Op elke plek in je tuin mag je narcissen planten. Wel adviseren de kwekers ons allen dat we narcissen planten op een zon/schaduw plek. Vooral in wat meer schaduw. Want narcissen planten in de schaduw zorgt ervoor dat de bloei langer duurt.
Schaduw kan een uitdagende plek zijn voor alle planten, dus ook voor bloembollen. Maar uitdagend betekent niet onmogelijk! Er zijn namelijk een aantal bloembollen die wél goed groeien in schaduw. Je moet ze alleen wel even vinden.
Om ervoor te zorgen dat de narcis elk jaar terug blijft komen, moet u hem op de meest gunstige plek in uw tuin planten. Zoals veel bloembollen staat de narcis het liefst in de zon. Zes uur zonlicht per dag zorgt ervoor dat de narcis, ook na de bloei, weer kan gaan werken aan het ontwikkelen van nieuwe bloemen.
Kun je narcissen in de grond laten zitten? Je kunt narcissen na hun bloei prima in de grond laten zitten. Om het volgende voorjaar weer te kunnen bloeien, heeft de narcis voldoende reservevoedsel nodig. Dit haalt de bol uit de bladeren.
Je kan de narcissen dus in grond laten verwilderen. Knip het blad niet af, maar laat het blad en de stelen geel worden. Dat betekent dat de bladeren afsterven. De bol haalt in dit proces alle energie die het nodig heeft uit het gewas om het volgende jaar weer tot bloei te komen.
Wat moet ik doen als mijn narcissen zijn uitgebloeid? Als narcissen zijn uitgebloeid laat je ze lekker staan.Laat het loof volledig afsterven tot het een geel of bruine kleur heeft.
September is de beste maand om narcissenbollen te planten. Dan is de grond nog vrij warm van de zomer die net voorbij is. Narcissen kun je planten tot december zolang de grond maar niet bevroren of drassig is.
De loof kan je van de bollen verwijderen door deze met een scherpe en schone snoeischaar af te knippen. De bollen van de narcis kun je het beste bewaren op een droge plaats. Op deze manier kunnen de bollen drogen en in het najaar weer terug de tuin in.
Narcissen zijn bolgewassen die elk voorjaar uit hun bollen ontspruiten. Eenmaal aangeplant kan je dus elk jaar genieten van deze vroegbloeiers.
Standplaats: zon of open schaduw. In volle schaduw bloeien de tulpen ook maar ze zullen het volgende jaar niet terugkomen. Plantdiepte: 3x de hoogte van de bol.
Plaats je een hortensia in de zon of schaduw? Een hortensia is een relatief makkelijk tuinplant die het op veel plekken goed doet. Dit betekent dat je de plant in zowel de zon, halfschaduw als schaduw kan planten.
Buitenplanten die het goed doen in de natte schaduw zijn bijvoorbeeld Longkruid (Pulmonaria), Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla), Salomonszegel (Polygonatum), eikvaren (Polypodium), Niervaren (Polystichum), hartlelie (Hosta) en Lelietje der dalen (Convallaria).
Wilde Akelei is een vaste plant die van nature groeit in de schaduw van bomen en struiken. De paarse bloemen bloeien van mei t/m juni en steken op hoge steeltjes boven het blad uit.
een zuidelijk balkon komen petunia's goed tot hun recht. Om de hitte te doorstaan, hebben ze rijkelijk water nodig. Een schaduwplek is tamelijk ongunstig. De takken worden lang, ze bloeien niet, waardoor de plant haar aantrekkingskracht verliest.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon.
Plant uitgebloeide bloembollen opnieuw in en geniet het jaar erop weer van voorjaarsbloeiers. In het vroege voorjaar en daarna kun je enorm genieten van eenjarige en meerjarige planten, zoals bloeiende tulpen, hyacinten, narcissen en blauwe druifjes.
Narcissen plant je zo'n 10 tot 15 cm uit elkaar. Wil je een vollere kluit of heb je een mengsel van vroegbloeiende en laatbloeiende narcissen die elkaar afwisselen? Dan is 5 cm afstand voldoende.
Geef ze geregeld – één tot twee keer per week - een slokje water, maar ook niet meer dan dat. Bij te veel water gaat de bol rotten. Als de aarde lichtjes vochtig aanvoelt, doe je het goed. Extra voeding hebben bollen-op-pot niet nodig; alle maaltijden voor enkele weken groei en bloei zitten in de bol opgeslagen.