroleerde atmosferen. Temperaturen in de koelcel variëren van 32 tot 38ºF , afhankelijk van de koelgevoeligheid van de variëteit.
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
Peren worden bewaard in koelcellen en controlled atmosphere-cellen. Peren kunnen tot wel 12 maanden worden bewaard onder CA/ULO! Ze blijven in goede conditie bij temperaturen tussen -1 en 0ºC, afhankelijk van het ras.
Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed.
Appels bewaren kun je het beste zo doen
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
De peren kun je in een afgesloten bak maximaal een week bewaren in de koelkast.In de vriezer tot 3 maanden houdbaar. Bewaar vooral ook (een deel van) het sap waarin je de peren hebt gekookt, goed te gebruiken in recepten en hetzelfde te bewaren als de peertjes.
Fruit, snackgroente en voorgesneden groenten zijn perfect om mee te nemen in je broodtrommel. Denk hierbij aan komkommer, snoeptomaatjes, stukjes paprika en wortels. Fruit dat je makkelijk mee kunt nemen zijn appels, bananen, mandarijnen en druiven. Deze fruitsoorten zijn vaak ook favoriet bij kinderen!
Frisse peren: dat doe je zo!
Ook peren worden bruin als je ze meeneemt of wanneer je ze in je salade to go verwerkt. En dat wil je niet! Door de partjes met citroensap te besprenkelen, of in een mengsel van honing en water doopt, worden ze minder snel bruin. En met het tweede worden ze ook nog extra zoet.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast. Als je veel fruit in één keer wil bereiden, kan je ook aparte porties invriezen die tot een jaar lang kunt gebruiken.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
'Bananen, kiwi's en mango's zijn daar heel gevoelig voor. Als je die samen legt met andere vruchten die veel ethyleen afgeven zoals appels en peren, dan zullen ze rapper rijp of zelfs rot worden. '
Fruit blijft het langst vers in de koelkast bij 2-4 graden Celsius en 70-90% luchtvochtigheid, vooral in de groentelade. Geschikt fruit om in de koelkast te bewaren zijn appels, peren, kiwi's, pruimen, druiven, aardbeien, frambozen, bessen, kersen en abrikozen.