In fel licht of donker ziet een konijn daarentegen niet goed. Net als mensenogen bevatten ook de ogen van het konijn geen 'tapetum' om beter te kunnen zien in het donker. Nachtdieren en roofdieren hebben dit meestal wel.
Konijnen zijn ook schemerdieren, actiever wanneer het donker wordt. Dan moet het ook wel donker worden hè. Wij hebben wel verlichting in de tuin die aangaat als je langsloopt, ook bij het konijnenhok, maar die is 's nachts verder gewoon uit, of er moet al een kat langs lopen ofzo.
Eenderde van het hok moet bestaan uit een dicht nachthok, waar de konijnen ook in kunnen vluchten als ze schrikken. In de winter zal dit met dik stro gevulde nachthok een warme verblijfplaats zijn.
Bij een kleine konijnenheuvel kan het nodig zijn wat dieper in de grond (op zo'50 cm diepte) een laag gaas aan te brengen om ontsnappen te voorkomen. Daarvoor moet dus eerst een kuil worden gegraven. In die kuil leg je een laag gaas, grond eroverheen, en vervolgens bodemgaas en omheininggaas naadloos laten aansluiten.
Waarom doet ze dat? Graven is een natuurlijk gedrag van konijnen. Je konijn begint te graven omdat dat haar instinct is en omdat graven ook een vorm van spelen is. Als je je konijn op schoot wilt laten springen kunt je het beste een opgevouwen handddoek op je schoot leggen, zodat je konijn daarin kan graven.
Gemiddeld zijn ze 60 a 70cm hoog. Meestal is dit hoog genoeg maar houd er altijd rekening mee dat konijnen verrassend hoog kunnen springen.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Het slaapritme van konijnen is niet zoals dat van mensen. Mensen slapen de hele nacht door (als ze geluk hebben ten minste), terwijl konijnen 's nachts regelmatig wakker worden en overdag juist langer aaneengesloten slapen.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Sop 't hok goed uit, gooi het vol met een laag zaagsel, strooi er daarna wat hooi in en zorg ervoor dat je konijn genoeg stro heeft om een lekker bedje te maken. Ook belangrijk: creëer een plekje in het hok waar het dier zich terug kan trekken. Want ja, óók konijnen hebben zo hun privacy nodig.
Spelen met je konijn
Je kunt zelf spellen maken, zoals een wipwap, een brug, een hoepel, een slalom of een hindernis. De meeste konijnen vinden spellen leuk die hun natuurlijke gedrag naar boven haalt. Een duel bowlen zal de ondeugendheid in je konijn aanspreken, omdat ze het leuk vinden om dingen om te gooien.
Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen 's nachts en overdag, 's ochtends en 's avonds zijn ze het meest actief.
Alle konijnen kunnen tam worden, maar bij een jong konijntje is het het makkelijkst. Konijnen moeten eerst aan hun nieuwe verblijf en eigenaar wennen. Daarna kan je ze lokken met eten, voorzichtig aaien en ze stap voor stap tam maken. Benader een konijn nooit van boven, dat vinden ze eng.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Check het kuiltje achter in de nek van jouw konijn regelmatig. Als dat koud aan begint te voelen, dan heeft hij het ook koud. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te controleren of de vacht van je konijn in goede conditie is voor het winterse weer.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
Konijnen kunnen in het Nederlandse klimaat prima in de winter buiten blijven, mits ze een maatje hebben voor warmte en goede schuilhokken om in weg te kruipen bij kou. Met wat extra zorg kunnen konijnen temperaturen tot - 20 aan.
Ga naast je konijn of knaagdier zitten. Zorg ervoor dat je een lekkere beloning in jouw hand hebt. Laat je knager weten dat je iets lekkers hebt, en laat het neusje zijn werk doen. Ga met je hand voor het neusje van je knager en begeleid jouw hand geleidelijk naar jouw schoot.
Gedreven door hun nieuwsgierigheid om de wereld buiten hun hok of ren te zien, kunnen konijnen soms grote risico's nemen, bijvoorbeeld door diepe gangen te graven of over hoge hekken heen te springen. Voor ze het zelf goed en wel beseffen, zijn ze dan plots een heel eind van huis, in een onbekende wereld vol gevaren.
1. Duvo + Silvestre ottage Konijnenren 116 x 112 x 45 cm. Wat is er fijner dan je knaagdieren fijn in de buitenlucht veilig rond te laten rennen. Met de houten ren van Duvo hebben je knaagdieren een bijzonder veilig onderkomen om op en neer te springen.
Konijnen zijn slimme en intelligente dieren die erg houden van spelen. Met een WC-rol of een eierdoos kun je leuk konijnenspeelgoed maken. Graven maakt konijnen helemaal gelukkig. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook in een bak zand op je balkon.