Een onderzoek liet zien dat 91,7% van groene koffiebonen besmet is met schimmel. Dit is voordat ze verwerkt waren, wat schimmel nog meer kans geeft om te groeien. Nog een onderzoek liet zien dat 52% van de groene koffiebonen en bijna 50 procent van de gebrande koffie schimmel bevatten.
Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren. Wij raden aan om niet te veel koffie te kopen omdat verse koffie altijd lekkerder zal smaken ondanks dat de koffie goed verpakt is.
Laten we beginnen met de vraag of koffie kan gaan schimmelen. Daar kunnen we gelukkig kort over zijn: koffie gaat niet schimmelen zoals een oude boterham of een plak kaas. Koffie van oude bonen maakt je ook niet ziek, ook niet als de bonen over de datum zijn.
Houdbaarheid koffiebonen veel te serieus genomen
De datum betekent enkel dat het product niet meer voldoet aan bijvoorbeeld kleureisen. U kunt uw koffiebonen dus nog rustig nuttigen tot wel enkele maanden/jaren na de uiterste houdbaarheidsdatum.
In een luchtdichte verpakking kun je koffiebonen ongeveer zes maanden bewaren. Is de zak koffiebonen open, dan worden de bonen heel snel minder vers. Gebrande koffiebonen blijven ongeveer 3 tot 4 weken lekker.
Voor je beeldvorming: de vers verpakte koffiebonen worden altijd binnen een week tot maximaal een maand na het branden geconsumeerd. Dit is omdat het de eerste maand na het branden de smaak goed kan behouden. Daarna gaat de kwaliteit, en daarmee de smaak en aroma's, hard achteruit. Ook bij een goede verpakking.
Je kunt koffiebonen het beste in de originele verpakking bewaren (mits het een ventiel heeft) of een opbergdoos met een ventiel. Het is belangrijk dat je de koffiebonen op een donkere plek bewaard; bijvoorbeeld in een keukenkastje.
Als je gebrande koffiebonen langer dan een week bewaart, dan kunnen ze in de vriezer. Doe het wel met zorg, want condens kan de smaak negatief beïnvloeden. Doe de bonen daarom in kleine afgemeten porties in een luchtdichte plastic zak. De koffiebonen die je uit de vriezer haalt, moet je niet eerst ontdooien.
Als er geen lucht bij kan komen, kunnen de geurstoffen niet ontsnappen. Met zuurstof reageren kan ook niet, waardoor de koffie-oliën niet ranzig worden. Daarom staat gemalen koffie vacuüm verpakt in de winkel. De kwaliteit gaat achteruit zodra je de verpakking opent.
Koffie bestaat uit zo'n 850 aromatische bestanddelen en oliën, die grotendeels verloren gaan tijdens het opwarmen. Resultaat? Je koffie smaakt minder, slechter en bitterder.
Afgekoelde koffie kan in de magnetron zonder enig smaakverlies opgewarmd worden. Reken per kopje 1/2 a 1 minuut op ca. 700 Watt. Let op: de koffie mag niet gaan koken.
Onze tips om gemalen koffie te bewaren zijn hetzelfde als die voor het bewaren van koffiebonen. Kies een luchtdichte verpakking en bewaar deze op een droge, donkere en niet te warme plek. Denk eraan: we raden niet aan om koffie te bewaren in de koelkast of vriezer, omdat vocht de smaak van je koffie aan kan tasten.
Na het zetten van een pot en het inschenken van een kopje koffie, kun je de restjes in de koelkast bewaren en ben je ongeveer een week veilig. Als je cold brew bewaart, kun je het ook 10-14 dagen in de koelkast laten staan.
Het beste antwoord. Een paar weken. Wanneer de verpakking opengeknipt is komt de gemalen koffie in aanraking met lucht en zuurstof.
Dit is de grootste CoffeeVac waar met gemak 1kg koffiebonen in passen (inhoud 3.8 liter). Na opening van je Kilozak en 1x bijvullen koffiebonenreservoir past deze met zak in de pot. Deze CoffeeVac is voorzien van een een-weg-ventiel en daardoor uitermate geschikt voor het opslaan van vers gebrande koffiebonen.
Dat hangt van je zetmethode af. Voor een kopje espresso heb je ongeveer 8 gram koffiebonen nodig en voor slow coffee (filter) is dat ongeveer 12 gram per kopje (200 ml). Dus je kunt met een kilo koffiebonen ongeveer 125 kopjes espresso of ruim 80 filterkoffies mee zetten.
De meeste fruitige smaken in koffie komen vanuit de arabica koffieplant. Dit is waarschijnlijk de reden waarom 100% arabica koffie zo populair is. Maar heel vaak is koffie ook niet 100% arabica, en is het een mix met robusta koffie.
Bruine bonen bereiden & bewaren
Bewaar gedroogde peulvruchten op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder en heb je een langere week- en kooktijd nodig.
Het is dan aan te raden om de koffiebonen na opening binnen 8 weken te verbruiken. Dan zijn ze de koffiebonen nog vers.
Voor koffie is dat vaak 2 tot vijf dagen, voor espresso vaak 3 dagen tot een week. Dit is afhankelijk van hoe licht of donker de koffie gebrand is. Donker gebrande koffie ontwikkelt iets sneller dan licht gebrande koffie.
Heb je de oude koffie al die tijd gesloten en droog bewaard? Dan is de kans groot dat je die na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog kan drinken. Het Voedingscentrum vindt het schrappen van de THT-vermelding op zeer lang houdbare producten "een heel goed idee".
Hoe lang zijn koffiebonen houdbaar? Ongebrande bonen behouden hun smaken minimaal een jaar in een afgesloten of vacuümverpakte zak.
Het is dan ook belangrijk dat als je, voor behoud van smaak en versheid, de koffiebonen na het branden snel verpakt. Door het ventiel kan dan de rest van de gassen ontsnappen zonder dat de zak knapt. Voorgemalen koffie verliest zoals je ziet heel snel zijn versheid.
Smaak en versheid
Met vers gemalen koffiebonen zet je altijd betere koffie als met voorgemalen koffie. Gemalen koffie verliest snel aroma's en smaken. Ruik je aan vers gemalen koffie en je ruikt 15 minuten later opnieuw dan merk je dat de meeste aroma's zijn verdwenen.