Aardbeien, bessen, druiven, pruimen en kersen produceren geen ethyleen. Ze kunnen dus niet meer narijpen als je ze geplukt hebt. Deze fruitsoorten pluk je eetrijp en zijn slechts kort houdbaar. Je bewaart ze het best in de koelkast.
Tip 2: maak deuken en krasjes. Een andere manier om je fruit sneller te laten rijpen is om het een beetje te beschadigen door het lichtjes te kneuzen. Rond de wonde gaat het fruit dan een stof produceren die de vrucht aanzet om sneller te rijpen. Maar dan heb je natuurlijk wel gekneusd fruit, en dat is niet zo leuk.
Zoete kersen zijn rijp wanneer het steeltje gemakkelijk van de boom kan worden getrokken en de vrucht mollig en sappig is.
Het rijpt verder in de fruitschaal: onder andere appelen en peren, kiwi's en bananen, nectarines en perziken en ook meloenen horen tot deze categorie. Dit fruit moet je altijd rijp kopen en eet je het best snel op: bijvoorbeeld aardbeien en bosbessen, ananassen en citrusvruchten; of druiven en kersen.
De bekende truc uit grootmoeders keuken werkt echt: als je onrijp fruit samen met een rijpe banaan in een plastic zak stopt en deze goed afsluit, is al het fruit binnen twee dagen klaar om te eten. In elk geval komt het er een stuk zoeter en sappiger uit dan wanneer je het aan de lucht op de fruitschaal laat rijpen.
De koelkast is een echte bewaarkampioen. De kou remt de groei van ziektekiemen en vertraagt de stofwisselingprocessen in groente en fruit en daarmee ook het rijpingsproces door ethyleen. Dat vertraagt het bederf. Bovendien zorgt de kou ervoor dat vitamines en smaak bewaard blijven.
Peren en appelen worden groen geplukt en kunnen narijpen
“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
– Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. Binnen de tuinbouw wordt de tomaat daarom gezien als een groente, en niet als fruit. Tomaten groeien namelijk aan een kruidachtige plant en niet aan een houtachtige plant.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Een vroeg seizoen start meestal begin juni. Bij een normaal seizoen is dat rond half juni. En bij een laat kersenseizoen is dat pas eind juni. Normaal gesproken zijn kersen vanaf medio juni t/m augustus verkrijgbaar in Nederland, afhankelijk van de regio.
Bewaar de kersen in de koelkast op vijf á zes graden celcius. Je kunt de kersen vijf minuten tot een kwartier voor consumptie uit de koelkast pakken om ze op kamertemperatuur te laten komen. Als de kersen vers zijn, dan kunnen ze makkelijk drie tot vijf dagen in de koelkast bewaard worden.
Je kan beginnen te snoeien in oktober/november en van half april tot half september. Wanneer het niet al te koud is in oktober – november kan je snoeien. Een fruitboom staat op dat moment even stil qua groei. Dat betekent dat de sapstromen niet vloeien en dat de boom niet doodbloed wanneer je deze snoeit.
De smaak van kersen blijft het lekkerst als je ze buiten de koelkast bewaart. Ze zijn dan ongeveer 1 tot 2 dagen houdbaar. In de koelkast kun je kersen tot wel 5 dagen bewaren. Het beste is om ze uit de plastic verpakking te halen.
Hollandse Kersen bevatten naast vitamines veel vezels. Die bevorderen een goede darmwerking. Als je te veel kersen eet kan het dus zijn dat je vaker naar de wc moet dan normaal. Neem dagelijkse een gezonde portie en ervaar hoe het voor u mag zijn.
Omdat kersen gemakkelijk kneuzen, kun je ze het beste over een ondiepe schaal of vergiet verdelen. Zo voorkom je dat de onderste kersen beschadigd raken door het gewicht van de anderen. Een andere mogelijkheid is invriezen. Eerst even schoonspoelen vervolgens laten drogen.
Tomaat. Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.
Dagelijks groenten en fruit eten vermindert het risico op bepaalde niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen en sommige soorten kanker. Te weinig groente en fruit eten is de oorzaak van circa 14% van de sterfgevallen aan maag- en darmkanker.
Zo zou fruit de vertering vertragen, waardoor voedsel kan gaan rotten in de buik. Dit kan zorgen voor gasvorming, een opgezette buik en darmklachten.
Nadelen van fruit als ontbijt
Het is laag in eiwitten, als je er niets anders bij eet. Het verzadigt niet lang, omdat er weinig vetten en eiwitten in zitten. Dit geldt ook alleen als je er niets anders bij eet. Het bevat veel fructose, wat belastend is voor de lever als je dagelijks een heel grote fruitsalade zou eten.
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Fruit bevat onder andere vitamine C, foliumzuur, kalium, koolhydraten, voedingsvezels en bioactieve stoffen. Maar naast de voedingsstoffen die in fruit zitten heeft je lichaam ook andere voedingsstoffen nodig die niet in fruit zitten”, aldus een expert van het Voedingscentrum.
Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit.
Antwoord: Vaak wordt fruit onrijp geplukt om te voorkomen dat het overrijp is voordat het in de supermarkt ligt. Gelukkig rijpt het meeste fruit na in de fruitschaal en hoef je het niet onrijp te eten. Als je toch je tanden in een onrijp stuk fruit zet, is dat niet ongezond.
Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren. Daar zijn ze nog tot 2 dagen houdbaar.