Wil je je paard echt een vitamine boost geven, denk dan eens aan sinaasappel en mandarijn. Denk er wel aan om de schil te verwijderen! Wortelen bevatten zeer veel bèta caroteen, deze worden in het lichaam omgezet in vitamine A.
Een paard mag veel verschillende soorten fruit eten, maar met mate. Er zitten namelijk vaak veel suikers in fruit, wat minder goed is voor uw paard. Daarbij heeft te veel fruit een verstorende werking op de darmflora van het paard. Onder andere een appel, peer, banaan perzik of pruim kunnen aan uw paard worden gevoerd.
Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard. Wil je toch fruit geven, neem dan een appel, banaan, peer, perzik of een pruim. Bij de laatste twee niet vergeten om de pit te verwijderen! Andere fruitsoorten kan je beter niet aan je paard voeren.
Daarnaast bestaan de koolhydraten in brood grotendeels uit zetmeel. De capaciteit van de zetmeelvertering is bij paarden beperkt. Dat betekent dat te veel zetmeel in het voer voor verstoringen in de darmflora kan zorgen, wat kan leiden tot bijvoorbeeld diarree of (gas)koliek.
Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren. Dit uiteraard met mate. Vooral wortelen zijn goed voor paarden, ze bevatten bèta caroteen en bevatten weinig suikers. Let er wel op dat u de wortelen niet in ronde stukjes snijdt.
Wil je je paard echt een vitamine boost geven, denk dan eens aan sinaasappel en mandarijn.Denk er wel aan om de schil te verwijderen! Wortelen bevatten zeer veel bèta caroteen, deze worden in het lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A zorgt onder andere voor een gezonde huid en glanzende haren.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Wissel de fruitsoorten ook vaak af. Uit deze kan je kiezen: aardbeien, appel, blauwe bessen, bosbessen, bramen, frambozen, peer, rozenbottels en zwarte bes. Let met hoefbevangenheid, insuline resistentie, EMS, PPID en PSSM op. Deze paarden moeten zo min mogelijk suiker binnen krijgen.
13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperziebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes.
Bananen voor paarden kunnen een lekker tussendoortje voor het paard zijn. De meeste vitamines zitten in bananen. Vitamine B6 bijvoorbeeld helpt je paard bij het opbouwen van een goede weerstand. Bananen bevatten Kalium.
Dont's. Geen goede keuzes voor paarden oftewel DONT's zijn chocolade, koffie, energy drank, tomaat, aardappel, friet, avocado en sperziebonen. Dit zijn producten die giftig of zeer ongezond zijn.
Voer schillen aan landbouwhuisdieren
Schillen van zuidvruchten zoals sinaasappel, mandarijn, kiwi, mango, avocado en banaan worden niet gegeten door landbouwhuisdieren. Paarden mogen in beperkte mate fruitschillen eten, maar absoluut geen aardappelschillen.
Chocolade bevat een stof, theobromine, die niet giftig is voor mensen, maar wel voor honden, katten, papegaaien, paarden en fretten. Het vormt dus een gevaar voor jouw huisdier!
Groenten voor paarden: Naast fruit is groente (met mate) ook een optie. De volgende groenten kan je veilig aan je paard voeren: broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie, radijsjes en wortelen. Vooral wortelen zijn een gezonde aanvulling, ze bevatten erg weinig suiker, veel vocht en daarnaast ook nog bèta-caroteen.
Niet: Avocado, aardappel, rabarber, tomaat, paprika, spinazie, augurk, ui, prei , broccoli, diverse koolsoorten en bloemkool. De laatste vijf kunnen gas veroorzaken, wat tot koliek kan leiden. Groente en fruit kunnen het beste in reepjes worden gesneden.
De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden. Maar de tomaat zelf mag weer wel. Ook de avocado behoeft enige uitleg: de vrucht zelf is paardveilig, maar de schil, pit en bladeren zijn giftig.
Sommige soorten fruit bevatten pitten en die zijn niet goed voor je dier. Dus als je ze kersen, nectarines, abrikozen, Cantaloupe of (water)meloen wilt geven. Zorg er dan voor dat je de pit(ten) eruit gehaald hebt. Voor meloen, Cantaloupe en watermeloen is het daarnaast goed om de schil ook niet te geven.
Sommige groentes zijn specifiek interessant vanwege de bitterstoffen, dat zijn: broccoli, rode bietjes, komkommer, artisjok, pompoen, sla en witlof. En dan zijn er nog meer, maar die mag je alleen in zeer kleine hoeveelheden (1×1 cm) voeren, geef deze ook alleen aan gezonde paarden: bloemkool, boerenkool en spruitjes.
Fruit bevat namelijk relatief veel suikers en teveel fruit werkt verstorend op de darmflora van je paard. Wil je toch fruit geven, neem dan een appel, banaan, peer, perzik of een pruim. Bij de laatste twee niet vergeten om de pit te verwijderen! Andere fruitsoorten kan je beter niet aan je paard voeren.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek. Bij geen krachtvoer in het rantsoen is een supplement nodig voor de aanvulling van mineralen en vitaminen.
Ze bevatten meer fructose. Daarom moet je met het geven ervan terughoudend zijn bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of maagzweren. Het suikergehalte zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maag verandert. Voedingsdeskundigen houden een maximum van 5 kilo appels per dag aan.