Als mensen kunnen we door ons uitgebreide smakenpalet voorkeur geven aan verschillende smaken. Maar voor alle honden geldt: zij geven de voorkeur aan zoet smakend voer. Dit is ook de reden waarom je op sommige verpakkingen suiker of fructose ziet staan. Je hond herkent de smaken zuur en bitter goed.
In peper en pepertjes zit de stof capsaicine welke bij ons mensen een pijnsensatie teweegbrengt die onze hersenen vertalen als heet. Honden hebben die receptoren niet en veel andere dieren ook niet, dezen kunnen dus ongestraft pepers , hoe "heet " ook, verorberen zonder pijnsensatie.
De smaak van honden is nauw verbonden met het reukvermogen. Net als bij mensen onderscheiden honden vier basissmaken: zoet, zout, zuur en bitter. De smaakwaarneming bevindt zich voornamelijk op het puntje van de tong, de overige vooral op het gehemelte.
Om je een idee te geven: mensen hebben ongeveer 10.000 smaakpapillen en een kip heeft er maar 30! Katten volgen in het rijtje met net geen 500 smaakpapillen. Omgekeerd zijn er dieren die extreem veel smaakpapillen hebben. Varkens hebben er 14.000 en koeien zelfs 25.000.
U kunt uw kat zoetigheid voorschotelen, maar dat wordt niet gewaardeerd. En dat geldt voor nog veel meer soorten, zo blijkt. Onderzoekers bestudeerden de zeeleeuw, de gevlekte hyena, de gestreepte linsang, de pelsrob en de fretkat.
Smaakpapillen van je kat
Je kat heeft ongeveer vijfhonderd smaakpapillen. Als mens heb je er ruim negenduizend. Katten proeven dus minder dan wij. Katten onderscheiden zout, zuur en bitter en hebben geen directe voorkeur voor zoet.
De smaakzin van onze honden
In principe hebben onze viervoeters dezelfde vijf basissmaken als wij: hartig (vleesachtig), bitter, zuur, zoet en zout. Zij hebben echter gemiddeld slechts 1700 smaakreceptoren, vergeleken met de fijne smaaksensatie van de mens met 9000.
Een ontspannen hond smakt
Het smakken is zeer normaal en wijst erop, dat uw hond zeer ontspannen is. Daarom kan het smakken bij honden ook voorkomen, terwijl ze met hun eigenaar knuffelen en door hem geaaid worden. Als u in deze situatie bij uw hond smakgeluiden hoort, moet u dat als een compliment zien.
#2 Katten proeven geen zoet
Geef een kat geen ijsje want de zoete smaak kennen ze niet zo goed. Geef ze liever iets zout, zuur of bitter. Katten hebben in het algemeen minder smaakpapillen, zo'n twintig keer minder dan mensen. Hun reukzin is dus veel belangrijker dan de smaakzin.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
De botten van honden zijn vergelijkbaar met die van de mens. De kracht en de bouw is natuurlijk wel anders vanwege het feit dat honden op 4 poten lopen en mensen op 2 benen. De bouw is daarnaast anders vanwege de specifieke functie van het skelet, afgestemd op de behoefte van roofdieren.
De 3 belangrijkste zintuigen voor honden zijn zien, horen en ruiken. Eigenlijk kunnen we stellen dat een hond alles doet op basis van deze 3 zintuigen en waarbij de laatstgenoemde misschien wel de belangrijkste zo niet de meest bijzondere is.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.