We kunnen je eigenlijk meteen geruststellen: dieren kunnen dan wel luizen hebben – en dus niet alleen vlooien, zoals vaak gedacht wordt – maar dat zijn niet dezelfde beestjes waarmee je kinderen weleens krabbend van een kamp terugkomen. Omgekeerd kunnen je kinderen hun hoofdluizen evenmin doorgeven aan je hond of kat.
Als luizen eten, veroorzaken ze beschadigingen van de huid. Ernstige besmetting kan leiden tot intense jeuk. Kittens, maar ook oude en zieke katten hebben het meeste last van luizen. Door de jeuk gaat je kat krabben, waarmee hij zijn huid verder beschadigt.
Ja, hoofdluizen komen alleen op mensen voor en niet op (huis)dieren.
Jeuk, dus veel krabben, vooral op de kop. Hierdoor zie je vaak krab- en bijtwonden en huidschilfers. Dit lijkt wat op vlooienallergie. Zichtbare luizen in de vacht van de kop en aan de haren vastgekleefde neten.
Anders dan luizen, kleven vlooien niet aan de haren of de huid. Ze kunnen dus op de grond of in de mand van je huisdier vallen. Als een mens gebeten wordt door een vlo, heeft hij het beestje hoogstwaarschijnlijk overgekregen van een huisdier, zoals een hond of een kat.
Jazeker, maar wees gerust het komt echt niet vaak voor. Er bestaan veel verschillende soorten vlooien. Maar de mensenvlo komt eigenlijk nauwelijks nog voor in Nederland. Het komt wel eens voor dat de kattenvlo (die zowel bij honden als katten de meest voorkomende vlo is) op mensen springt.
Luizen kunnen eenvoudig worden bestreden met een anti-vlooienmiddel als Frontline Spot On. Daarnaast is het – net als bij een vlooienbesmetting – belangrijk om ook de omgeving van uw huisdier goed te behandelen. Was het ligkussen, speeltjes en kleedjes op hoge temperatuur in de wasmachine.
Hoofdluizen zijn zeer kleine, ongevleugelde insecten die leven in het haar van hun gastheer of gastvrouw. De eitjes die luizen leggen, noemt men neten. Hieronder zie je een foto van een luis en een aantal eitjes (neten) op een menselijk haar.
Onder normale omstandigheden blijft een volwassen luis op een hoofd gemiddeld 20 dagen leven. Gescheiden van het menselijk lichaam, dus zonder bloed, kan een volwassen luis bij kamertemperatuur (20°C) maximaal 2 dagen overleven.
Om te beginnen: kunnen katten- of hondenvlooien ook op mensen leven? Het eenvoudige antwoord is dat vlooien die op mensen zitten wel kunnen bijten, maar niet op je kunnen overleven. Vlooien gaan liever op je hond of kat zitten, om zich daar te goed te doen aan een zogeheten bloedmaaltijd.
Luizen lopen gemakkelijk van het ene hoofd naar het andere hoofd over. Daarom kun je luizen krijgen als je met je haren tegen iemand anders zijn haren aankomt. Bijvoorbeeld als je een selfie maakt. Iedereen kan hoofdluis krijgen.
Het antwoord op de vraag of luizen kunnen springen of vliegen is 'neen'. Luizen kunnen zich enkel verspreiden door te kruipen van het ene hoofd naar het andere. Dat doen ze tegen een snelheid van 6 tot 30 cm/min. Om dus van het ene hoofd naar het andere te kruipen is er direct hoofdcontact nodig.
Hoe herken je hoofdluis? Luizen zijn grijsblauw of roodbruin van kleur en heel erg klein dus daarom soms moeilijk te zien. Luizen komen uit eitjes, deze eitjes noemen we neten. Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos.
De mijtlarven zijn vaak met het blote oog zichtbaar als kleine rode puntjes op de huid van de kat. Herfstgrasmijten veroorzaken jeuk bij katten, maar ook puisten, korsten en zweren op de huid. Bij een terugkerende besmetting kunnen ze soms massale overgevoeligheidsreacties veroorzaken bij de besmette dieren.
Hoofdluis kun je krijgen van contact met iemand die hoofdluis heeft: de luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Ze verplaatsen zich niet via kleding of andere spullen. Springen kunnen ze niet. Hoofdluis komt vaker bij kinderen voor, omdat tijdens het spelen of maken van selfies de hoofden elkaar raken.
Kunnen luizen bijvoorbeeld overleven in bed of in mutsen of sjaals? Dat kan, maar in elk geval niet langer dan 48u. Bovendien zullen ze zich buiten de hoofdhuid ook minder gemakkelijk verspreiden. De eerste focus bij een luizenbehandeling blijft dus het haar.
Waar kunnen luizen niet tegen? Malathion, permetrine en dimeticon. In de praktijk blijkt dat luizen steeds ongevoeliger worden voor malathion en permetrine. Aanbevolen door het RIVM: middelen met dimeticon.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Kunnen vlooien zich in menselijk haar nestelen en hoe krijg je vlooien eruit? Ja dat kan, vlooien kunnen zich op alle behaarde, warmbloedige dieren nestelen. Ze geven de voorkeur aan huisdieren zoals katten en honden, maar kunnen zich ook prima voeden met het bloed van mensen.
Waar veel mensen niet bij stil staan, is dat hoofdluis niet alleen kinderen overkomt. Ook volwassenen kunnen last krijgen van hoofdluis.
Desinfecteren van kleding en knuffels: Wassen op 60°C doodt alle luizen en neten. Niet wasbare kleding en knuffels een week in een afgesloten plastic zak bewaren. Luizen en neten kunnen ook worden gedood door kleding en knuffels minimaal 24 uur te bevriezen.
Is luizenshampoo slecht voor je haar ? Nee, de luizenshampoo is niet slecht voor je haar. De shampoo reinigt het haar wel grondig waardoor je wellicht een droge hoofdhuid kan krijgen, maar dit zal geen schade aanbrengen.